Grønne kommuner

Grønne kommuner

Kommunalminister Åslaug Haga vil meget prisverdig stimulere kommunene til å redusere utslippene av klimagasser.

Det er opplagt at kuttene må skje lokalt, men det er også opplagt at rammebetingelsene for virksomheten i norske kommuner legges av regjering og storting. Skal kommunene for eksempel kunne drive bedre og billigere kollektivtransport må staten bidra med midler til infrastruktur så vel som til drift.

Statsråden har nå sammen med Kommunenes Sentralforbund lansert et prosjekt for redusert energibruk i kommunene, med uklare løfter om belønning for oppnådde resultater. Det loves også støtte via Enova til enrgiøkonomisering.

For å gjennomføre slike reduksjoner trenger kommunene oversikt over utslippene sine. En slik oversikt er det ikke lett å få. Statistisk Sentralbyrå offentliggjør riktignok hvert år en oversikt over utviklinga i utslippene for hver enkelt kommune, men denne statistikken er ikke basert på lokale data eller målinger, bare på en statistisk fordeling av kjente og anslåtte utslipp etter bl.a folketall og antall kilometer riksvei i den enkelte kommune. Det kan derfor skje at tallene fra SSB er helt villedende.

Klimautvalget i Trondheim Kommune. som jeg er leder for, har sammen med Program for Industriell Økologi ved NTNU gjennomført en mere nøyaktig beregning av utslippene i Trondheim, der ikke bare de direkte utslippene som konkret foregår innenfor kommunens område er tatt med, men der en også forsøker å beregne de indirekte utslippene som forårsakes av det forbruket som skjer i Trondheim. Rapporten kan lastes ned her: http://www.indecol.ntnu.no/indecolwebnew/publications

Bystyret har med overveldende flertall (bare mot stemmene til Frp og Demokratene) valgt å legge en slik beregningsmåte til grunn for en ny klimahandlingsplan som skal foreligge våren 2008.

De Grønne vil at kommuner og fylker skal redusere sine indirekte såvel som sine direkte utslipp av klimagasser. Dette vil kreve en innkjøpspolitikk som forsøker å beregne den klimabelastningen som ligger bak de ulike produktene som tilbys. Trondheim Bystyre har i sitt aprilmøte, etter forslag fra De Grønne, vedtatt å gjennomføre en slik innkjøpspolitikk. Også dette vedtaket fikk bred tverrpolitisk støtte.

De Grønne viser nok en gang vei i klimapolitikken.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: