Religion, «ære» og drap, historien om Dua.

Så var dagen kommet da jeg for annen gang skulle besøke yezidienes hellige dal – Lalish.

Yezidiene er en gammel religion blant kurderne, med røtter blant annet i i zoroastriske tradisjoner og muslimsk mystikk. Den største helligdommen deres ligger nord for Mosul, og i dette området bor også de fleste yezidiene.

Situasjonene for yezidiene, som for andre kurdere var vanskelig – av og til desperat – under Saddam, og fram til 2003 gikk grensa mellom kurdisk selvstyre og baath-styret midt gjennom yezidieområdet. Nå er de fleste yezidier brakt under kurdisk styre, men det er også mange som bor i arabisk dominerte områder sør for Mosul.

De sosiale skillelinjene som hindrer kjærlighet mellom mennesker fra ulike trossamfunn har grufulle utslag, som først og fremst rammer kvinner. I en av yezidienes landsbyer ble ei jente lynsjet for noen få uker siden på initiativ fra medlemmer av sin egen familie.

Sytten år gamle Dua hadde nemlig blitt forelsket i en muslimsk gutt. Familien ble rasende og hun måtte søke beskyttelse hos en av yezidisjeikene (en hellig mann). En gruppe sinte menn, med hennes onkel i spissen, tvang seg med våpen i hånd inn til sjeiken og bortførte henne. Hun ble banket opp, kledd naken, overkjørt med bil og steinet til døde av en mobb på flere hundre personer, for det meste unge menn, alle yezidier som Dua selv. Ingen har forsøkt å drepe kjæresten til Dua.

Det tok flere dager før yezidienes religiøse ledere tok avstand fra denne udåden, og enda lenger for de kurdiske myndighetene sa ifra, men nå er 17 av de ansvarlige arrestert og det er reist tiltale mot fire av dem.

Selv i et samfunn der «æresdrap» er en velkjent tradisjon, har denne ugjerningen utløst sterke reaksjoner. Ikke minst har kurdiske kvinnegrupper reagert med avsky og holdt minnemarkeringer for Dua på en rekke steder. Også Amnesty International har tatt saka opp.

Men det skulle bli enda verre. Noen dager etter lynsjingen av Dua gikk muslimske ekstremister til aksjon. En buss med arbeidere fra en lokal fabrikk ble stanset av væpnede menn, tjuetre yezidier ble slept ut og skutt i grøftekanten. En islamistisk organisajon som tok på seg ansvaret erklærte at dette bare er begynnelsen. De vil drepe tusen yezidier som hevn over Dua. Hvilke medfølelse disse voldsfanatikerne egentlig har for den unge yezidijenta kan man jo lure på, men deres evne og vilje til å bruke uhemmet vold for å fremme sine forskrudde meninger er det ingen tvil om.

Det var derfor underlig å komme til fredfylte Lalish, et sted med en inderlig spirituell atmosfære som en ikke skulle tro kunne inspirere til slike ugjerninger som lynsjiingen av ei ung jente som har tillatt seg å bli forelsket, og heller ikke til et slikt hat som vi ser i islamistenes massakrer.

Likevel er det både i sjeik Adis budskap og i islam og kristendom en åndelig kjerne som nettopp burde hjelpe oss til å avvise slike groteske perversjoner.

Jeg suger inn vibrasjonene rundt sjeik Adis grav og undrer meg over hvordan vi mennesker kan forvandle åndelig inspirasjon til ondskap og grusomhet uten ende.

2 kommentarer (+add yours?)

 1. vindheim
  mai 31, 2007 @ 16:54:56

  ET opprop mot steiningen av Dua finnes her:
  http://www.petitiononline.com/kurdish/petition.html
  En nøktern reportasje finnes her:
  http://www.iwpr.net/?p=icr&s=f&o=335541&apc_state=henpic

 2. vindheim
  okt 07, 2007 @ 20:59:48

  Og i september satte fanatikerne sine trusler ut i livet;
  https://vindheim.wordpress.com/2007/08/16/terror-i-nineveh/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: