Kurdiske byer

Etter gårsdagens heftige møte med Lalish, har jeg idag tatt farvel med Dohuk-regionen og funnet veien ned på det solstekte slettelandet rundt Arbil.

Dohuk er en by i eksplosiv vekst det bygges og bygges, både boliger, forretningshus og veier. Etter Saddams rasering av den kurdiske landsbygda måtte mange flytte inn til slike kurdiske byer, dessuten kommer det nå om dagen mye folk opp fra Arabistan til sikkerheten og den blomstrende økonomien her nord.

Min venn Khaled bor i et nybygd hus som er romslig også etter norsk standard. Det ligger i et boligfelt som ville fått norske arkitekter til å stønne og rive seg i håret. De nyrike kurderne bygger nok i det materialet arkitektstanden foretrekker verden over – nemlig betong – men her vil folk ha hus med tårn og spir, karnapper og brystvern, det hele malt i pastellfarger som ville fått Disney til å skamme seg.

Nåja, hver sin lyst heter det jo. I formiddag hadde jeg et møte med den lokale lederen for KDP, det partiet som har dominert kurdernes frigjøringskamp og nasjonsbygging i det nordlige Irak de siste 60 aårene. På hans kontor hang det bilder av partiets ledere: grunnleggeren Mustafa Barzani, hans sønn – den nåværende presidenten i Kurdistan Massoud Barzani, og Massouds fetter – den nåværende statsministeren i Kurdistan Nechirvan Barzani.

Barzaniklanen har ikke bare politisk men også betydelig økonomisk makt. De eier mobiltelefonselskapet Korek som alle i Arbil og Dohuk må bruke, supermarkeder, hoteller, eiendomsselskaper og mye annet. Her i Arbil har Barzaniene oppført et gigantisk butikksenter, bak det skal det bygges tre trettietasjers høyblokker.

Da jeg kom til Arbil i ettermiddag var det steikende varmt. Det var derfor deilig å komme fra gata og inn i den skyggefulle og labyrintiske basaren.  Jeg elsker å vandre på måfå i slike basarer; lukte, høre og se. Men basaren er ikke moderne nok (og sikkert ikke lønnsom nok) for Barzaniene. Den skal derfor rives og erstattes av enda et nytt butikksenter. Jeg sier ikke mer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: