Klimaretorikken og De Grønne

Det norske folk later – ifølge meningsmålerne – til å tro at statsminister Stoltenberg har et bedre grep om klimapolitikken enn sine regjeringspartnere i SP og SV.

Dette kan vurderes på flere måter.

For det første viser det at Stoltenbergs retoriske hovedgrep har lyktes. Ved å sette ambisiøse prosentmål for totale utslippreduksjoner – og deretter nevne at de må skje helt andre steder enn i Norge har han sådd forvirring om hva reduserte klimautslipp egentlig innebærer. SVs og tildels SPs krav om at reduksjonene først og fremst må skje i Norge er blitt overskygget av den retoriske kampen om prosenter.

For det andre viser det at folk forstår hvem som har makta i regjeringskontorene. SV og SP er, i den grad de står for en mere radikal klimapolitikk enn Arbeiderpartriet, blitt gisler innenfor systemet.

Skal vi tro at SV, og muligens SP, kjemper en fortvilet kamp innefor regjeringa for en skarpere klimapolitikk, må vi også innse at de bare kan lykkes dersom de får hjelp utenfra.

Miljøorganisasjonene bidrar til å øke presset på regjeringa i opinionen og de borgerlige partiene Venstre, Krf og Høyre bidrar til å øke presset i Stortinget.

I mange kommuner og fylker vil dessuten Miljøpartiet de Grønne fra høsten av kunne være en klar og tydelig stemme som taler for en mere radikal klimapolitkk. Det ser ut til at det vil trenges, om vi skal få til vesentlige reduksjoner i norske utslipp av klimagasser.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: