Bensinprisen må opp

Så har transportøkonomene nok en gang slått fast at økte bensinpriser er nødvendig for å redusere biltrafikken, og bilbransjen svarer med sin vanlige svada: Tenk på de som ikke har alternativer; Ikke velt ansvaret over på forbrukerne osv. Det bilbransjen egentlig mener, men ikke sier i klartekst er at bilismen ikke skal reduseres. Iallfall har det hittill ikke vært presentert et eneste forslag til reduksjon i biltrafikken som bransjen har kunnet godta.

Den utredningen Transportøkonomisk Institutt nå presenterer, innebærer at en prisøkning på bensin opp mot 20 kroner pr liter vil kunne gi en reduksjon i biltrafikken på rundt 15 %. Fra MDG sitt synspunkt er både prisøkningen og reduksjonen for puslete. Vi er gjerne med på å drøfte atskillig tøffere økninger i bensinprisen, all den stund det er behov for langt sterke reduksjoner i den totale bilismen enn 15 %.

Tenker vi ikke på dem som er avhengige av bil ? Joda; men også de som har havnet i en slik avhengighet må anstrengse seg for å legge livet sitt tilrette på andre måter. Vi må kunne drøfte
skattefradrag og spesielle tilskuddsordninger for slike grupper som langpendlere uten reelle alternativer, men som Transportøkonomisk Institutt påpeker er det i byene det kjøres mest, og det er de rikeste som står for den største delen av bensinforbruket ved sitt valg av store drivstoffslukende kjøretøyer selv til korte turer..

Det er selvsagt for MDG at utbygging av kollektivtranspoprten må ha topprioritet, men så lenge veibyggingen fortstetter med uforminsket kraft, blir kollektivtrafikk et tapsprosjekt i alle betydninger av ordet. Bare når bruk av egen bil blir vanskeligere og dyrere kan vi vente at kollektivtransportens muligheter blir tatt i bruk.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: