Kjemiske Ali

Ofre for Alis giftangrep

Så er Ali Hassan al-Majid – kjent som «kjemiske Ali» – dømt til døden for sine overgrep mot kurderne i Nordirak for 20 år siden. Som øverstkommanderende for den irakiske hæren i nord var Majid ansvarlig for å planlegge og gjennomføre en kampanje som tok sikte på å utslette kurdisk nasjonalisme i Nordirak – Sørkurdistan – en gang for alle. I en serie angrep ble befolkningen i store deler av Nordirak fordrevet fra sine hjem. Over 180 000 mennesker forsvant under denne kampanjen der tusenvis av landsbyer ble tømt for sin befolkning, brønner ble fylt med sement eller gift, husdyr slaktet og husene rasert.

Tilnavnet kjemiske Ali fikk Majid for sin systematiske bruk av giftgass mot den kurdiske sivilbefolkningen. Det mest beryktede tilfellet var det massive giftangrepet på Halabja, en by med 50 000 innbyggere, under Newrozfeiringa, kurdernes største kollektive fest, i 1988. Rundt 5 000 mennesker ble drept bare under dette angrepet, men det var mange andre store og små byer og landsbyer som ble utsatt for slike giftangrep.

Virkningene av giftangrepene er fortsatt høyst merkbare. Tusener av mennesker sliter med fysiske og psykiske ettervirkninger. Mange landsbyer er fortsatt ikke gjenoppbygd, jordbruket i Sørkurdistan – engang Iraks kornkammer – er ikke gjenopprettet. Giftstoffer finnes fortsatt i jordsmonnet og grunnvannet. Skadevirkningene på mennesker, dyr og planter er ikke kartlagt, men må antas å være omfattende.

Giftangrepene var likevel bare ett element i det som med et begrep fra Koranen ble kalt anfal-kampanjen. I et forsøk på å framstå som forkjempere for islam brukte nemlig Baathpartiets ledere, herunder Majif og Saddam Hussein, en religiøs retorikk på denne tida. Dette var blant annet for å møte utfordingen fra det radikale sjiamuslimske regimet i Iran, og betyr på ingen måte at Baath-lederne hadde forlatt sin grunnleggende verdslige panarabisme.

Restene av en landsby.

Tusenvis av landsbyer som ikke ble utsatt for giftangrep ble under anfal-kampanjen totalt rasert. Innbyggerne ble utsatt for tortur, voldtekt og andre overgrep. De som ikke flyktet eller ble drept, ble samlet i «nye landsbyer», som i praksis var konsentrasjonsleire omgitt av piggtrådsprerringer. Den kurdiske regjeringa har lister med navnene på mere enn 180 000 personer som forsvant i løpet av året 1988. Levningene av noen av disse er etter Baathregimets fall funnet i massegraver i ulike deler av Irak.

Det er altså gode grunner til at de fleste kurdere vil juble den dagen Majid blir hengt, men henrettelsen vil ikke bringe noen av hans ofre tilbake til livet, og heller ikke helbrede sårene etter den kampanjen han ledet. Det er stor bitterhet, ikke minst i Halabja, over at Saddam Husseins personlige ansvar for folkemordkampanjen ikke ble belyst av retten, og at angrepet på Halabja er holdt utenfor saka mot Majid, antakelig for seinere behandling i en separat sak. Men med tanke på at anklagene om Saddams delaktighet ble droppet etter henrettelsen av den tidligere diktatoren, frykter man nå at heller ikke Majids delaktighet i dette beryktede giftangrepet vil bli skikkelig belyst når mannen først er hengt.

Det er dessuten knyttet betydelig spenning til hvordan Iraks president. Jalal Talabani, vil stille seg til dødsdommen. Han er leder for partiet PUK som var hovedmål for anfal-kampanjen, men han er også en prinsipiell motstander av dødsstraff, og overlot derfor undertegnelsen av dødsdommen over Saddam Hussein og hans medskyldige til sine visepresidenter – som ikke har slike skrupler. Det kan bli vanskeligere for Talabani å delegere dødsdommen over Majid, som jo berører den kurdiske befolkningen han representerer enda mere direkte enn saka mot Saddam Hussein gjorde.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: