Kontantstøtte er bra

Så har også den politiske kameleon Ola Borten Moe signalisert sin motstand mot kontantstøtte. Han sier at når vi har full barnehagedekning er det ikke riktig å betale folk for å la være å bruke dette offentlige tilbudet. Vi venter nå bare på at det skal bli straffbart å ikke sende barna i barnehage. Miljøpartiet de Grønne har vært skeptisk til heldagsskolen og til innføring av skole for seksåringer. Vi frykter et samfunn der hele livet tilbringes i offentlige institusjoner.

Nå er det ikke noe galt med barnehager; de er et nødvendig tilbud for veldig mange, men med kontantstøtten har det kommet et alternativ som også har sine gode egenskaper. Selv tilbrakte jeg mange år som hjemmeværende husfar da barna var små, og jeg er sikker på at ungene satte pris på å komme hjem til et hus med folk i og ikke bare en fjernkontroll til TV-apparatet. I min tid fantes ingen kontantstøtte, skjønt den ville ha kommet godt med.

Denne debatten føres med størst kraft av velutdannede kvinner i godt betalte jobber. Av en eller annen grunn blir kvinnelige redaktører og forlagssjefer provosert av at kvinner (og menn) ser det som meningsfylt å stelle hjemme. Er det virkelig så vanskelig å akseptere at andre mennesker prioriterer på en annen måte enn en selv gjør? Eller er det en dårlig samvittighet for egen manglende omsorg i hjemmet som skal kompenseres ?

Uansett er det iallfall et grunnleggende autoritært sinnelag som avdekkes i de hatske angrepene på hjemmeværende foreldre og på kontantstøttesystemet generelt. Det har gått så langt at enkelte offentlig ansatte – i sin iver etter å ensrette den norske befolkning – hevder det er grunn til bekymring når barn ikke sendes i barnehage. Den som ikke bruker barnehage risikerer å bli beskyldt for mishandling, pedofili, kjønnslemslestelse og annen styggedom. Politistaten rykker med andre ord stadig nærmere.

Nå er det blitt avslørt en del svindel med kontantstøtten; men svindelen var begrenset til bare noen få prosent av utbetalingene. Det blir helt urimelig å bruke dette mot systemet generelt. Ut fra en slik logikk måtte vel også hele drosjeparken nedlegges på bakgrunn av svindelen i drosjenæringen ?

Det må gå an å skille mellom snørr og barter her. Barnehager er et nødvendig tilbud som mange er avhengig av. Det offentlige må sørge for å ha et godt barnehagetilbud. Men det må aldri bli noe påbud om å sende barna i barnehagen. Og for dem som ikke bruker tilbudet er det rimelig at staten gir en kontant utbetaling som tilsvarer det subsidiebeløpet som er innspart.

Behold kontantstøtten, den gir økt valgfrihet og sikrer mangfold i samfunnet. .

Reklamer

3 kommentarer (+add yours?)

 1. Sondre
  jul 17, 2007 @ 20:41:12

  Veldig bra, Jan. MDG kunne gjerne markert seg kraftigere på kontantstøtten.

 2. vindheim
  jul 19, 2007 @ 13:31:14

  Tenkte vi det ikke!

  Idag går Jan Bøhler fra Oslo AP ut med et krav om at kontantstøtten må fjernes fordi den er så populær i innvandrerbefolkningen. Mange innvandrerfamilier ser det som naturlig at mannen er i arbeide og kona er hjemme, men dette kan ikke hr Bøhler finne seg i. Skal man bo i Norge skal kvinnen ut i arbeidslivet, mener han, i sosialismens verste autoritære tradisjon.
  Jan bv

 3. Nikolai Dragnes
  sep 07, 2011 @ 09:28:58

  Jeg er enig med deg i dette, og mener kontantstøtten bør fortsette, men på et eller annet tidspunkt må barna inn i en barnehage for forskoletreningen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: