Kvotesalg og strømpris

Et av de mere merkverdige utslagene av det europeiske kvotesystemet for utslipp av klimagasser er at norske elektrisitetsprodusenter kommer til å øke sin profitt med mange milliarder kroner kommende vinter. Dette skyldes at kullkraftverk og andre forurensende elektrisitetsverk på kontinentet, som nå må betale for sine utslipp, setter opp prisene på elektrisiteten. Norske energiverk har ikke de samme utgiftene til kvotekjøp (fordi de produserer sin elekrisitet fra vannkraft), men vil likevel øke prisene like mye «av hensyn til markedet».

Nå har ikke vi miljøekstremistene så mye imot at prisen på elektrisk kraft stiger. Det er et riktig signal til forbrukeren. Men vi har vondt for å avfinne oss med et system der store firmaer, i de fleste tilfeller offentlig eid, kan innkassere gigantiske fortjenester uten å gjøre noe som helst.

Det er mulig vi trenger et kvotesystem for å fordele byrdene og stimulere overgangen til miljøvennlig kraft. Men i dette tilfellet plasseres byrdene i sin helhet på forbukerne, mens inntektene føres rett inn i de store energiverkenes bankkontoer.

Her trenges det åpenbart reformer i kvotesystemet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: