Legalisering i Norge og Afghanistan

Samtidig som det viser seg at årets opiumsavling i Afghanistan når nye høyder, ser vi også nye rekorder i overdoser på norske gater. Rusarbeidere advarer mot faren for overdoser på grunn av reinere og billigere heroin enn vanlig. Unge Venstre peker i en pressemelding på at forskriving av heroin på resept vil løse noen av de aktuelle problemene. Dette er et av flere gledelige tegn på at debatten om ruspolitikken er bliit mere åpen enn tidligere. Vi må likevel forutsette at slike utspill fortsatt vil bli forhånet og latterligjort, i stedet for å tas opp til seriøs diskusjon.

Miljøpartiet De Grønne er enig med Unge Venstre på dette punktet. Ikke bare er det moralsk feil å forfølge brukerne av narkotika, det er også feilslått sosialpolitikk og misbruk av politiets begrensede ressurser. De som er avhengige av tunge stoffer som heroin må få et bredt spektrum av tilbud om rehabilitering, herunder også preparater som metadon og subutex, men det vil for mange være et bedre og sunnere alternativ å få heroin på resept. Erfaringer fra forsøk med utskriving av heroin i bl. a. Sveits, Tyskland og Nederland viser dette svært tydelig.

Kontrollert heroin fra apotek vil alltid holde samme styrke, og vil derfor ikke gi den risikoen for feildosering som rusarbeiderne i disse dager advarer om. I tillegg til å gi brukeren et bedre alternativ vil også utskriving av heroin bidra til å undergrave svartebørsmarkedet. Når de tyngste og mest opphengte brukerne slutter å etterspørre overpriset og urein vare fra langerne, vil disse få store problemer.

Men forbudspolitikken er ikke bare en katastrofe på gatene i Europa, den er også en katastrofe i produsentlandene, der væpnede bander kontrollerer produksjon og omsetning av råvarer som opium og coca. Det er derfor interessant å se at det for bøndene i Afghanistan er lansert et forslag om å la farmasøytiske selskaper kjøpe inn opiumsproduksjonen. Dette vil selvsagt kunne gi råvare til legal heroin, men det vil først og fremst kunne gi råvare til produksjon av smertestillende morfin – et produkt det idag er stor etterspørsel etter til sjukehus og legesentre i hele verden. Opium kan også brukes til framstilling av mange andre medisiner. En slik politikk vil kunne undergrave svartebørspolitikken også i produsentens ende av omsetningskjeden.

Når det gjelder rehabilitering av sprøytenarkomane, kan vi jo med det samme nevne at dagens system for behandling med metadon praktiseres svært forskjellig i de ulike delene av landet. Dette fører til at terskelen for å få metadon er ulik i Trondheim og Kristiansand, og at faren for å bli sparket ut av programmet også er svært ulik i de ulike distriktene. Dette er bare nok et eksempel på den uverdige og ulogiske narkotikapolitikken landet vårt er belemret med.

Det er bra Unge Venstre i likhet med oss i MDG, tar opp slike spørsmål, men det er langt igjen før større partier våger å slippe debatten fram i det dagslyset den fortjener.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: