Terror i Nineveh

Antallet ofre for tirsdagens bomber i Nineveh fortsetter å stige. Overlevende graver med bare fingrene i sammenraste hus på jakt etter rester av slekt og venner. Foreløpig er det telt opp 250 døde og mere enn 300 sårede. Aksjonen kom få dager etter at «Iraks islamske nasjon» delte ut løpesedler som advarte om et kommende angrep. Denne gruppa er knyttet til al-Qaeda og aksjonen passer godt til al Qaedas handlingsmåte og til deres ideologiske målsetting: å rense Irak for vantro. Bombene rammet tilhengere av den ikke-islamske religionen yezidi.

Det er ellers ikke noe nytt at yezidier forfølges av sunnimuslimer. Bombene på tirsdag ble utløst i landsbyer som fikk sin yezidibefolkning for to hundre år siden. Først på attenhundretallet forsøkte muslimske kurdere å utrydde yezidiene, og mange flyktet til det utilgjengelige fjellplatået Sinjar. Fra Sinjar bredte yezidiene seg så til slettelandet nedenfor, der tirsdagens angrep fant sted.

I dagens situasjon lever yezidiene ganske trygt i de kurdiske provinsene. Det hellige senteret i Lalish, nord for Mosul, er i kurdiskkontrollert område, men Sinjar ligger i Ninevehprovinsen som styres av arabere, og der militante sunni-ekstremister er svært aktive. Talsmenn for yezidiene og for de kurdiske selvstyremyndighetene anklager myndighetene i Nineveh for å neglisjere yezidienes sikkerhet. De hevder at kurdiske sikkerhetstyrker ville kunnet forhindre massakren på tirsdag.

Ikke bare yezidier, men også mange andre kurdere bor utenfor de tre provinsene som idag styres av kurdiske partier som  regionen Kurdistan. Under Saddam og andre sunniarabiske herskere ble mange kurdere fordrevet fra storbyen Kirkuk og oljefeltene rundt, mens arabere fra andre deler av Irak ble flyttet inn. Under Saddam ble også provinsgrensene endret for å styrke arabisk innflytelse. Den nye grunnloven inneholder en paragraf som krever at områder med kurdisk flertall gjennom folkeavstemninger innen utgangen av 2007 skal ta stilling til eventuelll tilslutning til den kurdiske regionen.

Angrepet mot yezidilandsbyene er ikke bare et angrep på en religiøs minoritet, men også et angrep på yezidienes kurdiske identitet. Yezidiene er uenige om hvorvidt de skal regne seg som kurdere eller ikke, men om de trengte bevis på at deres sikkerhet er større under kurdisk enn under arabisk styre, fikk de det på tirsdag.

1 kommentar (+add yours?)

  1. vindheim
    okt 09, 2007 @ 18:57:06

    To videoer med sanger om tragedien, i tradisjonell kurdisk stil finnes her http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=14968025&sc=emaf

    De offissielle dødstallene etter ugjerningen er nå 798 ifølge wikipedia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: