Skolevalg og sukkertøy

Og da går valgkampen inn i sin avgjørende fase. Alle vi stemmefiskerne leiter desperat etter passende agn. Ingen steder er stemmefrieriet mere tydelig enn under skolevalgene. Nå har jeg deltatt i dette sirkuset i mange år med vekslende suksess, men i år skal jeg bare ta noen få skoler her i Trondheim, mens ungdommen skal få ansvaret for det meste.

Og igår braket det løs. Tidlig om morgen satt ei rekke unge (og noen ikke fullt så unge) stemmefiskere på rad på Heimdal Videregående skole (som egentlig ikke ligger på Heimdal men på Kolstad), mens et hundretalls gymanaiaster satt vaglet med klart varierende entusiasme. Først ute var en energisk FRP-gutt som ga tilhørerne valget mellom nynorsk (som han ville ha vekk fra skolen) og snus (som han ville ha inn på skolen). Raddisene i SU og RU var derimot like klart mot karakterer og for gratis bøker, mat og kollektivtransport

Med dette nivået skjønner jeg godt at SPs Tone Aglen mener skoledebattene fører til forakt for den demokratiske prosessen. Det er ikke i og for seg noe galt i å tilby velgerne (skoleelevene) det de vil ha, men det er åpenbart noe galt når hele debatten går ut på å tilby folk fullstendig irrelevante tjenester, uten å berøre grunnleggende spørsmål som det nye bystyret skal ta stilling til.

Vi Grønne er villig til å prioritere de sakene vi mener er nødvendige, selv om det skal bety at vi sier enkelte elever imot. Når elevene krever rett til å kjøre bil fra fylte 16 år, er det ikke et miljøpartis oppgave å komme dem i møte på det. Skal vi i det hele tatt ta opp en slik problemstilling må det være ved å tilby bedre og billigere kollektivtransport, ikke ved å gjøre det enklere å bli bilist.

Når det kommer til kjøreopplæring, kan vi derimot være med på populistbølgen. Både miljø og trafikksikkerhet vil tjene på en bedre sjaføropplæring, og det er helt naturlig at dette skjer innafor skoleverkets rammer.

Så De Grønne vil ikke slippe 16-åringene til bak rattet, men vi vil gjerne gi dem opplæring i forsvarlig kjøring. men først  og  fremst vil vi veldig gjerne bruke resten av årets valgkamp til å diskutere lokale saker. Slike saker som de nyvalgte kommunestyrene og fylkestingene faktisk vil ha  myndighet til å avgjøre. Ikke minst hvordan vi skal redusere bilbruken og de utslipp som henger sammen med den.

Reklamer

1 kommentar (+add yours?)

  1. Seb
    aug 31, 2007 @ 01:12:47

    Bra Jan, ikke kast deg på populistbølgen! Hilsen fra Oppdal

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: