Klimavennlige familier

NRK har den siste uka vist hvordan en familie i Trondheim klarte å redusere sine utslipp av klimagasser med over 50 prosent med enkle tiltak som å kjøre buss i stedet for bil og å senke innetemperaturen. Dette er fantastisk bra. Det vil ganske sikkert gi mange flere mot til å forsvare sine forsøk på å leve klokere og mere klimavennlig.

Det viser seg at prisen ikke er så høy som mange tror. Debatten på NRKs nettsider viser også at mange har latt sege inspirere. Eksperimentet kan dessuten brukes som pressmiddel for å bedre busstilbudet her i Trondheim, siden den engasjerte familien støtte på mangelfulle busstilbud en rekke ganger i løpet av sitt forsøk.

Det er altså bra at NRk framstiller et liv med lavere klimautslipp som relativt uproblematisk. Det vil likevel være et problem dersom noen som følge av programserien skulle tro at klimaproblemene er løst bare vi kjører mindre bil og skrur ned termostatene. Programmet for Industriell Økologi ved NTNU har vist hvordan vårt forbruk bærer på en ballast av klimautslipp fra produksjonsstedet.

Den elektriske bilen NRK-familien tok i bruk har for eksempel forårsaket betydelige utslipp av klimagasser allerede før familien tok den i bruk. Tilsvarende med mange andre gjenstander vi bruker daglig. De har innebygd en viss mengde klimautslipp, enten vi bruker dem eller ikke. En husholdnings klimabelastning er derfor ikke bare et spørsmål om det daglige forbruket av energi til reiser og oppvarming men også om den klimabelastningen som er bygd inn i huset og alle de tingene huset (og hytta) er fylt opp med.

Det er riktig å begynne med de letteste tiltakene, slik familien på Byåsen har gjort med så godt resultat. Vi må bare ikke stoppe der.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: