PKK og Tyrkia vil slåss i Sørkurdistan

Med et klart vedtak i nasjonalforsamlingen bak seg, kan Tyrkias statsminister Erdogan nå forberede seg på å sende sine styrker inn i Nordirak, også kjent som Sørkurdistan, på jakt etter de kurdiske geriljasoldatene til PKK. Disse soldatene har i mange år hatt sine baser i de utilgjengelige Qandil-fjellene på grensa mellom Irak og Iran. Tyrkiske styrker har flere ganger forsøkt å fordrive dem derfra med lite hell. Det er ingen grunn til å tro at de skal klare det denne gangen heller.

PKK er ikke den eneste kurdiske eksilgrupperingen med baser i Sørkurdistan. Kurdere driver væpnet kamp for sine rettigheter også i Syria og Iran , og det er naturlig for de aktuelle organisasjonene å søke tilflukt i det eneste området som er under kurdisk kontroll. Det er politisk (og militært) svært vanskelig for den kurdiske regionale regjeringa i Arbil å kaste ut disse kurdiske frigjøringsorganisasjonene. De to partiene som styrer Sørkurdistan, PUK og KDP, har begge måtte søke tilflukt i nabolandene i lange perioder av sin historie.

Men det er også dype historiske motsetninger mellom de ulike kurdiske partiene. PKK førte i store deler av 1990-årene en væpnet kamp mot KDP, tildels i allianse med PUK. Og PUK og KDP har heller ikke glemt de blodige kampene dem imellom på samme tid.

Når har likevel PUKog KDP lagt lokk på sine stridigheter, av hensyn til «det demokratiske eksperimentet i Sørkurdistan». De har bedt eksilorganisasjonene de er vertskap for om å unngå å provosere fram angrep fra nabolandene. Dette er det nå åpenbart at PKK ikke lenger tar hensyn til. Tvertimot ser det ut til at PKK ønsker å framprovosere en storkonflikt der KDP og PUK blir nødt til å ta opp våpen mot Tyrkia.

Håpet er antakelig at dette skal utløse et endelig oppgjør mellom den tyrkiske hæren og de mange millioner kurderne i Nordkurdistan – altså de østlige delene av dagens Tyrkia. Bakgrunnen ligger i at PKK som lenge har hatt ambisjoner om å forene alle kurdere under sitt herredømme i et uavhengig Kurdistan, er sterkt svekket av indre strid etter at lederen Abdullah Öcalan ble arrestert for noen år siden.

For å samle kreftene trenger organisasjonen en ytre fiende, og har derfor gjennomført flere angrep inne i Tyrkia, noe som igjen har utløst det faretruende vedtaket i det tyrkiske parlamentet. PKK betrakter de irakiske kurderpartiene KDP og PUK som reaksjonære og har ingen betenkeligheter med å velte deres styre.

Det er likevel oppsiktsvekkende at de irakiske kurderne nå samlet har bedt PKK om å legge våpnene ned. At presidenten i Sørkurdistan lover å slåss til døden mot de tyrkiske styrkene er mere normalt.

Og for tyrkerene vil et felttog i Sørkurdistan både lette det politiske presset innenlands, og bidra til å befeste myten om at det kurdiske problemet i Tyrkia kommer utenfra. Staten Tyrkia er nemlig grunnlagt på myten om at alle dens innbyggere er tyrkere. Det finnes – ifølge denne myten – ingen kurdere i Tyrkia. PKK – som i virkeligheten henter sin styrke innenfor Tyrkia  – må derfor være utenlandske provokatører.

På denne måten kan det tjene både PKKs interesser og den tyrkiske myten å slåss i Sørkurdistan.

Reklamer

5 kommentarer (+add yours?)

 1. Jan Bojer Vindheim
  okt 21, 2007 @ 12:45:52

  PKK gjør fortsatt sitt beste for å skjerpe motsetningene, søndag 21. oktober later det til at organisasjonen har gjennomført et nytt angrep på tyrkiske soldater, og den tyrkiske regjeringa sitter i krisemøte.

 2. Alanson
  nov 05, 2007 @ 04:03:57

  Er ikke enig med «Tyrkia’s myte» om ingen kurdere i Tyrkia. I Tyrkia vet alle at 20% av Tyrkia’s befolkning er av kurdisk opprinnelse. Resten er av 35 forskjellige etnisiteter. Dersom man sier at man er tyrker, er man en av disse etniske gruppene tilsammen danner Tyrkia’s mosaiske befolkning. Og i Tyrkia har enhver tyrkisk statsborger rett og frihet til å ytre sin politiske mening, og danne politisk parti, eller bli valgt i parlementet som uavhengig kandidat. Det finnes dog begrensninger om ytring som har hensikt å splitte samfunnet og eller ødelegge regimet. Systemet i Tyrkia skiller ikke mellom folket pga etnisk bakgrunn. Fordi at samfunnet er satt sammen av så mange forskjellige grupper med egne kulturer og språk, brukes det en standard i det offentlige, at det offentlige språk er tyrkisk, og alle som er statsborger av Tyrkia kalles «tyrker».

  Når det gjelder PKK eller hvilke navn de nå bruker, har helt siden sin oppdannelse i Tyrkia hatt hensikt å splitte det tyrkiske folket, ble dermed utpekt som ulovlig organisasjon av tyrkiske regimet. Og med sine umenneskelige metoder for å få oppmerksomhet, gjorde de seg til terorister og ble utstøt av befolkningen. PKK prøves å vises som representat for kurdiske folket i Tyrkia, men i virkeligheten er de bare noen tusen provokatører som får støtte av utlanske aktører som har sjkult agenda om «Mezopotamia», eller noen hjernevaskede stakkarslige mennesker som er blitt lurt med drømmen om en «stor kurdistan». Dersom kurdiske folket i Tyrkia vil støtte PKK, kan ikke tyrkiske staten gjøre noe annet enn å gi etter for 15 millioner kurdere mot seg. Dessuten er andelen av parlementsmedlemmene i Tyrkia utgjør over 30%. Selv i regjeringspartiet AKP er mange kurdisk opprinnelige tyrkere som kjemper mot en splittet Tyrkia.

  Til deres orientering.

 3. Alanson
  nov 05, 2007 @ 04:08:36

  andelen av parlementsmedlemmene med kurdisk opprinnelse i Tyrkia utgjør over 30%.

 4. Jan Bojer Vindheim
  nov 05, 2007 @ 08:15:50

  Det burde gå fram av mine kommentarer at jeg ikke er tilhenger av PKK, men det er ikke tvil om at svært mange kurdere i Tyrkia støtter organisasjonen. Årsaken til dette er først og fremst den diskriminering av kurdisk kultur og identitet som den tyrkiske staten har gjennomført i 80 år.

  Parlamentsmedlemmer har blitt fengslet for å snakke kurdisk eller bære kurdiske farger. Tusenvis av landsbyer er brent ned, hundretusener av kurdere er torturert eller drept osv. Om du sammenlikner med den samiske minoritetens stilling i Norge, vil du se at samiske representanter kan bære nasjonaldrakt og snakke sitt eget språk i det norske Stortinget. Samiske flagg heises over hele landet på Norges nasjonaldag, vi har egne samiske sendinger i radio og TV og samisk undervisning i skolene. Offentlige embetsmenn i samiske områder er pålagt å besvare henvendelser på samisk osv.

  Tenk litt over dette, før du hevder en gang til at kurderne er likestilt i Tyrkia.

 5. Jan Bojer Vindheim
  des 17, 2007 @ 18:44:21

  Etter voldsomne tyrkiske angrep med fly og artilleri prøver nå den kurdiske regjeringa å oppnå en forståelse med Ankara:
  http://www.kurdmedia.com/article.aspx?id=14357

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: