Vekst uten grenser ?

I Dagens Næringsliv kan man idag lese en overstrømmnede hyllest til den økonomiske veksten som verden idag later til å oppleve. Verdiskapningen har aldri vært større, jubler artikkelforfatteren, DNs finansredaktør Terje Erikstad, som baserer seg på en rapport fra det internasjonale pengefondet IMF.

Og han fortsetter: Skulle verden klare å holde vekststakten oppe på 3.6% i året, dobles den globale rikdommen på 20 år.

Det kan være verdt å reflektere litt over begrepet «den globale rikdommen». Selvsagt er det bare menneskelig rikdom som inngår i denne størrelsen, men det er nok heller ikke alle former for menneskelig formue som er inkludert.

For bare å holde oss til Norges nasjonalformue. Når olje tappes ut av norsk kontinentalsokkel og selges til utlandet, tilføres oljefondet og andre konti en viss monetær verdi, men samtidig har den norske realformuen blitt redusert. For at vi på denne måten skal ha oppnådd en økt rikdom må vi derfor forutsette at penger i banken er bedre enn olje i bakken.

Fra et ressursøkonomisk synspunkt er det slett ikke åpenbart at dette er tilfelle. Og dersom vi skulle mene at forbrenning av denne oljen, med tilhørende utslipp av klimagasser forringer klodens tilstand og reduserer livsvilkårene for framtidige generasjoner av innbyggere i Norge, kan vi sette opp et regnestykke som viser at nasjonalfomuen er blitt redusert, og ikke økt.

Tilsvarende kan vi på mange områder sette opp regnestykker som viser at et økende materielt forbruk for et økende antall mennesker nødvendigvis fører til en reduksjon av tilgjengelige naturressurser. Allered for flere år siden beregnet WorldWatch Institute at mennesket la beslag på godt over halvdelen av den biologiske produksjonen på landjorda. De siste åra har stadig flere beregninger påvist at vi forbruker ressursene raskere enn jorda klarer å fornye dem. For å opprettholde dagens forbruk over tid ville vi trenge flere kloder. Den velstanden Dagens Næringsliv jubler for, bringer oss derfor med stadig økende hastighet mot et uunngåelig sammenbrudd.

Og når jeg har sagt dette er jeg selvfølgelig blitt en dommedagsprofet. Dommedag er blitt forutsagt mange ganger men har ennå ikke kommet, får vi da høre. Og en person som faller fra taket av en høy bygning kan rope Hittil har det da gått bra, for hver ny etasje han passerer på veien nedover.

Det er ikke nødvendig å være matematiker for å innse at veksten i forbruk på en liten klode ikke kan fortsette i det uendelige.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: