Bedring i Bagdad, skuffelse for ekstremistene.

BBC melder idag om tusenvis av flyktninger som vender tilbake til Irak i håp om at reduksjonen i vold er permanent. Vi må håpe at de ikke blir skuffet. Samtidig forteller den irakiske utenriksministeren at risikoen for invasjon fra Tyrkia er sterkt redusert, og roser den tyrkiske regjeringa for sin smidighet. Som om ikke det var nok roser amerikanske talsmenn den iranske regjeringa for å ha redusert tilførselen av de avanserte veibombene som har vært den viktigste årsaken til amerikanske tap.

Et paradoks blir de likevel at mange av de såkalte krigsmotstanderne vil være skuffet når det synes som amerikanerne kan oppnå noen av sine målsettinger i Irak. Folk som har lagt sin prestisje i kampen mot en demokratisk utvikling etter den amerikanske invasjonen i Irak vil ha vanskelig for å glede seg over en reduksjon i virksomheten til de voldsglade gruppene de støtter.

Den engelske journalisten Nick Cohen har i boka What’s left levert en glitrende analyse av hvordan ekstreme marxister og andre grupper på ytterste venstre fløy de siste årene har etablert et nært samarbeide med islamistiske grupper. Dette til tross for at islamistenes praksis og deres ideologi ligger nærmere fascismen enn marxismen.

Fellesnevneren finner Cohen i forakten for demokratiet og viljen til å bruke hensynløs vold i kampen for sine mål, egenskaper som preger ekstremvenster like mye som islamismen. Videre hevder Cohen at marxismens sammenbrudd etter murens fall har åpnet venstrefløyen i breder forstand for å bruke islamismen som utopisk modell. Og nøyaktig liksom marxistene og deres medløpere var villig til å ofre millioner av mennesker i Østeuropa og Asia til kommunismens blodige undertrykkelse, er mange idag villige til å overse islamistenes terror og undertrykkelse i land som Irak og Afghanistan så lenge de framstår som motstandere av hegemonen USA.

Dette er poenger jeg tidligere har drøftet i artikkelen Tårnene faller i tidsskriftet Vannbæreren .

Reklamer

1 kommentar (+add yours?)

 1. Jan Bojer Vindheim
  nov 23, 2007 @ 13:00:03

  her er lenker til to amerikanske essays :
  * Christopher Hitchens:
  http://www.slate.com/id/2178286/nav/navoa/
  * Bartle Bull:
  http://www.prospect-magazine.co.uk/article_details.php?id=9804

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: