Kokain, høyesterett og khat

Overskriften Kokainflom etter høyesterettsdom pryder hele forsida på Dagsavisen lørdag 15. desember. I artikkelen kan vi lese at forbruket av kokain er økende i Norge. Artikelforfatteren Tore Lervik knytter denne økningen til en høyesterettsdom fra 1996 som slo fast at kokain er mildere enn heroin. At kokainforbruket også øker kraftig i resten av Europa, der norske høyesterettsdommer må antas å ha liten innflytelse, er ikke nevnt. For Tore Lervik er sammenhengen åpenbar.

Forbindelsen mellom høyesterettsdommen og den økte etterspørselen synes også å være opplagt for Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen. Han benytter anledningen til å kreve strengere straffer for omsetning og bruk av kokain, og hevder dette vil redusere bruken ved å virke avskrekkende. For Ellingsen er det ingen grunn til å skjelne mellom ulovlige rusmidler. Narkotiske stoffer må bekjempes, og dett er dett. Heller ikke er det hos FrPeren noen grunn til å sette spørsmålstegn ved fengselsstraffen som sosialpolitisk virkemiddel

Tilløp til en mere dyptpløyende argumentasjon finner vi hos Lervik. Han skriver:

«Høyesterett la ikke vekt på argumenter om at kokain kunne være lettere sosialt akseptert blant ungdom, enklere å ta inn gjennom sniffing, større sosial spredningsfare som motedop og fange langt flere unge enn heroin. Nå viser beslagenes klare tal hvilken utvikling som fulgte.»

Rent bortsett fra det uholdbare argumentet om at høyesterettsdommen skulle være direkte hovedårsak til økningen i norsk kokainbruk, later Lervik her til å vise en klokkertro på fengselsstraffen, og dessuten til å mene at straffen skal være strengere jo mere utbredt og lett tilgjengelig et rusmiddel er. Det kunne være fristende å spørre hvilke konsekvenser dette synspunktet burde få for alkoholpolitikken her til lands, men der legger nok både Lervik og Ellingsen helt andre vurderinger til grunn.

Felles for Lervik og Ellingsen er demoniseringen av andre rusmidler enn alkohol og en populistisk tro på at lover og straffeforfølgelse er det egnede, ja , tilmed eneste egnede, middel til å bekjempe rusmisbruk. En tilsvarende overtro på straffetrusselens preventive virkning finner vi hos AP-politikeren Jan Bøhler, som tidligere i høst ikke bare gikk inn for å skjerpe forfølgelsen av Khat i Norge, men også ville arbeide for å innføre et internasjonalt forbud. Nå kjenner neppe Bøhler til hvordan det internasjonale forbudet mot cannabisprodukter som hasjisj og marihuana fra midten av sekstitallet banet vei for økt alkoholmisbruk i land som India, Burma, Tunis og Marokko, men han burde kjenne til at tygging av khat er et tradisjonelt kulturfenomen i land som Yemen og Somalia. Det er der ikke knyttet til slike negative sosiale konsekvenser som man har sett f. eks. blant somaliere i Oslo. Det kunne derfor være mulig å leite etter andre årsaker til problemene enn tilgangen på khat – for eksempel knyttet til tilværelsen som flyktning i en fremmed og ofte fiendtlig kultur.

Kokain og khat kan, liksom alkohol og cannabis, gi betydelige sosiale og medisinske problemer. Men det er på ingen måte gitt at politi og fengsel er de beste virkemidlene for å redusere disse skadevirkningene. Tvertimot vil folk med misbruksproblemer få det enda vanskeligere når de også får problemer med rettsvesenet.

For alkoholens vedkommende har vi forlengst innsett at opplysning og ulike sosiale hjelpetiltak er å foretrekke. Det later til å være langt igjen før opinionen i Norge forlater troen på at trusler om straff er det som skal til. At Fremskrittspartiet står på en slik linje får så være. At Dagsavisen og Jan Bøhler mener det samme er bare trist.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: