Krekar, terror og Kurdistan

Det er interessant og bra at Mulla Krekar presenterer sine synspunkter her i Aftenposten. Det gjør det også mulig å imøtegå noen av hans utsagn.

Krekar uttrykker sterk kritikk mot KDP og PUK, de regjerende partiene i Nordirak, (også kjent som Sørkurdistan). De siste åra har jeg reist mye i Sørkurdistan, og har truffet mange mennesker med ulike politiske og religiøse ståsteder. De fleste av dem har vært svært kritiske til ledelsen i KDP og PUK , det gjelder også høytstående partimedlemmer.

Krekar har derfor rett i at det er misnøye i den kurdiske befolkningen i Irak, men han unnlater å nevne at kurderne i Irak har en frihet som deres stammefrender i nabolandene ikke er i nærheten av. Sørkurdistan symboliserer et håp for kurdere i Tyrkia, Syria og Iran (og en trussel for herskerne i disse landene). Dette er noe av bakgrunnen for at KDP og PUK , til tross for misnøyen, begge oppnår rundt 40% av stemmene i Sørkurdistan ved relativt frie valg. Det største islamistiske partiet, IMK, et parti Krekar anser som altfor moderat, får til sammenligning under 10%.

Krekar skriver at han vil forsvare menneskerettighetene. Det er ikke det inntrykket man får ved å snakke med folk som levde under Ansar al-Islams herredøme i landsbyen Biyara. De forteller om et brutalt og autoritært regime. Ikke minst forteller de om religiøs intoleranse. Levningene av to sufi-mystikere ble av Ansar al-Islam kastet ut av landsbyens moské. Tilhengere av den lille Kakkai-religionen fikk beskjed om å omvende seg til islam eller dø. Til sammenligning har PUK og KDP anstrengt seg for å verne det religiøse mangfoldet som tradisjonelt har særpreget denne regionen. Kristne, mandeere, yezidier og andre religiøse minoriteter søker derfor dag tilflukt i Sørkurdistan for å unnslippe forfølgelsen fra Krekars meningsfeller i andre deler av Irak.

Ingen av dem jeg har truffet i Sørkurdistan har ønsket seg Saddam Husseins regime tilbake, og ingen har gitt uttrykk for den minste forståelse for den terror mulla Krekars tilhengere har stått for. Dert er nok sannsynlig at Krekar ville bli hardhendt behandlet om han skulle bli utlevert til myndighetene i Arbil, og det er så godt som sikkert at han ville bli dømt til døden. Hvorvidt dødsdommen ville bli gjennomført avhenger av flere forhold, blant annet maktbalansen mellom de to partiene PUK og KDP.

Krekar ville i Sørkurdistan bli dømt til døden for virksomheten til hans organisasjon, Ansar al-Islam, i tida fram til den amerikanske invasjonen. Blant anklagepunktene her ville vi finne organisering av massakrer på sivile så vel som henrettelser av militære fanger. Men ledelsen for PUK og KDP vil nok også sørge for å trekke fram de to selvmordsbomberne som slo til mot dem i parallelle aksjoner den 1. februar 2004. Bombene tok livet av 104 mennesker som var samlet i de to partienes hovedkvarterer for å feire avslutningen på fastemåneden ramadan. Blant ofrene var flere regjeringsmedlemmer og andre framtredende politiske ledere.

Den tidligere ukjente organisasjonen Ansar al-Sunnah tok på seg ansvaret for disse ugjerningene, og forkynte at den var utført «til støtte for våre brødre i Ansar al-Islam».

Mulla Krekar bringer i sin selvbiografi, som Aschehoug Forlag utga for et par år siden, et ukommentert bilde som viser resultatet av en av disse bombene. Ved første øyekast kan det virke som en illustrasjon på de overgrep Krekar og hans tilhengere kjemper mot. Når man kjenner til at bildet viser en aksjon til støtte for Mulla Krekar får det andre overtoner. Det kan beint fram synes å være en trussel mot hans motstandere.

Mulla Krekars omsorg for mulige norske terrorofre klinger hult i ørene på dem som kjenner til hans virksomhet i hjemlandet.

(en forkortet utgave av dette innnlegget sto på trykk i Aftenposten, 19. desember 2007)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: