til Delhi og Jaipur

Og da er vi, Arnhild og jeg, kommet til Jaipur i Rajasthan etter fire hektiske dager i Indias hovedstad, Delhi. Det går opp for meg at det er over tretti år siden jeg var i Delhi sist.

Byen er like hektisk og fargerik som før, men den økonomiske veksten har hatt en utilsiktet bieffekt: luftforurensning. Lufta i Delhi er så tjukk at du ikke kan se mere enn 50 meter foran deg. Nå var effekten dessuten forsterket av en ekstrem kuldebølge. Vi nordboere hutret på hotellrommet, og tok på oss alle klærne når vi skulle ut.

Verre var det for inderne, særlig lenger nord i landet der det falt tildels store snømengder og over femti mennesker frøs ihjel. En liten landsby i Himalaya med røtter tilbake til den greske invasjonen under Alexander den store, Malari, ble ødelagt i brann, sannsynligvis forårsaket av uforsiktig fyring. The Times of India var bekymret for at landsbyboerne ville øke sin tradisjonelle dyrking av cannabis, som regjeringa med lite hell har forsøkt å venne dem av med. Problemet har vært forsterket av den store forekomsten av ville cannabisplanter som avgir den ettertraktede charas(hasjisj)-sorten malari cream, etter sigende enda et hakk bedre en kremsortene fra Manali lenger nordvest.

Den forurensede og helseskadelige lufta bekymrer selvsagt regjeringa, som jo også oppholder seg i Delhi og kjenner problemene på kroppen. Blant tiltakene som er satt iverk for å redusere problemet er bygging av en moderne undergrunnsbane som raskt og effektivt frakter folk fra den ene enden av byen til den andre for en billig penge (ca 10 øre for en norsk turist). Da vi reiste med metroen, som den heter, var det stapp fullt av folk, men nye baner er under bygging og kapasiteten skal utvides, lover myndighetene.

Dessuten er mye av kollektivtransporten lagt om til bruk av gass som drivstoff. Både de trehjulte rickshawene, mange av drosjene og de fleste bybussene bruker komprimert naturgass, CNG , og det er tappestasjoner over hele byen.

Religion i utallige former preger dagliglivet i India. Vi hadde bestilt hotellrom i gamlebyen, like ved det røde fortet. I den lille gatestubben der vi bodde lå det tre små hindutempler. Rundt hjørnet, i hovedgata Chandni Chowk, lå et stort Shivatempel og et gammelt imponerende tempel for jainreligionen. Lenger oppe i gata lå et stort tempel for sikhene, en gurudwara. Vi fant en guide som tok oss med til det største sikhtempelet som ligger i New Delhi. Der spilles det ekstatisk musikk døgnet rundt og mere enn 15 000 personer får gratis mat hver dag. Her er også helsestasjon for mor og barn. Slike tiltak er høyst påkrevet i en by der fattigdommen er så påtrengende, med tiggere på gatehjørnene og hjemløse som sover på fortauene.

Den store hovedgata der vi bodde, Chandni Chowk, ble anlagt som markedsgate av mogulherskeren sjah Jahan tidlig på 1600-tallet. Den var kjent som sølvsmedenes gate og inneholder fortsatt et betydelig antall sølv- og gullsmedbutikker innimellom alle de andre små og store utsalgene for alt mellom himmel og jord. Relativt nylig har de mange gateselgerene av indiske godbiter fritert foran øynene dine fått konkurranse fra en Macdonalds-restaurant, og den indisk konkurrenten Haldirams som serverer indiske retter etter samme system, med kjekke nystrøkne uniformer.

Og igår dro vi så med toget til Jaipur. Skodda lå over landskapet hele veien og skyldes åpenbart ikke bare luftforurensning. Utpå ettermiddagen letnet det litt,og vi merket at sola varmet såpass at vi tok av oss jakkene. men Jaipur har ikke mye bedre luft en Delhi. Å sitte i en åpen rickshaw og vente på grønt lys er åpenbart ikke helsefremmende. Og her er det absolutt ikke gass som driver kollektivtransporten.

Under en spasertur i gamlebyen kom vi til et shivatempel der en gruppe musikere sang og spilte. Og til takk for at vi stoppet og hørte på fikk vi gratis mat, prasad, til den store gud Shivas ære. Og så gikk vi hjem til hotellet.

Reklamer

1 kommentar (+add yours?)

  1. bluntman
    jan 12, 2008 @ 14:33:23

    nice trip report keep it coming , hils!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: