Albert Hoffmann R.I.P

Albert HoffmannDet ligger en vakker og innholdsrik symbolikk i at Albert Hoffmann forlot sitt 102 år gamle fysiske legeme mens akademikerne nok en gang diskuterer hva som egentlig skjedde i det mytiske året 1968.
Det kan ikke herske tvil om at de kulturelle jordskjelvene som knyttes til dette årstallet ville utviklet seg svært annerledes uten tilsetningen av Hoffmanns mest kjente oppdagelse: Lysergsyrederivat 25; gjerne forkortet til LSD-25, eller bare LSD.

Albert Hoffmann sovnet fredelig inn i sitt hjem utenfor Basel den 30 april i år. I denne byen der Sveits grenser til Tyskland og Frankrike arbeidet han i over 40 år på laboratoriene til legemiddelfirmaet Sandoz (nå Novartis). I 1938 syntetiserte han en rekke derivater av soppen meldrøye eller ergot, men fant ingen anvendelse for dem. 5 år seinere tok han, på en innskytelse, derivat nummer 25 fram igjen for å granske det nærmere, og etter antakelig å ha fått en mikroskopisk mengde på huden registrerte han underlige psykiske endringer i seg selv; det inntrådte en drømmeaktig og behagelig sinnstilstand. Hoffmann gjennomlevde menneskehetens første syretrip.

Tre dager seinere, den 19.april 1943, bestemte han seg for å undersøke dette nærmere, og inntok i sitt laboratorium det han mente var en minimal dose, 250 mikrogram (fjerdedelen av et tusendels gram) LSD. Etter en og en halv time var de psykiske endringene blitt så sterke at han bestemte seg for å forlate laboratoriet.

Han satte seg på sin sykkel og tråkket gjennom Basels gater, men samme hvor hardt han tråkket virket det som sykkelen sto stille. Den informasjon han fikk gjennom øynene var heller ikke normal. Alt i synsfeltet syntes å vibrere, å være i konstant endring. Kommet hjem klarte han ikke å stå, men måtte legge seg på sofaen. Han ville drikke melk for å redusere sinnsendringene, men nabofruen som kom med melk var ukjent og skremmende. Hele situasjonen ble etterhvert skremmende, men han var samtidig bevisst at det hele skyldtes et kjemisk eksperiment.

Neste dag våknet han klar, men sliten, og oppdaget at verden var som nyskapt. «Da jeg seinere gikk ut i hagen, der sola skinte etter vårregnet, syntes alt å gnistre og stråle i et nytt lys. Alle mine sanser vibrerte i en tilstand av ytterste følsomhet, noe som vedvarte hele dagen.»

I tiårene som fulgte ble LSD utprøvd som psykiatrisk hjelpemiddel. Det ble trukket paralleller til de usedvanlige sinnstilstander som resulterte fra inntak av peyotekaktusen, og dens aktive ingrediens meskalin. Hoffmann fulgte denne utviklingen med sto interesse og syntetiserte selv psilocybin og andre aktive ingredienser fra hellige sopper.

Ryktene om de spesielle virkningene av LSD førte etterhvert til en utbredt bruk utenfor laboratoriene, som kulminerte i hippiebevegelsen på 1960-tallet. Under innflytelse av LSD og andre psykoaktive stoffer ble musikk. bildende kunst og mange andre kulturelle uttrykk (herunder ikke minst datateknologien) totalt omskapt.

Inspirert av LSD-bevissthetens dype erfaringer av enhet med alt liv gikk dessuten jeg og mange andre igang med å omskape våre liv på måter som fortsatt gir gjenklang i slike former som new age, økologi og alternativ livsstil generelt.

De uberegnelige og til tider skremmende resultatene av hippienes ukontrollerte bruk av LSD resulterte i innføring av et totalforbud som også rammet vitenskapelig forskning. Hoffman var blant dem som beklaget dette dypt. De negative resultatene av uforsiktig bruk var etter hans syn ikke et akseptabelt argument for å skrinlegge all utforskning av de alternative bevissthetstilstandene disse stoffene kan utløse.

For en måned siden skulle Albert Hoffmann ha deltatt på kongressen World Psychedelic Forum som til hans ære ble arrangert i Basel, men hans helse tillot det ikke. Han sendte likevel en hilsen til kongressen og rakk å glede seg over at den sveitsiske regjering nå har åpnet for kontrollerte studier på LSD.

Historien om Albert Hoffmann er nå slutt, men historien om det han kalte sitt problembarn, LSD, løper videre.

1 kommentar (+add yours?)

  1. Trackback: Når hjernen åpner dørene | Karibua

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: