Muqtada al Sadr og Iraks framtid

Muqtada al-Sadr Ethvert demokratisk system i Irak vil innebære at det sjiamuslimske flertallet i folket også kommer til uttrykk i parlament og regjering., men det er selvsagt ikke slik at 15 millioner sjiamuslimer er enige om hva slags politikk som skal føres. Og noen av de største uklarhetene knytter seg til den innflytelsesrike politikeren og militslederen Muqtada al Sadr.

Statsministeren i Irak er sjiamuslimen Nouri al-Maliki som representerer partiet Dawa. Formelt sett er Dawa og det største sjiapartiet, nemlig Supreme Islamic Iraqi Council (SIIC), alliert med Sadr-bevegelsen, men det er ikke vanskelig å få øye på dype motsetninger i denne alliansen. Og da Maliki for noen uker siden beordret sine soldater til å jage al Sadrs Mahdi-hær ut av Basra ble noen av disse motsetningene synlige.

Ironisk nok var det Iran som måtte megle da det viste seg at Mahdihæren hadde forskanset seg godt og var villig til å slåss. Ironisk fordi forholdet til Iran er et av de viktigste stridspunktene mellom de ulike sjia-fraksjonene. Både SIIC og Dawa har hatt gode forbindelser til regimet i Iran, mens al-sadr har vunnet respekt nettopp på at han ikke har hatt noen slik forbindelse. Nå har likevel mahdihæren måttet finne seg venner øst for grensa; og det var naturlig for Iran å opptre som fredsforhandler når to av landets venner havnet i slåsskamp.

I mediene blir Muqtada al Sadr gjerne framstilt som en hissig rabulist, men i en nylig utkommet bok av den britiske journalisten Patrick Cockburn: Muqtada al-Sadr and the fall of Iraq får vi derimot helt annet bilde, et bilde av en slu og reflektert politiker som handler ettter nøye overveielse.

Cockburn forklarer hvordan Muqtada al-Sadr har blitt leder for en bevegelse som i hovedsak ble grunnlagt av hans far og hans onkel, begge drept under Baath-diktaturet. Videre forklarer Cockburn hvordan al-Sadr med stor dyktighet har plassert sin bevegelse i et balansepunkt mellom populistisk anti-amerikanisme og parlamentarisk realisme.

Da al-Qaeda og andre ekstrem sunni-grupperinger for alvor lanserte sin kampanje mot Iraks sjiamuslimer med angrepet på moskeen i Samara i 2006, var det Mahdihæren som var istand til både å forsvare sjiittiske områder og å gå til motangrep mot sunni-moskéer så vel som sivile sunni-arabere. Man kan derfor med en viss rett si at Mahdihæren har ansvaret for den etniske rensingen som har delt Bagdad og andre byer i milits-styrte soner. Og den reelle makta al-Sadr på denne måten har fått er en viktig del av bakgrunne for at Malikis regjeringsstyrker valgte å gå til aksjon – og for at de ikke lyktes i å fordrive sadr-tilhengerne fra Basra.

Nå er ikke Cockburn noen ensidig apologet for sadrbevegelsen, han legger ikke skjul på dens rolle i etnisk rensing og bandittvirksomhet av ulike slag, men hans bok forklarer grundig og forståelig hvorfor Muqtada al-Sadr har bred støtte blant sjiamuslimer, og hvorfor han er forhatt og fryktet ikke bare av amerikanerne men også av sunni-araberne og blant sine sjiiittiske motstandere.

Reklamer

1 kommentar (+add yours?)

 1. Ole Pedersen
  aug 13, 2008 @ 09:15:01

  Det hender man finner gullkorn i Morgenbladet.
  Håper du har lest dette.

  Banditter i gatene
  En ny mafia er vokst frem i millionbydelen Sadr City i Bagdad.

  Av Eva Plesner, Bagdad

  Hamid Mohsens far legger pekefingeren over leppene og sender sønnen et bekymret blikk. Hamid senker stemmen. Faren har akkurat lukket de to luftekanalene øverst på stueveggen som fører ut til trappeoppgangen. Man kan aldri vite om det er noen som lytter.

  http://www.morgenbladet.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080808/OAKTUELT/825344055

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: