Mufferne på vei «hjem»?

For rundt 10 år siden kom en rekke flyktninger til Norge fra irakisk Kurdistan. Av politiske grunner (les: innvandrerfiendtlig agitasjon) ble de ikke innvilget asyl, til tross for at mange av dem åpenbart hadde vært forfulgt, tildels torturert, fengslet og/eller dødsdømt. Samtidig var det ikke mulig å returnere dem til Irak, som dengangen fortsatt var styrt av Saddam Hussein. UDI valgte derfor en spesiell løsning for denne gruppa; de ble gitt Midlertidig oppholdstillatelse Uten rett til Familiegjenforening – forkortet MUF, og har siden vært kjent som MUFFERNE. På et tidspunkt var det rundt 2 000 av dem. Mange av disse har siden fått innvilget permanent oppholdstillatelse, andre har forlatt Norge.

Idag har altså de resterende ca 200 mufferne oppholdt seg i Norge i i rundt 10 år. De har etablert seg, fått jobb, bolig, familie osv. Så finner man ut at de skal returneres til Irak, fortsatt av hensyn til prinsippene, som bare kan være prinsippene om å vise en like innvandrerfiendtlig fasade som Frp. Alle arbeidstillatelser blir trukket tilbake og et par hundre mennesker befinner seg plutselig uten jobb og inntekt. De får beskjed om å melde seg i oppsamlingsleire. Ordet konsentrasjonsleire ligger skremmende nær.

UDI hevder at de er igang med å få til en avtale om retur til irakisk Kurdistan, noe de kurdiske myndighetene avviser. Sverige returnerer irakiske flyktninger til Bagdad, men har ingen ordning for videre transport til Kurdistan.

Inntrykket vi sitter igjen med er at dette er blitt en prinsippsak for regjeringa og UDI, der menneskelige hensyn må vike. Det viktige er å vise handlekraft. Stor skam for den rødgrønne regjeringa at de ikke kan vise anstendighet i en slik sak.

Heldigvis er regjeringspartiene litt smidigere lokalt. Både i Tromsø og Trondheim har AP gått sammen med RV, SV og De Grønne om å ta vare på mufferne. Det er derfor ennå håp om at regjeringa og UDI kan ta til fornuften i denensaka.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: