Skammelig og uklok flyktningpolitikk

Regjeringa sin innstramming av asylpolitkken er ikke mindre enn skammelig. Den kan ikke tolkes som annet enn et knefall for innvandringsmotstandere og muslimhatere. Gjennomføringa av denne politikken vil innebære en ytterligere ydmyking av asylsøkere og vil være spesielt uverdig overfor de mindreårige asylsøkerene som nå skal miste sin beskyttelse idet de fyller atten år.

Spesielt ille blir det at regjeringa svikter sitt ansvar for flyktningene samtidig som innvandringsmotstanden når nye høyder og får de mest skremmende utslag. Jeg sikter ikke bare til de fordommene som kommer til verbalt uttrykk hos naboer til foreslåtte asylmottak, men også til direkte væpnede angrep på innvandrere som det vi så i Asker for noen uker siden da en ung gutt ble drept i sin egen seng, og sannsynligvis også mordet på en drosjesjåfør med somalisk bakgrunn i mitt eget nabolag for få dager siden.

Hvor fullstendig avsporet den fremmedfiendtlige politikken til regjeringa her, illustreres godt i en kommentarartikkel i Dagens Næringsliv, skrevet av tidligere høyre-statsråd Victor D. Norman. Han peker blant annet på at norsk økonomi – og omsorgsyrkene spesielt – krever en betydelig strøm av innvandrere for å holde hjulene i gang.

Desuten peker han på at det faktisk ikke er så mange mennesker der ute som lengter etter å få komme og har muligheter for år reise til det kalde Norge. Jeg siterer:

Forskningen om internasjonal migrasjon viser at det å få folk til å flytte er noe av det vanskeligste som finnes. Grunnen er enkel: de fattige i verden har ikke råd til å flytte på seg, og de rike har ikke lyst til å gjøre det. Ser vi bort fra dem som blir nødt til å flykte av politiske eller religiøse årsaker er det stort sett bare én gruppe som flytter. Det er de som har tilstrekkelige økonomiske ressurser til å dekke kostnadene ved å bryte opp og reise, og som samtidig ikke har muligheter til å skaffe seg og familien et brukkbart utkomme hjemme. I praksis definerer dette et nokså smalt migrasjonsvindu. De fleste regioner og land har et inntektsnivå for folk flest som plasserer dem utenfor dette vinduet.

Norman mener derfor at vi burde oppmuntre innvandring til Norge, ikke bare av flyktninger men av arbeidssøkere som kan bidra til å holde det norske samfunnet igang. Han avslutter sin artikkel slik: «Slipper vi dem ikke inn, er det oss det er synd på».

I denne sammenhengen kan det være verdt å peke på arbeidet til forskeren Jonathon W. Moses ved NTNU, som lenge har hevdet at de internasjonale hindringene mot fri flyt av mennesker er både inhumane og kontraproduktive. Hans bok International Migration er vel verd å lese.

Og mens vi studerer hans argumenter. får vi grunne over hvorfor vi har en rødgrønn regjering som støtter opp om de innvandringsfiendltige og rasistiske tendensene i stedet for å ta et oppgjør med dem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: