Ideologisk kamp i Tyrkia

jon-rudDe som følger kurdiske spørsmål i nyhetene vil ikke være overrasket over at den norske advokaten Jon Rud er utvist fra Tyrkia på livstid. Rud har nemlig i en årrekke arbeidet for at kurdere i Tyrkia skal omfattes av de internasjonalt anerkjente prinsippene for menneskelige rettigheter. Rud mener det er riktig at kurdere skal få bruke sitt morsmål både muntlig og skriftlig og han mener det er uakseptabelt at folk skal fengsles, tortureres eller myrdes for å hevde sin kurdiske identitet – eller mistenkes for å ønske å hevde noe slikt.

general_mustafa_kemalNå er det slik at det moderne Tyrkia ble grunnlagt etter første verdenskrig. Landets første leder, Mustafa Kemal Atatürk (= tyrkernes far) ville skape en moderne nasjonalstat. Han la vekt på sekulær statsstyring uten religiøs innflytelse, innførte det latinske alfabetet og arbeidet utrettelig for å fjerne alt som han mente holdt hans nye Tyrkia tilbake. I den nye tyrkiske nasjonen var det ikke plass til minoriteter; de kristne grekerne og armenerne ble drept eller fordrevet, de muslimske kurderne skulle bli integrert og læres opp til å gode tyrkere. (De kurderne som ikke var muslimer, f. eks. yezidiene, var det selvsagt enda større grunn til å oppdra.)

Den tyrkiske ideologien til Mustafa Kemal, som av og til kalles kemalisme, har vært grunnlag for den tyrkiske samfunnsutviklinga i over 80 år. Kemalismen voktes av et sett uformelle strukturer som gjerne kalles den dype staten. Denne dype staten, som er særlig godt rotfestet i den tyrkiske hæren og rettsvesenet, har lagt premissene for den tyrkiske politikken overfor kurderne, en politikk som har ansett uinnskrenket maktbruk som den eneste akseptable reaksjon. Mange kurdere i Tyrkia har derfor sluttet opp om geriljaorganisasjonen PKK, som har brukt nettopp dette språket – uinnskrenket vold – mot undertrykkelsen.

Historien om den tyrkiske statens maktmisbruk mot kurderne er lang og vond. Tusenvis av geriljasoldater og mange flere sivile er drept og mishandlet, titusener av mennesker har flyktet fra landet. Tusenvis av landsbyer i det østlige Anatolia er systematisk utradert. Bruken av kurdisk språk er ikke lenger formelt forbudt, men i offentlige sammenhenger anses bruk av kurdisk fortsatt som en fornærmelse mot det tyrkiske folks enhet. Politikere som forsvarer kurdiske interesser kastes i fengsel for separatistisk virksomhet, og deres partier blir forbudt. Uredde menneskerettsforkjempere som Jon Rud kjemper utrettelig mot dette systemet.

Men det er ikke lenger bare kurderne som utfordrer kemalismen. Regjeringspartiet AKP med en oppslutning fra nærmere 50% av velgerne, har blitt forsøkt forbudt fordi det har en islamistisk bakgrunn og blant annet har tillatt at kvinnelige studenter bruker skaut. AKP har også hatt stor oppslutning blant kurderne, fordi partiet har lempet på de groveste utslagene av tyrkifisering i Kurdistan.

En annen viktig faktor er forholdet til EU. Mange tyrkere har sett EU-medlemskap som en naturlig konsekvens av kemalismen. Den definerer jo Tyrkia som en europeisk nasjon. Men EUs betingelser for å godta tyrkisk medlemskap omfatter demokratiske rettigheter også for etniske minoriteter som kurderne. Blant pådriverne i denne sammenhengen er EU Turkey Civic Commission (EUTCC) , som holder til hos Raftostiftelsen i Bergen. Den dype staten har stadig blitt mere skeptisk til et EU-medlemskap som på denne måten utfordrer dens grunnleggende ideologi.

Et av de viktigste trekkene til AKPs og statsminister Erdogan har vært å gå til motangrep på den dype staten, gjennom en rettsak mot en av dette skjulte nettverkets polypper; Ergenekon . Skulle den pågående rettssak mot Ergenekon vinne fram kan kanskje Jon Rud se fram til nye besøk i det landet der Øst og vest møtes så dramatisk.

Reklamer

1 kommentar (+add yours?)

  1. Jan Bojer Vindheim
    nov 17, 2008 @ 14:04:07

    mer om Erdogans og AKPs problemer i forhold til kurderne generelt og den hovedsakelig kurdiske islamsekten alevittene spesielt i Hurriyet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: