Pragmatisk narkotikapolitikk

heroin_aufkochenDet er lettere å si ja til heroin enn til hasj, iallfall for politikere.

Samme dag som det blir kjent at velgerne i Sveits gjennom folkeavstemning har sagt ja til å videreføre et prosjekt med utskriving av heroin, men nei til full legalisering av cannabis, lanserer Bjarne Håkon Hansen muligheten til å innføre lovlig heroin også i Norge. Det er nemlig slik at heroin til junkier oppfattes som et medisinsk tiltak, mens cannabis er en farlig uvane. Tidligere i høst pekte jeg på dette forholdet i en artikkel i gatemagasinet Sorgenfri : det rusmidlet som alle innser er det skadeligste, kan tillates brukt medisinsk fordi brukerne kan oppfattes som syke og behandlingstrengende, mens brukerne av de minst farlige stoffene, som cannabis og khat, ikke er syke nok til å få en slik sympati.

Debatten både i Sveits og i Norge viser likevel en klar utvikling bort fra moralistisk forbudstenkning, i retning av pragmatisk og realistisk skadebegrensing Utskriving av heroin til langtkomne opiatmisbrukere har gjennom mange år vist seg å ha en positiv effekt både på de som får stoffet og på det samfunnet de inngår i. Dette er dokumentert i rapporter fra en lang rekke byer både i Europa og andre verdensdeler. Brukerne får et bedre liv, samfunnet får færre medisinske og sosiale problemer.

Så skulle en tro alt var vel? men nei, opp spretter ikke bare avholdsfanatikere som Jan Bøhler og Kristelig Folkeparti men også en representant for det såkalte Rusmisbrukerens Interesseorganisasjon og hevder at rusmisbrukerne tar avstand fra slike tiltak. Organisasjonens navn kunne få en til å tro at den representerte aktive stoffmisbrukere, men det er det ingen grunn til å tro at den gjør

Den organisasjonen som ned størst rett kan sies å kjempe stoffmisbrukernes sak er Foreningen for Human narkotikapolitikk, hvis aktive leder Arild Knutsen har langt større troverdighet på Plata enn moralistene i RIO. For det er altså moralisme det gjelder når åpenbart rasjonell og effektiv politikk blir avvist av prinsipielle grunner.

Dette blir enda tydeligere når det gjelder cannabis. Den nylige cannabiskonferansen i Oslo utløste en kort debatt om legalisering, der vi kunne ane en viss bevegelse også i norsk opinion. I mellomtida går altså halvparten av ordførerne i Nederland inn for full legalisering i stedet for dagens gråsone-regulerte coffeeshop system. Disse ordførerne kommer fra hele det politiske spekteret.

Det var også en bred politisk koalisjon som sto bak forslaget om å legalisere cannabis i Sveits. Blant hovedargumentene var å få den svarte omsetningen og økonomien under kontroll, og å gjøre cannabis vanskeligere tilgjengelig for mindreårige. Riktignok stemte 36 % av velgerne i Sveits for legal omsetning av cannabis, men det var altså nesten dobbelt så mange som sa nei. Vi må likevel se det som et stort framskritt av to tredeler av velgerne sluttet seg til hovedtrekkene i den sveitsiske skadebegrensningspolitikken, som står i skarp motsetning til offisiell norsk narkotikapolitikk.

5 kommentarer (+add yours?)

 1. Mats
  des 02, 2008 @ 03:32:44

  Kjempeflott skrevet, dette! Legalisering/regulering av alle dagens ulovlige rusmidler er nødvendig.

 2. Jan Bojer Vindheim
  des 02, 2008 @ 07:59:30

 3. Metadon-bruker
  des 23, 2008 @ 13:33:10

  Som eks-misbruker og metadon-pasient så må jeg si at jeg stort sett er veldig enig i det du skriver. Men jeg mener det er stor forskjell på å skrive ut heroin til de mest utsatte misbrukerne, og det å legalisere hasj – heroin blir ikke legalisert selv om det deles ut på medisinsk basis.

  Personlig så kan jeg takke innføringen av metadon-behandling til Norge for at jeg idag har familie, bosted og et helt ok liv. Men jeg vet at mange av mine gamle venner som fortsatt har problemer med heroin og opiater, ikke har fått til å gjennomføre metadon-behandlingen – så her trenger vi å tenke nytt for de som ikke passer inn i de behandlingsmetodene vi har idag.

  Men tankegangen i de tilbud vi allerede har bør også forandres litt for å hjelpe flest mulig med sine rusproblemer. Metadonsentret i Trondheim kaster nemlig ut folk fordi de har problemer med å holde seg rusfri, noe som er ganske ironisk da de kom inn på metadon-behandling nettopp pga rusproblemer – litt dumt å kaste folk ut av en behandling pga behandlingens egen begrensning, ikke sant?

  Uansett, takk for et godt innlegg om ruspolitikk i Norge – og Rusmisbrukerens Interesseorganisasjon har ingen fotfeste blant misbrukerne selv – dette er rett og slett mennesker som ødelegger for de som har det verst i dag.

 4. Bente Eck
  jan 04, 2009 @ 14:52:51

  Takk til deg for et veldig ok innspill i en rusdebatt som heldigvis er svært aktiv i Norge for tida.
  La oss håpe at denne debatten ikke bare dør ut uten at noe positivt har skjedd.

  Som moderator på Narkomanes Pårørende http://www.narkoman.org – Medlem av Foreningen av human narkotikapolitikk http://www.fhn.no og mor til en 27-årig narkoman som har møtt hjelpepparatet på sitt verste i flere år, så ønsker jeg absolutt både heroin på resept velkommen og alle tenkelige tiltak som kan gi narkomane økt livs-kvalitet og ikke minst kan berge mange liv – viser også til Berge Liv-aksjonen http://bergeliv.no/

  Jeg var i mange år en like aktiv motstander av legalisering som jeg nå er aktiv tilhenger.
  Grunnen til at jeg ble tilhenger er hovedsaklig at jeg måtte erkjenne at jeg har levd på en drøm om et rusfritt samfunn. Dette virker dessverre umulig å oppnå – derfor tror jeg at legalisering må til til. Både for å ta næringsgrunnlaget bort for det illegale markedet, noe som i seg selv vil tjene samfunnet på alle vis, og ikke minst sørge for at narkomane slipper å ødelegge seg for å klare å skaffe seg den medisinen de faktisk må ha for å ikke bli dødssyk. Så enkelt er mitt standpunkt nå.

  Det å få fjernet det meste av det illegale markedet vil jo i seg selv sørge for at rekrutteringen reduseres enormt. Legalisering, slik det er tenkt praktisert vil jo ikke si at hvem som helst skal kunne handle narkotika på butikken.

  Norges sørgelige overdose-statistikk har bl.a. ført til at Oslo blir kalt Overdosehovedstaden i Europa internasjonalt. Deriblant på National Geographic der dette ble lansert og vist i dokumentarfilm gang på gang verden over i fjor. En skam at de narkomanes liv blir så lite verdsatt.

  Når heroin nå blir vurdert utdelt til de tyngste narkomane uten at tanken om legalisering av hasj er så bra mottatt,betyr trolig det at det er disse livene som nå ser ut til å bli verdsatt litt mer enn før. Dvs at det handler om livredning – ikke det å legalisere noe (hasj) som de fleste ser på som valg som ikke er dødelige regner jeg med.

  Trist at det er så mye uenighet innen de forskjellige organisasjonene som bør jobbe til narkomanes beste. Jeg føler også at det handler om moralisering noe som er trist fordi det er de jeg ser utrolig opp til som praktiserer dette mest, nemlig eks-narkomane. Den kampen de har vunnet er fantastisk, men jeg skulle ønske at langt flere kan se at deres vei ut av rusen kanskje ikke er riktig for alle andre. Det trengs langt mer vidsyn og individuell tilpasset behandling for å få langt flere i mål med rehabilitering enn det som nå skjer.

  Takk til dere som belyser den slitsomme og triste situasjonen så mange narkomane lever i år etter år. Likeså vi pårørende som må leve med angsten, uforutsigbarheten, og slitet med å prøve å få fornuft inn i hodene på folk i hjelpeapparatet for å berge livet til våre barn. Vi kjemper altfor ofte mot hjelpeapparatet i tilleggg til påkjenningene i hverdagen i stedet for å bli oppfattet som samarbeidspartnere slik vi er på papiret når vi er med i en ansvarsgruppe.
  Men, mye fint står skrevet på papir – hvordan dette blir praktisert er jaggu noe helt annet.

  Når feil blir gjort i hjelpepparatet får den narkoame konsekvensene mens den «skyldige» fortsetter ufortrødent i sin jobb. Dette gjelder bl.a. saksbehandlingsfeil etc. der i verste fall en bruker kan bli ekskludert fra behandling. Grotesk.

  Mvh Bente Eck

 5. Leif Larsen
  feb 21, 2009 @ 21:54:06

  RIO har lenge lurt meg også til å tro at de representerte rusmisbrukere. Jeg har blitt like forundret hver gang de har uttalt seg med sine småpsykotiske fraser i media. Takk for opplysningen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: