En duna ved Ganges

Den siste uka har jeg tilbrakt på en ashram i den indiske byen Hardwar, ved bredden av den hellige Ganges. Hari Puri Ashram tilhører en orden av asketer, sadhuer, som heter Naga Babas. Det har vært et tyvetalls personer der til enhver tid, ofte mange flere siden det kommer en lang strøm av besøkende som vil treffe de hellige menn. Jeg og en danske var der for å oppleve babatilværelsen. duna1

Sadhuer i Naga Baba ordenen kalles baba. De lever et liv i frivillig enkelhet. Noen av dem velger et liv uten sex og uten materielle eiendeler tidlig i livet, andre kan være født til det. Noen velger å bli asketer først i godt voksen alder; blant de ti-tolv babaene på Hari Puri var det for eksempel en tidligere eiendomsmegler og en ditto bankmann.

Livet i ashramen er enkelt og nøysomt – to måltider pr dag og noen kopper te var det som ble servert – men siden vi satt stille det meste av tida var det nok. Nærværet av storbyen Hardwar var ofte vanskelig å fornemme.

Senteret i ashramens liv er dunaen, den hellige ilden. Rundt den sitter babaene etter en nøye rangering. Nåde den som setter seg på feil plass.

Den religiøse kunnskapen som formidles av Naga Babaene er muntlig. Vi fikk ikke lov til å ta notater, men hadde ulike øvelser å gjøre, foruten at vi måtte observere livet ved dunaen, og de ulike sosiale spillene som der gikk for seg.

Så nå har jeg sittet med rumpa mot bakken i ei uke, på samme måte som sadhuer, mystikere og filosofer har gjort i tusenvis av år ved bredden av Ganges. Ikke bare har jeg fått mjuket opp beina og ryggen på ubehagelig vis, jeg har også blitt innviet i en livsholdning og en filosofi som står i radikal kontrast ikke bare til hverdagslivet i Norge, men også til det normale India utenfor ashramen.

Livsstilen, maten og diskusjonene som jeg har deltatt i står i en urgammel, ubrutt tradisjon. Nå lever tradisjonen også gjennom meg.

Reklamer

2 kommentarer (+add yours?)

  1. Nikolai Dragnes
    apr 15, 2009 @ 14:03:13

    Høres ut som en real ferie 🙂

  2. Jan Bojer Vindheim
    jun 14, 2009 @ 18:36:57

    Baba Rampuri har lagt ut noen videoer som viser innvielse av nye babaer:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: