Tamiler i krise

Den tamilske tigergeriljaen på Sri Lanka ligger med brukket rygg. For det singalesiske flertallet er gleden stor – de håper nå å være kvitt trusselen fra tigrenes terrorangrep. Jubelen i Sri Lankas hovedstad Colombo klarer likevel ikke å overskygge lidelsen til de hundretusener av sivile tamiler som regjeringshæren har innesperret i sine fangeleire.
Prabhakaran
For de lankesiske tamilene er dette en enorm tragedie, den lankesiske hæren har rykket fram uten nåde. Store landområder er rasert, tusenvis er drept og såret og den lankesiske befolkningen er traumatisert og ydmyket. Men det kan være verdt å minne om at tigerlederen Velupillai Prabhakaran bærer en betydelig del av ansvaret for denne tragedien. Han var en ytterst brutal og eneveldig leder. Tigrene baserte sin makt på nådeløs undertrykkelse av alle andre politiske strømninger i den lankesiske tamilbefolkningen. Tigrenes motstandere ble brakt til taushet med hensynsløs brutalitet, mange flyktet til India eller til vesten, enkelte kom helt til Norge.

Den tamilske befolkningen i India, som hovedsakelig bor i den folkerike delstaten Tamil Nadu få kilometer fra Sri Lanka, er også dypt splittet av utviklingen på naboøya. Tradisjonelt har støtten til stammefrendene på Sri Lanka vært sterk, men tigrene maktet ikke å utslette sine politiske motstandere på fastlandet slik de hadde gjort på Sri Lanka. Mordet på den indiske stasministeren Rajiv Gandhi i 1991 og på den lankesiske presidenten Ranasinghe Premadasa i 1993, styrket også motstanden mot tigrene blant indiske tamiler, og førte til et forbud mot LTTE i hele India, der organisasjonen hadde organisert et omfattende støtteapparat som også omfattet treningsleire.

De to attentatene på statlederne i Sørasia er også betydningsfulle fordi tigrene gjennom dem lanserte en ny terrormetode: selvmordsbomberen. Rajiv Gandhi ble drept av en ung kvinnelig tiger med en bombe rundt magen. Samme taktikk ble brukt mot Premadasa. Et ironisk aspekt av denne brutaliteten er det faktum at de først selvmordsbomberne altså var hinduer og slett ikke ekstreme islamister slik mange tror.tigerland

India har nettopp avsluttet en valgkamp som falt sammen med den lankesiske sluttoffensiven mot tigrene. De to største partiene i Tamil Nadu hadde en vanskelig balansegang mellom støtte til den tamilske sivilbefolkningen og avstand til tigerterroren. De beskyldte hverandre derfor vekselvis for manglende støtte til lankesiske tamiler og hemmelig støtte til de terroristiske tigrene.

Tigrene har hatt betydelig støtte blant tamilske flyktninger i Vesten, og har hentet mye av sin økonomiske støtte gjennom sin kontroll over tamilske hindutempler, og dermed over den kollekten hinduer gir til disse. Her i Trondheim har de tamilske hinduer derfor to jevnstore menigheter – en som støtter tigrene og en som ikke gjør det. Men de tamilske eksilmiljøene preges av det samme tvisynet som tamilene i India. På den ene side forferdelse over det som nå skjer med den tamilske sivilbefolkningen, og på den annen side et håp om at tigrene nå kan vike plassen for nye tamilske politikere

Prabhakaran var nok en dyktig militær leder, ikke minst takket være sine hensynsløse metoder, men han manglet evnen til kompromiss og forhandlinger. På høyden av sin makt kontrollerte han en stor del av Sri Lanka og kunne ha oppnådd en avtale om autonomi med sentralregjeringa i Colombo, men selv ikke Erik Solheim fikk tigerlederen til å bøye seg.

Den seirende lankesiske regjeringa signaliserer nå at de vil innføre et autonomt styresett for de tamilske områdene. Det gjenstår å se om disse fagre løftene vil bli realisert. Den første oppgaven er å gjenoppbygge den ødelagte infrastrukturen i de tamilske områdene. og å føre den internerte sivilbefolkningen tilbake til noe som minner om et normalt liv.

Reklamer

4 kommentarer (+add yours?)

 1. venstrevrien
  mai 24, 2009 @ 15:27:35

  Jeg synes at kravet om et fritt og sjølstendig Tamil Eelam er et legitimt krav. Men jeg er enig i at tamiltigrene har tatt i bruk en god del totalt forkastelige metoder.

  Regjeringa i Sri Lanka gjennomfører nå statsterror mot tamilske sivile, og det må vi protestere mot.

 2. Jan Bojer Vindheim
  mai 24, 2009 @ 16:50:53

  En uavhengig tamilstat på Sri Lanka er et greitt krav, men neppe realistisk. Tamilene i India klarer seg godt med en egen delstat. litt ydmykhet later nå også til å komme til syne i tigerbevegelsen:
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/8066129.stm

 3. Jan Bojer Vindheim
  mai 31, 2009 @ 11:18:46

  Og nå tør tamiler endelig si ifra om hvordan tigrene har operert:
  http://www.nrk.no/nyheter/1.6631559

 4. Jan Bojer Vindheim
  jun 02, 2009 @ 10:03:54

  Her er en mere grunndig diskusjon om utvikling av tigrenes politikk, under titelen «The idealist I once knew became the Tamils’ Pol Pot»:

  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/jun/01/sri-lanka-prabhakaran-tamil-tigers

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: