Den grønne vegetarbølgen

Kjøttforbruket øker og øker i den rike delen av verden, uten at folk blir hverken lykkeligere eller sunnere av den grunn, men en motsatt bølge vokser også i styrke.
800px-Kött_har_två_ögon
Vegetarisk kosthold blir stadig mere populært i stadig større kretser. Interessen for dyrevelferd og dyrs rettigheter har bidratt til dette, noe som forsterkes av de stadige utbruddene av slike sjukdommer som svineinfluensa og fugleinfluensa. Folk forstår at slike sjukdommer har en klar sammenheng med industrialisert husdyrhold.

Det er også blitt klart at industrialisert kjøttproduksjon har negative klimakonsekvenser, noe som har ført til at FNs klimapanel IPCC anbefaler redusert kjøttforbruk. Lederen for klimapanelt, Rajendra Pachauri har forøvrig selv vært vegetarianer hele sitt liv. Vegetarisk mat er derfor mange steder blitt en del av arbeidet for reduserte klimautslipp, den belgiske byen Ghent har for eksempel innført en ukentlig vegetardag, da alle byens innbyggere blir oppfordret til å avstå fra kjøttmat.

450px-Veggie_Pride_2008_09
Tradisjonelt har vegetarisk kosthold gjerne vært et ledd i åndelig disiplin, for eksempel hos Pytagoras, hos indiske sannyasier og i våre dager i mange åndelige utviklingsgrupper. For mange har vegetarkost også blitt et personlig helsevalg. Ytterligere et argument for vegetarkost har vært hensynet til dyr. Så har det de siste årtiene også blitt klart at det industrielle dyreholdet ikke bare produserer mindreverdig mat på bekostning av dyrs helse og velferd, men i tillegg skaper omfattende problemer for miljø og klima.

Mens det tidligere har vært svært vanskelig å finne vegetarisk mat av akseptabel kvalitet i Norge og andre nordvestlige land, tilbys det nå vegetariske alternativer av god kvalitet mange steder. Kaffebarer og spisiesteder med respekt for seg selv tilbyr gjerne flere vegetariske alternativer. Flyselskapet KLM som serverer flere varianter av vegetarmat på sine internasjonale flygninger har tilmed et vegansk alternativ, som riktignok krever forhåndsbestilling.

Den voksende bølgen av stolte og militante vegetarianere er et sunnhetstegn. Personlig spiser jeg gjerne kjøtt en gang i blant, men får jeg vegetarmat av skikkelig kvalitet fortrekker jeg det. Og det er en av grunnene til at jeg liker meg så godt i India: der er det velsmakende vegetarmat som er det normale – spisesteder som serverer kjøttmat – nonveg – er unntaket , og har gjerne både høyere priser og lavere kvalitet. Da blir det enkelt å velge grønt!

Reklamer

11 kommentarer (+add yours?)

 1. Bernt
  mai 26, 2009 @ 17:01:18

  Jeg ser ingen grunn til å bli vegetarianer. Både husdyrhold, fiske og jakt kan være fornuftig bruk av ressurser, og nødvendig i enkelte områder av kloden vår (f.eks. arktis). Det er produksjon av dyrefor (og enda verre: drivstoff) på god matjord som vi må til livs.

 2. predikeren
  mai 26, 2009 @ 17:36:02

  Grønt er godt og i tillegg sundt, tror vi!
  Men er det det?
  Råkostens skjulte kjøttflora, «mikrobiologiens skumle uvesner», hva med dem? De spreller levende på importert salat, sammen med parasitter og større dyr.
  Er det ingen regler om at du alltid må koke gulrota di?

 3. Nikko
  mai 26, 2009 @ 21:56:49

  Nei, men det er en lovl om at den skal vaskes før den selges og en regel om at du skal vaske den. Forøvrig går det ikke an å tenke slik, for da blir alt man tar i en potensiell parasitt og bakterieproblem. Alle ting i hele verden. Poenget er hvilken typer bakterier og i hva slags materie de trives i.

 4. Nikko
  mai 26, 2009 @ 21:57:23

  Ellers bør man jo alltid vaske henda.

 5. Jan Bojer Vindheim
  mai 26, 2009 @ 22:43:14

  Et visst kjøttforbruk er det få som protesterer mot, det blir til syvende og sist et personlig valg. Miljøargumentet fra f.eks. Pachauri er redusert kjøttforbruk i de rike land – slik de prøver å få til i Ghent, ikke avskaffing av all kjøttmat.

  Når det gjelder bakterier har de vel atskillig bedre vekstbetingelser i kjøtt enn i grønnsaker.

 6. Tarjei Straume
  mai 27, 2009 @ 08:30:53

  Hei Jan!

  For en tid siden scannet jeg inn en foredragserie av Rudolf Steiner til James Stewarts online-bibliotek i Michigan: GA 145, hittil er det eneste skandinavisk-språklige bidraget til samlingen. Første foredrag (Haag, 20. mars 1913) handler om kjøttkost:

  http://wn.rsarchive.org/Lectures/OkkultUtvik/19130320p01.html

  (Rull ned til avsnittet «Og her kommer vi til et spørsmål som bare i denne sammenheng……»)

  Jeg tok opp en liten diskusjon om denne biten på mitt — akk! — fem og et halvt år gamle Yahoo-forum, og det førte til noen interessante innslag fra de andre:

  http://groups.yahoo.com/group/anthroposophy_tomorrow/message/41239

  Hovedpoenget er at vegetarianisme kommer naturlig når man får avsky for kjøtt, og jeg tror at de ekle og sjokkerende reportasjene vi nå får i media om kjøttindustrien bidrar til slik avsky hos mange.

  Hilsen Tarjei

 7. Balanse
  mai 28, 2009 @ 21:45:51

  Jeg er enig med Terje, tror at vegetarianisme er et valg som kommer av seg selv. Når man som forbruker forstår at maten ikke dukker opp i butikken av seg selv, men at kjøttet man spiser også har en mor og en far slik som oss.

  Litt bedre tilrettelegging i Norge savnes sårt, det er altfor lite vegetarutvalg på spisesteder generelt. Jeg blir lei meg når jeg avspises med et tilbud om en salat, eller «du kan jo bare plukke ut kjøttet fra retten».

 8. Hallvard
  mai 30, 2009 @ 11:12:05

  Kjøtt er godt da

 9. vaarloek
  jun 02, 2009 @ 12:18:40

  balanse: ugh. bare plukk ut kjøttet, liksom. det er det verste!

  og hallvard: det er mange ting som er godt, uten at det nødvendigvis er «godt», om du skjønner.

 10. veganimal
  jun 08, 2009 @ 19:55:21

  «Jeg ser ingen grunn til å bli vegetarianer. Både husdyrhold, fiske og jakt kan være fornuftig bruk av ressurser, og nødvendig i enkelte områder av kloden vår (f.eks. arktis).»

  Store sosiale forskjeller, barnearbeid, slavearbeid, trafficking og prostitusjon kan også være «fornuftig» bruk av ressurser. Det kan også være «nødvendig» i deler av verden hvor det er eneste måten å overleve på. Menneskekropper er også fornybare ressurser. Og med tanke på hvor mange vi er hadde vært veldig «fornuftig» bruk av ressurser.

  Men mange vegrer seg for å akseptere at menneskene som brukes til slikt legitimt kan defineres som ressurser. Hvor går grensen mellom dem og de ikkemenneskelige dyrene vi bruker? Alle dyr lider og skades av utnytting. Er det fordi vi er mer intelligente, selvbevisste eller at vi prioriterer dem som er mest lik oss selv, at vi kan akseptere bruk av dem men ikke av oss til mat og ressurser? I så fall – kan vi bruke den rasjonaliseringen til å utnytte analfabete, mørhudede, fremmedkulturelle mennesker i den tredje verden?

  Jeg forstår ikke hvorfor miljøvernere finner husdyrbruk som en fornuftig bruk av ressurser. Det er mer ressurskrevende enn produksjon av planteføde på alle måter. Det bidrar til mer skadelige klimagasser enn hele transportsektoren til sammen. Dyreetisk og i forhold til ressurssløsing er det ingen vesentlige forskjeller mellom industrielt eller økologisk husdyrbruk. Factory Farming’s Not the Problem — It’s Animal Farming, by Lee Hall : http://dissidentvoice.org/Nov05/Hall1118.htm

  …………………………………………………

  «Et visst kjøttforbruk er det få som protesterer mot, det blir til syvende og sist et personlig valg.»

  Det er ikke et personlig valg. Det blir som å si at voldtekt er et personlig valg. Jo det er en valg hver enkelt personlig gjør, men det er en annen person eller subjekt som ofres, utøves vold mot, drepes, for at «kjøttkonsumenten» skal tilfredstille seg. Poenget er at det først og fremst ikke handler om ens egen person men hva en utsettes andre for. Det personlige er politisk.

 11. Jan Bojer Vindheim
  jun 23, 2009 @ 10:14:23

  Et interessant apropos finnes i en ny artikkel på forskning.no:

  http://www.forskning.no/artikler/2009/juni/223179

  «– Skal vi ta klimaproblemene på alvor, må vi både legge om kostholdet og drepe noen særinteresser. Det mener forsker Ivar Gaasland.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: