Skjebnevalg i Kurdistan

Den autonome kurdiske regionen i det nordøstlige Irak liker å framstå som en demokratisk bastion i Midtøsten. Gjennomføringa av de regionale valgene den 25. juli i år vil avgjøre om betegnelsen er berettiget. For første gang møter de to dominerende partiene en reell opposisjon ved valgurnene. Spørsmålet er om de vil akseptere et valgnederlag.

Massoud Barzani og Jalal Talabani deler idag makta i Sørkurdistan.

Massoud Barzani og Jalal Talabani deler idag makta i Sørkurdistan.

Helt siden det kurdiske selvstyret oppsto i 1991, som en bivirkning av den internasjonale aksjonen for å frigjøre Kuwait fra irakisk okkupasjon, har de to store partiene KDP og PUK dominert området. Begge styres av en dominerende skikkelse, KDP av Massoud Barzani som har arvet vervet fra sin far den berømte Mustafa Barzani, og PUK av partiets grunnlegger Jalal Talabani.

KDP har alltid bygd på den tradisjonelle kurdiske klanstrukturen og legger ikke skjul på at de anser familien Barzani som de selvsagte herskerne med rett til å fordele penger arbeid og andre goder. PUK oppsto som en radikal protest mot Barzanienes maktmonopol med en radikal sosial og sosialistisk profil, men også PUK har måttet alliere seg med klan- og stammeledere. Begge partiene har dessuten en vel utviklet nepotisme – dvs. at partiledernes familier står først i køen til alle viktige og godt betalte jobber.

PUK og KDP har i snart 20 år delt makta i regionen mellom seg og påberopt seg den kurdiske nasjonens sikkerhet hver gang noen har bedt om åpenhet i administrasjonen – for eksempel om hvor det blir av de enorme summene regionen mottar fra Bagdad som del av de irakiske oljeinntektene. Tålmodigheten i befolkningen har blitt stadig mere tynnslitt ettersom forbedringer i infrastruktur lar vente på seg mens pampene bygger luksusboliger.

I 2007 hadde jeg gleden av å møte Nawshirwan Mustafa.

I 2007 hadde jeg gleden av å møte Nawshirwan Mustafa.

En av topplederne for PUK, den gamle maoisten Nawshirwan Mustafa meldte seg for et par år siden ut av partiet og har siden vært en torn i siden på partiledelsen. I år har han tatt initiativet til ei alternativ liste – Lista for Forandring – som på kort tid har oppnådd voldsom popularitet og har fått tilslutning fra en betydelig del av ledelsen i PUK – herunder nesten hele partiorganisasjonen i Europa og Amerika – og dessuten fra flere framtredende KDP-ere. Lokale meningsmålinger tyder på at Lista for forandring kan bli vel så stor som felleslista mellom KDP og PUK.

PUK-lederen Jalal Talabani er gammel og syk, og nestlederen Mulla Bakhtiar har ikke klart å demme opp for flukten fra partiet som av mange anses for å være i full oppløsning. En trussel om å sparke de som ikke stemmer på felleslista fra hæren, peshmerga, som er områdets største arbeidsgiver, har neppe virket etter hensikten. Litt bedre ser det ut for KDP som har sin sterkeste støtte i Badinanområdet på grensa mot Tyrkia, men også KDP blir nå utfordret på hjemmebane. Massoud Barzanis fetter Dr Abdulmusawar Barzani har stilt seg i spissen for ei annen alternativliste , Kurdistans reformbevegelse, som truer KDPs maktmonopol i partiets kjerneområder. KDP har reagert ved å sende sitt beryktede sikkerhetspoliti for å overtale folk til å trekke sine underskrifter på Reformbevegelsens registreringsdokumenter. Abdulmusawar Barzani og hans familie har måtte flykte til den PUK-styrte byen Suleimaniyah, mange andre har blitt arrestert. Men disse metodene kan slå tilbake på KDP, som likevel ventes å klare seg bedre enn PUK.

Nå trues ikke PUK og KDP bare av utbrytere fra egne rekker – hele førti ulike partier stiller til valg denne gangen i tildels bisarre konstellasjoner. Både det iranske regimet og vår hjemlige Mullah Krekar har oppfordret folk til å støtte Nawshirwans liste, til tross for at flere islamistiske partiet også stiller. To av de største islamistpartiene har inngått en allianse med to kommunistpartier, denne felleslista ventes også å gjøre et godt valg. Videre har den tyrkiske kurdergeriljaen PKK en lokal avlegger, PCDK, som har organisert sin egen valgallianse med åtte lokale sosialistiske grupperinger. For øyeblikket er det riktignok uklart om denne alliansen får stille.

Man kunne kanskje undre seg på om noen av disse partigrupperingene har en miljøprofil – et aldri så lite grønnskjær? Dessverre – til tross for at miljøproblemene i regionen er skrikende, er det nok økonomi og korrupsjon som vil styre velgernes atferd i stemmeavlukkene. Selv regner jeg med å være tilstede som valgobservatør. Dette blir spennende.

5 kommentarer (+add yours?)

 1. Jan Bojer Vindheim
  jun 05, 2009 @ 12:25:29

  En fersk meningsmåling tyder på at Nawshirwans liste blir like stor som felleslista KDP/PUK – rundt 30%. Det vil i så fall inebærre en dramatisk endring i det kurdiske parlamentet , siden KDP/PUK fikk nesten 90% ved forrige valg. Nedgangen er altså på 50% av velgerne !

  Med et slikt valgresultat vil det være slutt på at makt og penger fordeles på bakrommet av lederne for de to store partiene.

 2. Surchy
  jun 25, 2009 @ 17:33:30

  Newshirwan Mustefa skal være en av de største vinnerne i valget om mindre en mnd.

  PDK og PUK også kommer å bli store vinnere fordi de har stor støtte fra landsbyene og de små byene som gjør at det blir vanskelig å tapte.

  Artikkelen var veldig fint, jeg tror change har Newshirwan og det vil påvirke. Valget kommer til å være bra og fusk kan være vanskelig siden FN, EU og USA skal overvåke valget.

 3. Jan Bojer Vindheim
  jun 25, 2009 @ 17:51:09

  Valgkampen er nå i full gang, Nawshirwans Gorran-liste har åpnet sine nettsider og tilmed lagd en rap-video:

 4. Jan Bojer Vindheim
  jul 13, 2009 @ 19:10:54

  Den kurdiske statsministeren Nechirvan Barzani (fetteren til Massoud) lanserer nå, på vegne av Kurdistanlista, et initiativ for ansvarlighet og effektivitet i adminstrasjonen han leder. Initiativet omfatter en rekke tiltak for å fjerne korrupsjon, men ikke noe forslag om å offentliggjøre et regionalt budsjett.

 5. Bawan Kader
  jul 21, 2009 @ 18:12:19

  Hei.
  Dette her var strålende skrevet om valget, og de svindlerene KDP/PUK.
  Newshirwan har med seg flere folk enn de 2 partiene.
  Det er også fint at en nordmann engasjerer seg i dette her som kommer til å bli et historisk valg i det tidligere krigs-herjede landet.
  Det er IKKE frihet der!
  Som en kurder bosatt i norge,gjør meg det glad at det er en nordmann der nede som engasjerer seg virkelig.
  Takk 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: