Grønn bølge i Europa

Caroline Lucas, leder for de engelske grønne, følger valget.

Caroline Lucas, leder for de engelske grønne, følger valget.

Det trillet bare inn med nye mandater til de grønne partiene da de første resultatene kom inn fra valgene til nytt Europaparlament. Det dabbet av litt utover kvelden, og bare Frankrike innfridde til slutt de store grønne forventingene, men samlet er det en klar framgang for oss grønne .

Norge må nok fortsatt finne seg i å stå på gangen i EU-parlamentet, men med Eva Joly på plass i Brüssel/Strasbourg har vi i det minste en finger på pulsen.

Til tross for at det samlede antallet mandater er redusert, har De Grønne fått flere delegater fra de fleste vesteuropeiske land. I de nye eu-landene i Øst har grønne partier har større problemer med å etablere seg, men vi får iallfall inn en grønn representant fra Latvia.

Framgangen i Frankrike er helt enestående – det ser ut til at stemmetallet er mere enn fordoblet, noe som i stor grad skyldes Eva Jolys popularitet – hun har til og med fått drahjelp fra Unge Venstre – men vi øker vi antallet mandater også i Tyskland, Holland, Belgia, Finland, Sverige og Hellas (den første grønne EU-grekeren) .

Green Party of England and Wales fikk ikke flere mandater enn de to de hadde fra før (skjønt BBC insisterer på at det dreier seg om fem i sin oversikt) , men vi kan i det minste glede oss over ca. 3% økning i stemmeandelen. Dett er en stor skuffelse at ikke mandatuttellingen ble bedre, siden partiet var blitt spådd betydelig framgang. Det ble heller ikke mere enn et håp å plukke opp et mandat i Skottland.

I Danmark er det Socialistisk Folkeparti som representerer den grønne gruppa. Partiet er ikke fullt medlem i det europeisk grønne partiet, men observatør. Deres representant, Margrete Auken, har sittet sammen med de grønne siste periode, i strid med partiledelsens ønske om tilsutning til gruppa Forente Venstre /Nordiske Grønne (som derfor ikke har noen nordiske grønne medlemmer). Det skal bli spennende å se hvor de to mandatene SF nå får vil plassere seg.

De Grønne har tapt sine to mandater i Irland (der vi sitter i regjering og følgelig rammes av protest!) og ett av sine tidligere to mandat i Østerrike. I Italia er de grønne nå helt ute av EU-parlamentet, en nedgang på fem plasser og vårt største tap i dette valget. En analyse av italiensk politikk gir jeg meg likevel ikke ut på..

VI har beholdt samme antallet plasser som før i Latvia, Spania og Luxemburg.

Det er åpenbart at vi ikke kan regne med noe slikt valgskred for De Grønne i Norge som man har opplevd i Frankrike, likevel må dette være en voldsom oppmuntring for de mange grønne som nå er iferd med å kaste seg ut i den norske valgkampen. Vår tilknytning til den internasjonale grønne bevegelsen må brukes for alt den er verdt, sammen med vårt utmerkede norske valgprogram og våre mange engasjerte medlemmer og sympatisører.

Stortingsvalget i 2009 må vise grønn styrke også i Norge.

Reklamer

5 kommentarer (+add yours?)

 1. Jan Bojer Vindheim
  jun 08, 2009 @ 16:58:14

  De engelske grønne er misfornøyde med at deres sterke framgang i stemmetall ikke ga flere mandater.

  Når BBC regner fem briter til EU-parlamentet skyldes det selvfølgelig at de regner inn de radikale nasjonalistpartiene fra Skottland og Wales. De to fra det skotske nasjonalistpartiet SNP og den ene fra walisiske Plaid Cymru utgjør European Free Alliance, som i siste periode har samarbeidet med De grønne i gruppa Greens/EFA (for å få maksimal uttelling i form av komiteledere, penger, kontorer og annet snadder).

  Fellesgruppa har ifølge sin egen nettside fått inn 53 mandater i den nyvalgte forsamlinga, herunder en uavhengig delegat fra Romania. De regner med to mandater fra østerrike (mens BBC har en). Dessuten regner de i Spania, i tillegg til de katalanske grønnes direktemandat, med et grønt mandat på fellesliste med sosialistene.

 2. Lars
  jun 08, 2009 @ 22:12:56

  Det er positivt med den grønne framgangen, men samtidig greier den ikke å veie opp for at flertallet i EU-parlamentet gikk til sentrum-høyre blokken. Det er urovekkende at venstresida ikke har greid å utnytte finanskrisa til å gjøre et bedre valg. I Frankrike opplevde Parti Socialiste en nedgang i forhold til forrige valg, og Sarkozys UMP gjorde det bedre enn forventet med sine 28% (de hadde som mål å få 25%). I Storbritannia gjorde Labour det svært dårlig, og kom som det tredje største partiet etter det euro-skeptiske Independent Party, men dette må selvsagt ses i sammenheng med Gordon Browns problemer på hjemmebane (det britiske sosialistpartiet fikk for øvrig ingen mandater). Hva er forklaringen på at venstresida gjorde det så dårlig? I Frankrike pekte en kommentator på at sosialistene forsøkte å få valget til å handle om for eller mot Sarkozy, og i liten grad om hvilke politiske løsninger som trengs for å få Europa på rett kjøl. Det kan være noe i det. Det er ikke uvanlig at velgerne vender seg mot høyre (og særlig ytre høyre) i krisetider. Når partiene på venstresida ikke har greid å fange opp disse velgerne er det fordi de ikke har vært dyktige nok til å kommunisere et klart budskap og et tydelig alternativ.

 3. Jan Bojer Vindheim
  jun 08, 2009 @ 22:18:32

  Og derfor er det bra at det nye venstre – altså de grønne – stort sett gjør det bedre enn det gamle venstre – supersosialistene.

 4. Jan Bojer Vindheim
  jul 04, 2009 @ 19:18:09

  Også det svenske Piratpartiet slutter seg til den grønne gruppa, som til slutt har havnet på 55 plasser i det nye EU-parlamentet.

 5. Jan Bojer Vindheim
  jul 13, 2009 @ 19:22:33

  OG Eva Joly blir nå valgt til leder for utviklingskomiteen i Europaparlamentet. Vi gratulerer!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: