Gorran, Kurdistanlista & de andre

Her ser vi minst to forskjellige bilder av Massoud Barzani og en mengde andre plakater for Kurdistanlista

Her ser vi minst to forskjellige bilder av Massoud Barzani og en mengde andre plakater for Kurdistanlista

Etter halvannet døgn i den kurdiske hovedstaden Hewler (eller Erbil som araberne sier) har jeg iallfall sett nok reklame for Kurdistanlista, den lista som makthaverne står bak. Plakater, bannere, klistremerker, t-skjorter og caps med den hvite hesten på gul og grønn bakgrunn er overalt. Dette symbolet forener fargene tilde to samarbeidende partiene KDP (gult) og PUK (grønt).

De fleste plakatene viser Kurdistans president Massoud Barzani, enten aleine (vanligst) eller sammen med sin legendariske pappa Mustafa Barzani. Det er også mange plakater der Massoud Barzani figurerer sammen med sin tidligere erkefiende, PUK-lederen Jalal Talabani som er president for hele Irak.

De to lederne har svært forskjellig stil, begge har som tidligere geriljaledere vendt seg til å bruke brutal makt når de synes det er på sin plass, men Talabani har nok bevart en større grad av respekt for demokratiske framgangsmåter enn Barzani. Derfor er det Talabanis parti som først og fremst rammes av den opposisjonell Gorran-lista til sin tidligere nestleder Nawshirwan Mustafa. Gorran har tatt opp kampen mot institusjonalisert korrupsjon og maktmisbruk og har fått store deler av PUK med seg. Talabani kvir seg for åpenlys maktbruk mot en demokratisk liste ledet av sin tidligere medarbeider, mens Barzani ikke har slike skrupler.

Først da jeg kom til Gorranlista sitt kontor fikk jeg se deres plakater.

Først da jeg kom til Gorranlista sitt kontor fikk jeg se deres plakater.

Derfor er det i Barzanistyrte byer som Hewler og Dohuk ikke mulig å se plakater eller andre symboler for Gorran. Den overveldende mengden av reklame for Kurdistanlista krydres riktignok her i Hewler med plakater og bannere for turkmenernes og assyrernes lister (som er alliert med Kurdistanlista) og et og annet flagg fra De fire partiers liste, men på Gorrankontoret får jeg høre at deres plakater rives ned like fort som de blir satt opp, og at kontoret har blitt beskutt så seint som i formiddag. åpenbart ikke med hensikt å skade noen, men bare for å skremme.

På hotellrommet mitt har jeg 6 TV-kanaler som støtter kurdistanlista, to som støtter de fire partienes liste og ikke en eneste en som støtter Gorran. Det er rett og slett ikke klokt å gi uttrykk for støtte til Gorran, men når folk føler seg trygge på deg, innrømmer de at de hører på Gorrans radiosendinger. Der er gjennomgangstemaet: vær forsiktig, men du trenger ikke være redd for politiet, hæren eller asayish (sikkerhetspolitiet) på valgdagen- det er ingen kameraer som overvåker deg i stemmeavlukket.

Ikke dessto mindre er det åpenbart at mange støtter Kurdistanlista av oppriktig overbevisning: vi trenger en sterk leder nå som presset fra Bagdad øker, har jeg for eksempel hørt. Det er derfor ytterst vanskelig å spå om valgutfallet.

Imorgen skal jeg på opplæring for valgobservatører, og dagen etter reiser de norske valgobservatørene samlet til Suleimaina.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: