Valgdag i Kurdistan

election4Igår gikk de kurdiske velgerne til urnene, under blant annet min overvåkning, men det offisielle valgresultatet er ikke ventet før om noen dager. I mellomtida er det ryktebørsen som informerer oss. Her finnes ingen uavhengige media, bare partienes egne aviser og tv-kanaler. Så det opptrer ingen opphissede reportere på skjermen med nøytrale kommentarer mot en bakgrunn av diagrammer over de ulike partienes vekslende oppslutning.
(illustrasjon fra Wladimir van Wilgenburgs blogg)

Men noen ting ser allerede ut til å være klart: Kurdistanlista mister sitt flertall, og kanskje også makta. Gorran er blitt største parti i Suleimaniaprovinsen mens Kurdistanlista er størst i Dohuk og Erbil. Det er sterke mistanker om valgfusk fra Kurdistanlista sin side i disse to provinsene.

Og for PUK er valget en katastrofe. I Jalal Talabanis hjemby Koya fikk Gorranlista ifølge ryktene rundt 80% av stemmene. Barham Salih har allerede innrømmet et dårlig valgresultat offentlig.

Firpartilista, der islamistene er den største partneren, ser ut til å få rundt 15 %, noe mindre enn de fire partiene tilsammen fikk tildelt sist, som del av Kurdistans front.

Hege og meg sammen med vår oversetter, Ahmed, foran den kunstige Darbandikhansjøen, som blant annet forsyner Bagdad med vann og elektrisitet..

Hege og meg sammen med vår oversetter, Ahmed, foran den kunstige Darbandikhansjøen, som blant annet forsyner Bagdad med vann og elektrisitet..

Valgdagen var også det vi utenlandske observatører var kommet hit for, og RKRs utsendinger observerte valgene i Suleimaniaprovinsen. Selv reiste jeg sammen med RKRs nestleder Hege Reinskou fra Suleimania via Darbandikhan til Halabja og Biyara og tilbake til Suleimania igjen. Vi besøkte et titalls stemmesteder og fant ingen ting å sette fingeren på.

De flere tusen kurdiske valgobservatørene (utdannet av blant annet Norsk Folkehjelp) var godt synlige og de ulike partiene hadde også sine folk i alle valglokaler, så mange steder var det ganske fullt av tilskuere.

Tilbake i Suleimania kl 1730 fikk vi vite at stemmestedene skulle holdes åpne en time ekstra – til kokka 7. Deretter skulle stemmene grovtelles og urnene forsegles, for å bli transportert til Erbil og videre til Bagdad, der valgkommisjonen IHEC skal offentliggjøre de endelige tallene innen 48 timer.

2 kommentarer (+add yours?)

  1. Hege Reinskou
    feb 21, 2016 @ 11:52:26

    Hei- det er jo fryktelig i Tyrkia.. Som vanlig – Erdogan setter dagsorden som vanlig. Folk blir drept i bla Silopi hvor jeg ble arrestert og hadde rettssak i forhørsretten . Masse unge kurdere – en kvinne – meg. Og Nato støtter Erdogan . Jeg er jo utvist for livstid. Hege

  2. Jan Bojer Vindheim
    feb 21, 2016 @ 13:17:35

    heldigvis har NATO gjort det klart for Erdogan at alliansen ikke vil akseptere en tyrkisk invasjon i Syria, eller omfattende angrep på PYD. Dessverre blir ikke krigen på tyrkisk side av grensa fordømt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: