Skyting mot opposisjonen i Arbil og Dohuk

Det har vært en urolig natt her i den kurdiske hovedstaden Arbil. De første offisielle valgresultatene ventes i løpet av formiddagen, og alt tyder på at opposisjonen har gjort et brakvalg over hele regionen, men først og fremst i den sørlige Suleimaniyah-provinsen der Gorranlista hevder å ha fått flertall.

I tillegg til nytt regionparlament har det også vært valg på president. Massoud Barzani er ganske sikkert gjenvalgt, men med mindre flertall enn ventet. Ved ellevetida i natt oppsto det skyting i gatene. Tilhengere av KDP feiret gjenvalget av Barzani med å skyte i lufta og kjøre i vill fart gjennom gatene mens de jublet og brukte sine horn for det de var verdt.

Folk i gatene rundt mitt hotell lot til å ta det hele med ro, men flyttet sine biler bort fra hovedgatene. Andre steder har det vært meldt om langt mere alvorlige episoder. Både her i Arbil og i den nordlige Dohukprovinsen, kjerneområdene for KDP og den herskende Barzaniklanen, melder opposisjonspartiet Gorran og den islamsk dominerte Firpartialliansen om angrep på deres kontorer av væpnet mobb. Det hevdes å være både døde og sårede.

Fra Suleimaniyah meldes det om sammenstøt mellom sikkerhetspoliti og livvaktene til PUK-toppen Kosrat Rasoul. PUK er partiet til den irakiske presidenten Jalal Talabani, og det partiet som først og fremst rammes av framgangen til Gorran-lista.

Peshmerga (den kurdiske hæren) har nå rykket inn for å fjerne mobben. Situasjonen er fortsatt uklar. Jeg skal prøve å oppdatere bloggen i kveld, men dere kan i mellomtida finne siste nytt på Rudawnet.

Reklamer

1 kommentar (+add yours?)

 1. Jan Bojer Vindheim
  jul 28, 2009 @ 08:42:42

  Oppdatering tirsdag morgen:

  Forelopig valgresultat er 63 mandater til Kurdistanlista, 23 til Gorran og 12 til firpartilista.

  Gorran har blitt storste parti i hele Suleimaniyahprovinsen og i hver eneste valgkrets i Suleimaniyah by.

  Det later til at skytinga i gaar natt var feiring av Barzanis gjenvalg, men det er ikke dessto mindre saarede og kanskje doede.

  Videre er det klart at det har vaert opptoeyer rundt Gorranlista sitt kontor i Arbil og rundt kontorene til islamistpartiet (dvs firpartilista) i Dohuk.

  Nechirvan Barzani (som na sikkert fortsetter som statsminister) har besokt opposisjonspartiene for a dempe gemyttene (hos sine tilhengere).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: