Forandringens vinder i Kurdistan.

gorranDe offisielle resultatene fra lørdagens valg i Kurdistan er ennå ikke klare, men det ser ut til at Kurdistanlista har klart seg bedre enn de første resultatene tydet på. Det går seint med tellinga, idag sies det å være 55% Kurdistani, 25 % Gorran og 14% for De4partier.
(Se kommentar lenger ned for nyere resultater)

Gode kilder for den som vil følge utviklinga er Van Wilgenburgs blog , hans og andre artikler på nettavisa Rudaw og det uavhengige nettstedet Kurdmedia.

Jeg vil selvfølgelig også fortsette å informere og kommentere. Som valgobservatør i Suleimaniya-provinsen ble jeg imponert over gjennomføringa av dette valget. Om vi sammenlikner med naboland som Tyrkia, Syria, Saudiarabia og Iran blir det klart hvilken kvalitetsforskjell det er snakk om. Nå er det riktignok mye som tyder på at situasjonen har vært mere komplisert i de to andre provinsene i Irakisk Kurdistan – Dohuk og Arbil – der KDP har gjort sitt beste for å begrense opposisjonens ytringsfrihet, og etter alt å dømme også aktivt har pyntet på valgresultatene. KDP har dessuten tillatt sine sympatisører å angripe opposisjonens kontorer, noe som ikke har forekommet i PUK-styrte Suleimaniyah.

Ikke dessto mindre har kurderne kommet godt ut av dette. Den sittende regjeringskoalisjonen fortsetter ved makta, men de får nå et parlament med en våken og aktiv opposisjon fordelt på flere politiske fraksjoner. Ikke mange land i Midtøsten kan skryte av det samme.

Det er i det hele tatt en stor forskjell i kultur mellom de Soranitalende områdene i sør og de Kurmanjitalende distriktene i nordvest. Skillelinja går midt igjennom Arbil, eller Hewler som den heter på kurdisk.

I Hewler er det fortsatt ikke mange kvinner å se i gatene, og jeg har inntrykk av at enda flere av dem enn tidligere går innhyllet i svarte kapper, noen skjuler tilmed hele ansiktet. Men i basarene ser vi unge kvinner med jeans og tskjorte også her, skjønt jentene i Suleimaniyah er atskillig modigere. Der kan du tilmed se gutter og jenter gå hånd i hånd.

Og igår tok min venn Kamaran meg med til en park her i Hewler (Arbil). I skumringen kommer folk fram fra sine avkjølte leiligheter og setter seg ned på grønne plener med springvann for å prate, spise og røyke. Her er det nemlig fortsatt akseptert å røyke overalt, tilmed inne på en restaurant fyrer folk villig opp sine ferdigsydde.

Men også på andre områder er det utvikling. Forsyningene av elektrisitet og vann er mye bedre enn forrige gang jeg var her. Gatene er reine og ryddige, men som fotgjenger går jeg stadig vekk på parkerte biler som tvinger meg ut i kjørebanen. Til gjengjeld er bilistene oppmerksomme, og slipper både gående og syklende fram, foruten alle håndkjerrene med allslags varer.

Landeveiene mellom de store byene er også blitt mye bedre, men det har ikke de kurdiske sjøførene.

Nå skal jeg ta taksi til flyplassen med hjertet i halsen og speedometeret på 120.

På gjensyn Kurdistan!

Reklamer

3 kommentarer (+add yours?)

 1. Jan Bojer Vindheim
  jul 30, 2009 @ 11:41:13

  De offisielle resultatene etter at 98 % er talt opp:

  Kurdistani list 57.34%,
  Gorran: 23.75%,
  De fire partier 12.8%,
  Islamic Movement of Kurdistan: 1.45%,
  Turkmensk liste: 0.99%
  Kommunistene 0.82%

 2. Jan Bojer Vindheim
  aug 03, 2009 @ 12:04:00

  RKRs rapport fra valgobservasjonen er nå lagt ut på nettet.

  Norsk presse har vist svært liten interesse for dette valget. VG og Stavanger Aftenblad bringer begge en relativt grei NTB-melding, mens Dagbladet har en håpløs artikkel på nettet, basert på en ICG rapport og noen litt mer saklige kommentarer enn vanlig fra den lite objektive Walid al-Kubaisi. Artikkelforfatteren har ikke fått med seg at det nå er opprettet en kommisjon for å løse grenseproblemene mellom arabere og kurdere i Irak.

  I stedet for uvitende norske kommentatorer kan man jo lese den norsk-kurdiske studenten Chro Borhan sin kronikk om livet som kurdisk flyktning i Norge.

 3. Peter Olsen
  aug 03, 2009 @ 13:23:44

  Det statsautoriserte og statslønnede (gazprom-aktige) Norske pressekorps har vedtatt at Kurdernes legitime krav om autonomi og demokratisk rettigheter er farlige og følsome tema.
  Geopolitiske og petropolitiske hensyn påvirker prioriteringene til Norsk presse ?

  http://www.dagsavisen.no/utenriks/article429705.ece

  Den norsk-kurdiske studenten Chro Borhan gav meg håp om en bedre fremtid .

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: