Nei takk til Ahmadinejad !

i05_19370133Idag skal Mahmoud Ahmadinejad gjeninnsettes som president i Iran etter en tvilsom og brutal valgprosess som har avdekket det iranske regimets undertrykkende natur for hele verden.

Det iranske vokterrrådet avfeier alle innvendinger mot sommerens presidentvalg i Iran. Det er for så vidt ingen overraskelse. Men i andre land, som Norge, der retten til opposisjon og ytringsfrihet fortsatt er en realitet, bør vi bruke anledningen til å kritisere det iranske regimet, ikke til en tom aksept av et omstridt og tvilsomt valgresultat.

Omstendighetene rundt presidentvalget i sommer viser at den omfattende misnøyen i Iran går helt til topps i det islamske makthierarkiet. Uten å påstå at den alternative presidentkandidaten Mirhossein Moussavi ville ført en radikalt annerledes politikk, må det gå an å slå fast at den oppslutningen han fikk. og de omfattende demonstrasjonene til støtte for ham etter at det offisielle valgresultatet forelå, viser at svært mange iranere ønsker et regimeskifte.

800px-Mahmoud_Ahmadinejad_at_Columbia_1_by_David_ShankboneDet skulle være unødvendig å ramse opp de mange overgrep det iranske regimet har utført eller regelmessig gjør seg skyldig i. La meg derfor bare vise til Shirin Ebadi sitt mangeårige arbeide for menneskerettighetene i landet. Som kurdervenn trekker jeg også fram mitt tidligere blogginnlegg om Ahmadinejads tilknytning til mordet på kurdiske aktivister i Wien for tjue år siden.

De grønne partiene i Europa (og resten av verden) støtter motstanden mot makthaverne i Iran og krever at det gjennomføres et nytt valg med internasjonale observatører tilstede. Dette kravet vil neppe bli gjennomført, men det er ikke dessto mindre et godt og gjennomtenkt krav som avdekker regimets tåkeprat om respekten for demokratiske prosesser.

Partiet Venstre har sendt en oppfordring til den norske regjering om ikke å anerkjenne Ahmadinejads gjenvalg. Det er nå å håpe at andre partier tar opp utfordringen og slår et lite slag for det iranske folkets demokratiske rettgheter.

Kan vi regne med at Jonas Gahr Støre manner seg opp i denne saka, eller vil han nøye seg med diplomatiske høflighetsfraser?

Reklamer

1 kommentar (+add yours?)

  1. Jan Bojer Vindheim
    aug 05, 2009 @ 17:30:00

    Her kan dere se henrettelsen av fem kurdiske studenter i Kermanshah tidligere i sommer, og her er et bildegalleri fra tyske demonstrasjoner mot Ahmadinejad , publisert på Facebook av vårt søsterparti Die Grünen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: