De Grønne i siget

Harald Nissen er en av miljøpartiets dyktige og engasjerte kandidater ved årets valg.

Harald Nissen er en av miljøpartiets dyktige og engasjerte kandidater ved årets valg.

Den ferske meningsmålinga i Aftenposten som gir Miljøpartiet de Grønne 1,1 % av stemmene bekrefter bare den tendensen som lenge har vist seg:
det norske miljøpartiet ligger an til å gjøre sitt beste valg noensinne. Vi kan rett og slett oppleve det gjennombruddet i opinionen vi så lenge har trengt.

Bakgrunnen for framgangen er selvfølgelig det arbeidet som utføres av partiets dyktige og engasjerte ledelse såvel som den økende mengde av aktive medlemmer og sympatisører forøvrig. Politisk framgang og økt medlemstilgang har fått en gjensidig forsterkende effekt. En rekke personer med politisk erfaring har meldt overgang fra andre partier. I tillegg til, eller som effekt av, den økt aktiviteten i organisasjonen har MDG i år også klart å mobilisere mange sympatisører med kjente navn, som Thomas Hylland Eriksen, Eva Joly, Johan Galtung og Sigmund Hågvar.

Videre har MDG fått bredere og mere sympatisk pressedekning enn noen gang tidligere. Et stort intervju med partitalsmann Sondre Båtstrand i Klassekampen og et par kommentarartikler i Morgenbladet har satt et fokus på partiets eksistens som man ikke tidligere har opplevd.

Så har da også den politiske situasjonen sjelden vært bedre tilrettelagt for et radikalt økologisk parti. Vi har en rødgrønn regjering der konkrete og forpliktende miljøtiltak er blitt henvist til politisk perifere områder; litt skogvern, et par naturparker og et slapt forsvar for ulvestammen, men ingen forpliktende kutt i utslipp av klimagasser – og framfor alt ingen som helst begrensninger for oljeindustrien.

Dessverre er det slik at det eneste sannsynlige alternativet til Ap (med tilbehør) sin vekstfilosofi er en alternativ der FRP enten er største partner eller i det minste en uunnværlig garantist. Da hjelper det ikke at Sponheimen skråler opp om at han ikke vil støtte en FRP-regjering. Hvis han ikke vil la Jens & co fortsette i regjeringskontorene må det bli en regjering på Siv Jensens premisser. Å tro at Venstre kan sikre en klarere miljøprofil i Siv Jensens regjering enn det SV og tildels Senterpartiet har klart å presse ut av Arbeiderpartiet er rein ønsketenkning.

Å tro at De Grønne nå ligger an til å tre inn i Stortinget er nok også ønsketenking. Men økt oppslutning ved årets valg om det dypgrønne alternativet MDG står for vil kunne få politiske ringvirkninger selv om mandatene glipper. Og ikke minst vil denne valgkampen ha bidratt til å skolere en masse nye medlemmer . Et godt valgresultat vil gi partiet en bedre økonomi (siden MDG liksom andre norske partier hovedsakelig lever av statsstøtte) og bidra til å legge grunnen for et virkelig godt resultat ved loklavalgene i 2011.

Og vi har fortsatt fjorten dager til å presentere grønn politikk for den norske befolkning.
Stå på grønninger!
Det er nå det gjelder.

Reklamer

2 kommentarer (+add yours?)

 1. Balanse
  aug 28, 2009 @ 18:12:02

  Stå på, jeg lever i trua!

 2. predikeren
  aug 30, 2009 @ 17:43:40

  Jeg kommer til å stemme på De grønne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: