Mattilsynet fornøyd med seg selv.

revDet gikk en sjokkbølge gjennom det norske folk etter at Nettverk for dyrs frihet for kort tid siden offentliggjorde hemmelige opptak fra norske pelsdyrfarmer som klart viste omfattende brudd på juridiske så vel som etiske standarder. At landbruksminister Lars Peder Brekk fra Senterpartiet først nektet å se på opptakene, og at berørte pelsdyroppdrettere febrilsk finner på usannsynlige bortforklaringer av situasjonen, har gjort det klart for de flest at noe nå må gjøres for å sikre et bedre og mere effektivt dyrevernarbeid, og da spesielt overfor landbruksnæringen.

Det var likevel ingen stor mediainteresse for MDGs forslag om å overføre ansvaret for dyrevernet fra Landbruksdepartementet til Miljøverndepartementet ved å opprette et dyreverndirektorat med sete i Trondheim, men NRK Trøndelag tok iallfall tak i saka, og intervjuet vår lokale toppkandidat Harald Nissen både i radio og på TV-sendinga Midtnytt.

Radiosendinga ga den beste presentasjonen av våre synspunkter, og hadde i tillegg til Nissens utgreiing også fått med en uttalelse fra Regiondirektør i Mattilsynet i Trøndelag og Møre og Romsdal, Bjørn Røthe Knutsen.

Røthe Knutsen finner ingen grunn til å endre på noe som helst, uttaler han. Det må jo faktisk innebære at han mener å ha gjort en god nok jobb i forhold til pelsdyrfarmene hvis heslige virkelighet nylig er avdekket. Det er også avslørende at Mattilsynet sentralt hevder å ha god kontroll på situasjonen, og at etaten etter å ha gjennomført egne kontroller påstår at «forholdene i norsk pelsdyrhold generelt er i tråd med regelverket».

Slike utalelser bude være bevis nok på at gjennomgripende endringer i dyrevernarbeidet er på sin plass. Gledelig nok gir da også samtlige publikumskommentarer på NRKs nettside støtte til MDG.

Innslaget på Midtnytt besto hovedsakelig av en reportasje om det som kalles dyretragedier, og et intervju med en trøndersk bonde som mente løsningen på dette problemet ikke er flere byråkrater. Hva som var løsningen kom han derimot ikke inn på. Miljøpartist Nissen forklarte partiets synspunkter greitt til en nedlatende og åpenbart kritisk programleder.

Behovet for en omorganisering av dyrevernarbeidet er nå åpenbart for de fleste, men det gjenstår mye arbeide for å få journalister og politikere flest til å ta dyrevernet på alvor. Nettverk for dyrs rettigheter og de øvrige idealistene har derfor fortsatt en stor jobb å gjøre i det politiske miljø.

Vi må nå håpe at det snart lar seg gjøre å få gjenomslag for å fjerne ansvaret for norsk dyrevelferd fra Landbruksdepartmentet. Det er åpenbart behov for en langt større grad av uavhengighet enn det bondestandens egne byråkrater er i stand til å levere. MDGs forslag om å lokalisere et dyreverndirektorat i det prosjekterte senteret for biologisk mangfold er ikke kommentert hverken av politikere eller akademikere.

Reklamer

2 kommentarer (+add yours?)

 1. Tove Mellingen
  sep 01, 2009 @ 21:48:14

  Mattilsynet må skamme seg,og politiets elendige oppfølging.Pelsdyr næringen,lidelser disse dyrene gjennomgår,og profitt penger pelsdyr bøndene bedriver.Hele situasjonen går ut på penger,salg,og berike seg selv.Det værste er denne damen som hadde flere hunder i sitt eierskap kennel,,hundene var helt utsultet,avmagrete.Denne damen ble frattat alle hundene,men startet opp på nytt med nye hunder,saken var i media.Mattilsynet har ingen respekt,og vi forstår ikke hva Mattilsynets oppgaver er.Aksjon må settes igang,store demonstrasjoner.Jeg er med.Send meg gjerne en mail.Vi må ikke la dyremishandling bare forsvinne,dette er brennbart og viktig.Jeg er selv hundeier

 2. Heidi
  sep 05, 2009 @ 18:14:35

  Det er forferdelig å se disse bildene som er kommet fram, men jeg er likevel skuffet over at såpass mange setter lidelse som et større onde enn drap. Men om dyrene i pelsnæringen så hadde sovet på fløyelsputer, ville selve næringen fortsatt representert ovegrep, både fordi dyrene brukes og fordi pels forutsetter drap – og det er den verste skaden en kan påføre et sansende vesen.

  Dernest er det trist at Nettverket ikke benytter anledningen til å vise sammenhengen mellom bruk av dyr for pels og bruk av dyr for kjøtt/skinn/ull/melk/egg. Diskusjonen rundt pelsnæringen er så lite prinsippiell at det er nedslående.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: