1984 og fildeling

gorwellForfatteren George Orwell ville neppe ha blitt overrasket over at hans bok 1984, den 17 juli 2009 uten varsel ble slettet hos lesere som hadde kjøpt boka fra Amazon til bruk på lesebrettet Kindle. Boka dreier seg tross alt nettopp om hvordan statens maktapparat, personifisert som Storebror, griper inn for å kontrollere borgernes bevissthet ved slike midler som å fordreie historien . I Orwells 1984 arbeider flittige intellektuelle med å endre på innholdet i gamle aviser, slik at de ikke skal motsi den siste offisielle versjonen av historien.

Nå huskes Orwells bok 1984 ofte for uttrykket Storebror ser deg. Storebror er symbolet på statens ubegrensede makt, og storebrorskikkelsen er i all hovedsak basert på den sovjetrussiske tyrannen Josef Stalin. Orwell hadde deltatt i den spanske borgerkrigen som frivillig på republikanernes side, og hadde erfart hvordan personkulten og ensrettingen under Stalins ledelse hadde gjort kommunistene til undertrykkere i frigjøringen navn. Ordene var blitt snudd på hodet i maktens tjeneste.

Men undertrykkelse og overvåking er ikke spesielt for kommunismen, slike fenomener finnes alt for ofte under alle slags styreformer. Orwells advarsel var rettet mot de intellektuelles knefall for makten i alle former.

Storebror ser deg i Orwells framtidsvisjon blant annet gjennom et toveis TV-apparat som ikke kan slås av. Du veit aldri om du blir observert eller ikke, og når som helst kan det komme beskjeder ut av TV-apparatet. Kommentarer til oppførselen din, irettesettelser hvis du gjør noe galt. Det finnes ikke noe privatliv.

Så Orwell ville ikke blitt forbauset over sensur eller fjerning av tekster. Derimot ville Orwell kanskje hatt større problemer med å forstå at forfatternes foreninger i et land som Norge skulle kreve at staten viser større nidkjærhet i overvåkningen av innbyggerne.

Oppropet dele ikke stjele , som en rekke kunstnerorganisasjoner har stilt seg bak, krever nemlig at overvåkingen av trafikk på internettet må skjerpes og at fildelere må straffes. Som rettighetshaver til flere bøker må jeg bare si som Eirik Newth : Ikke i mitt navn.

Fildeling er – liksom kopimaskiner – kommet for å bli. Ropet på strengere straffer blir i dette tilfellet, som ellers, de reaksjonære og autoritære kreftenes bønn om at verden må stoppe opp.

Vi kan ikke stanse fildeling , og burde heller ikke ønske å gjøre det. Men vi kan og bør begrense Storebrors innsynsrett i våre daglige gjøremål. Langt fra å kreve større overvåking av folks nettvaner blir det et viktig krav å verne folks privatliv fra statens og kapitalens øyne. Det er derfor viktig at Norge sier nei til EUs datalagringsdirektiv og en stripe liknende overvåkingslover som vi skal lures til å godta med nytale, som Orwell kalte byråkratenes løgnaktige omgang med språket.

2 kommentarer (+add yours?)

 1. john are strand
  sep 07, 2009 @ 03:50:12

  Det er vel kommet toveis tvapperat i den forstand at tven (noen modeller)kan se stua di i infrarødt feks og tilpasse seg hvilke personer som ser/spiller,bruker tven til spill..Og det er vel bare en teknisk sak å gjøre det til en realitet,kanske eksisterer det 2 veis tv apperater for komunikasjon allerede ?

  Media er jo en gedigen påvirkingmekanisme på alle områder og fordreing av sannhet og bevisshet på folk har jeg observert i flere år..Selv har jeg moderert mitt konsum av nyheter/informasjon/underholding fra tv/radio av denne grunn..

  Flere har har hevdet at det de har fått «tale» inn på tvprogrammet som ikke hadde noe å der å gjøre,så den godeste Orwell var nok langt forut for sin tid.

  Etter 911 samardbeider vel de fleste firma som holder på med noen form for komunikasjon med myndighetene om overvåking,og allerede sent på 80 tallet hadde Klassekampen en artikkel om at all teletrafikk i Norge kunne bli/ble avlyttet av England/USA,omfanget var så stort at en hel liten by var bygd opp i England,kun for å drive med avansert avlytting..Indusrispionasje var vel det som var mest fremhevet,men folk reagerte ikke noe særlig på at et annet land faktisk kunne lytte på din tlf,ditt firmas telefaxer osv..

  Nå kan hvem som helst med penger og kunnskap kjøpe seg utstyr til å avlytte all slags komunikasjon,,all slags tlf/data..Så det er nok mye overvåking «off record » allerede..Folk reagerte ikke når de første lovene om lagring av tlf data kom,og de bryr seg lite om at naboen overvåkes feks,så jeg kan ikke se hvordan de skal mobiliseres til å si nei til EUs datalagringsdirektiv..De liker så godt å se inn i andres stue/privatliv(realyty program/facebook osv),at terskelen for å la andre se på deres eget senkes..Det er mitt inntrykk iallefall..

 2. Yoshimi
  sep 08, 2009 @ 22:13:28

  Dette hadde jeg ikke fått med meg! Bra jeg snublet over denne.

  Jeg er jo enig i at vi bør si nei til datalagringsdirektivet, absolutt. Rent praktisk er jeg usikker på hvilke valg vi egentlig har sånn konkret for jeg forstår det slik at vår datatrafikk ofte svinger innom Sverige også…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: