Hetsen mot økologisk jordbruk

LB_d2_mat_tomater_147756kIfølge en artikkel i avisa Klassekampen skal Carlo Aall ved Vestlandsforskning ha utarbeidet en rapport om klimabelastninger ved framstilling av jordbruksprodukter. Jeg har ikke funnet rapporten, men den skal visstnok vise at økologiske produkter gir like store utslipp av klimagasser som produkter fra industrielt landbruk. En hovedårsak skal være at de økologiske produktene fraktes over lange avstander for å pakkes før de fraktes nye avstander til butikkene.

Denne rapporten føyer seg inn i en rekke av utspill som skal trekke verdien av økologisk jordbruk i tvil. En tidligere rapport fikk store oppslag for å avvise at det er noen helsegevinst av å spise økologisk mat i forhold til industrielt framstilte matvarer. Det kom heldigvis gode svar fra både den økologiske landbruksorganisasjonen Agropub og fra forbrukerorganisasjonen Grønn Hverdag

Men slike rapporter er interessante, ikke minst fordi de svarer på så irrelevante spørsmål. Det er mulig enkelte kjøpere av økologisk mat mener det er sunnere for dem selv å spise produkter uten sprøytemidler, det er også mulig at ønsket om å redusere utslippene av klimagasser kan være et delmotiv hos noen kjøpere av økologisk mat. Men hovedårsaken til at f.eks. MDG støtter økologisk jordbruk er at vi mener dette er det beste for de globale økosystemene.

Det er flere grunner til at økologisk jordbruk er bedre for naturens egne systemer. Et viktig aspekt er fraværet av giftige sprøytemidler til å fjerne uønskede smådyr og planter. Slike sprøytegifter har uberegnelige langsiktige konsekvenser for det biologiske mangfoldet. Enkelte av dem – som DDT – brytes bare svært langsomt ned i naturen og akkumuleres i de høyeste leddene i næringskjeden, altså hos oss mennesker og andre rovdyr. Helsekonsekvensene av dette er ikke endelig kartlagt, men er neppe gunstige hverken for oss eller isbjørnene.

Økologisk jordbruk baserer seg på samarbeide med naturens egne prosesser. Omlegging til slike metoder er et viktig element i arbeidet for å utvikle en bærekraftig sivilisasjon. Forsøkene på å mistenkeliggjøre de økologiske jordbruksmetodene gagner bare industrijordbruket og de store kjemikalieprodusentene som snylter på det. Det er likevel viktig å komme med saklig kritikk av metodene og de omsetningssystemene de inngår i, slik jeg oppfatter at Vestlandsforskning har gjort. Uten kritikk kan ikke det økologiske jordbruket oppnå nødvendige forbedringer.

Men det er også verdt å merke seg at ingen av de aktuelle rapportene våger å påstå at man blir mindre frisk av økologisk dyrket mat, eller at økologisk dyrking gir større klimautslipp enn industrijordbruket. Det beste de kan prestere er å anklage økolgisk jordbruk for å være like ille som alternativet. Slik kritikk kan vi ta med knusende ro.

Reklamer

5 kommentarer (+add yours?)

 1. Elizabeth Kjønø
  sep 10, 2009 @ 14:27:03

  Kjempebra og relavent innlegg.

 2. Konrad
  sep 10, 2009 @ 14:33:01

  Det er ikke dokumentert helsegevinster av såkalt økologisk mat. Jeg kjenner ikke transportutfordringene med økologiske produkter, men økologisk mat er (litt) mer energikrevende i produksjon fordi avkastningen pr dekar er mindre og fordi det kreves mer mekanisk bearbeiding når man avstår fra plantevernmidler. Hovedgevinsten av økologisk produksjon er som du sier påvirkning på økologien ved at plantevernmidler (og kanskje også bruk av kunstgjødsel i stedet for møkk) gir mindre artsmangfold i åkeren.

 3. Jan Bojer Vindheim
  okt 05, 2009 @ 11:51:25

  En svensk rapport tilbakeviser påstanden om at konvensjonelt jordbruk har like små utslipp som økologisk:
  http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.256280/slu-professorerna-hade-fel-om-ekologiskt-jordbruk#

 4. Jan Bojer Vindheim
  okt 25, 2009 @ 11:34:23

  og en fransk rapport påviser en lang rekke fordeler ved økologisk produserte matvarer:
  http://www.nrk.no/programmer/tv/fbi/1.6830887

 5. Carlo Aall
  jan 13, 2010 @ 14:37:46

  Hei
  Rapporten vår er ikke noe «utspill», men del av et prosjekt som skal studere muligheter og vilkår for omstilling av reiselivet til å bli mer bærekraftig. Rapporten finnes her: http://www.vestforsk.no/www/show.do?page=6&articleid=2573 Den dokumenterer – bl.a. – at økologisk landbruk ikke nødvendigvis medfører mindre klimagassutslipp enn konvensjonelt landbruk (men er selvsagt miljømessig positivt på mange andre områder, ikke minst giftbruk). Grunnen til dette er følgende: Det er ikke innarbeidet krav om klimagassutslipp eller energibruk i kriteriene for økologisk landbruk. Grunnen til det igjen er at dagens økologisk landbruk ikke får «lov» til å realisere det åpenbare potensialet som ligger i nettopp det å redusere klimagassutslipp fordi 1) det er ikke økonomisk mulig å erstatte kapital med arbeidskraft fordi prisen på arbeidskraft er for høy i Norge, og 2) det ikke er mulig å få til en differensiert produksjonsstruktur i Norge fordi dette vil stride med andre landbrukspolitiske mål – altså en struktur der alle regioner har alle typer produksjon i motsetning til i dag, der fjellregioner har melkeproduksjon og lavlandet har korn osv. HVIS disse to forholdene ble endret ville økologisk landbruk trolig ha et vesentlig lavere klimagassutslipp enn dagens konvensjonelle.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: