Miljøpartiet som gikk fram

Harald Nissen og Jan Vindheim driver valgkamp i trøndersk regnvær. <br>Foto: Siv Ingrid S. Ekra

Harald Nissen og Jan Vindheim driver valgkamp i trøndersk regnvær.
Foto: Siv Ingrid S. Ekra

Det ble hverken noe mandat på MDG eller noe stort gjennombrudd blant velgerne ved årets stortingsvalg, om noen hadde forventet det. Og for dem som sammenlikner med forrige valg, i 2007, var det en kraftig tilbakegang.

Men forrige valg var lokalvalg, og ved årets stortingsvalg stemte mange av våre sympatisører (og også enkelte medlemmer) taktisk. Hvis vi sammenlikner med forrige stortingsvalg blir bildet annerledes: vi har tredoblet stemmetall og stemmeandel. Vi klarte for første gang å markere oss på landsbasis og har etablert en praksis der vår stemmeandel på meningsmålingene blir referert, om så bare i en fotnote.

Til tross for at miljøet skulle være en hovedsak ved årets valg, har de etablerte miljøpartiene gått på en kraftig smell. Venstre havnet under sperregrensa, og SV ble betydelig redusert. En hovedtendens ved årets valg var kannibalisering av de små støttepartiene fra de stores side. Denne tendensen har ikke rammet MDG i samme grad som Venstre eller SV; vi gikk fram mens Venstre og Sv gikk tilbake. (Ved kommunevalget i Trondheim i 2007, da den rødgrønne 4-partialliansen i byen ba om fornyet tillit, gikk MDG og Ap fram mens SP og SV gikk tilbake).

Heller ikke det partiet som for tida kaller seg Rødt fikk det parlamentariske gjennombruddet de håpet på og kanskje også forventet. Erling Folkvord nådde ikke opp i mandatkampen, og Rødts stemmetall økte bare ubetydelig i forhold til stortingsvalget i 2005.

Om vi ser på stemmetallene har MDG gått fram nesten overalt, riktignok fra et svært beskjedent utgangspunkt. Forrige gang vi hadde lister i alle landets fylker ved stortingsvalg var i 1997, da oppnådde vi 5876 stemmer (0,2%) , mens vi år fikk over 9200 (0,3%).

MDG har konsolidert seg i det sentrale Østlandsområdet der både Oslo og Akershus har bra tall. Beste kommuneresultat ser denne gangen ut til å være Nesodden i Akershus, der vi økte fra 61 til 142 stemmer; 1,4 %.

Oslo har MDGs beste fylkesresultat med 0,6% og det største stemmetallet (1686). På Vestlandet viser Bergen kraftig økt oppslutning fra 274 stemmer (0,2 %) i 2005 til 814 (0,5%) i år.

Men med 0,7% av stemmene, opp fra 0,3, har Trondheim det beste byresultatet , og Lademoen har nok en gang landets beste kretsresultat med 4,7% av stemmene, en framgang på 3 hele prosent, fra forrige stortingsvalg .

Mens de to store miljøpartiene, Venstre og SV gikk tildels kraftig tilbake, og Rødt møtte veggen, viste altså MDG motsatt tendens, og har forhåpentlig begynt på en oppgående tendens. Vi har fått mange nye aktive medlemmer og kan se fram til lokalvalget om to år med store forventninger.

Reklamer

7 kommentarer (+add yours?)

 1. Ranja
  sep 15, 2009 @ 14:53:38

  Takk. Der svarte du på alle spørsmålene jeg enda ikke hadde fått stilt deg.

 2. May - Harriet Seppola
  sep 15, 2009 @ 15:11:06

  Jeg må innrømme at det var med skyhøy forventning jeg satte meg ned for å se på valhkampen og trodde vel egentlig at det gikk bedre . Jeg synes egentlig det er merkelig at AP går så kraftig fram med tanke på motstanden mot oljeboring i nord m.m.
  Men vi får bare samle krefter og jeg skal bli flinkere å stå på stand og skrive flere innlegg og framfor alt verve masse medlemmer.

 3. Øyvind Strømmen
  sep 15, 2009 @ 15:14:13

  Beste kommuneresultat var (så langt jeg har funnet) i Flakstad i Lofoten, med 2,7% ;).

  Øyvind

 4. Øyvind Strømmen
  sep 15, 2009 @ 15:19:00

  Og vi hadde 2,3% i Aurland i Sogn og Fjordane.

 5. Kristin T.
  sep 15, 2009 @ 17:07:35

  5 stemmer fra Frøya 😉

 6. Trond Trondsen
  sep 15, 2009 @ 21:38:45

  Gratulerer! Om ikke et nasjonalt gjennombrudd akkurat, så pene resultater.

  Ved lokalvalget om to år kommer nok de grønne inn flere steder. Noen mindre kommuner, noen store.

  Oslo? Neppe. Rett og slett fordi antall mennesker som skal overtales er så veldig stort. Selv ikke felleslisten med Sp for noen år siden gjorde susen…

  Bergen? Gode muligheter. Det kreves litt lavere oppslutning enn i Oslo (og mange færre faktiske stemmer), og Sondre Båtstrand begynner etter hvert å bli en halvkjent politisk aktør, med ståpåvilje år etter år.

  Forøvrig endte Rødt i Oslo på 4 prosent og nesten 13.000 stemmer. Skjebnens ironi er at resultatet ville vært godt nok til at det ville gitt stortingsmandat ved valget for fire år siden, men altså ikke i år.

  I stedet kom (Unge) Høyres Nikolai Astrup susende inn på sistemandatet. Høyres sterke sluttspurt gjorde at sistemandatet ble langt vanskeligere å ta enn hva som er normalt…

  Sånn kan det gå. En stemme mindre på Stortinget mot oljeleting i Lofoten og Vesterålen de neste fire årene.

 7. predikeren
  sep 16, 2009 @ 00:24:52

  Se frem til neste valg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: