Kurdernes godt betalte venn

Peter Galbraith løper fra <em>Dagens Næringsliv </em> i Bergen

Peter Galbraith løper fra Dagens Næringsliv i Bergen

Historien om de hemmelige transaksjonene mellom DNO og den kurdiske regionale regjering (KRG) i Arbil tok en ny vending da Dagens Næringsliv avslørte at den tidligere amerikanske diplomaten Peter Galbraith har vært en viktig medeier i oljefeltet Tawke der DNO nå igjen er operatør.

Dette kaster nytt lys over Galbraiths mangeårige innsats som rådgiver for de kurdiske lederne, og gir kurdernes motstandere gode argumenter. Hvorvidt hensynet til personlige økonomiske fordeler har vært et viktig motiv for Galbraith da han bisto Masoud Barzani og Jalal Talabani i forhandlingene med de arabiske partiene om en ny irakisk grunnlov i 2004 og 2005 er kanskje mindre viktig enn at disse avsløringene stiller ham åpen for slike beskyldninger.

De fleste av oss ville nok ha hatt mulighetene til millioninntekter i bakhodet i de fleste situasjoner, dersom slike muligheter hadde eksistert. Og dette elementære psykologiske faktum har ganske sikkert vært blant motivene hos det kurdiske lederskapet da Galbraith i sin tid fikk disse oljeandelene.

De to store partiene, Masoud Barzanis KDP og Jalal Talabanis PUK, er begge bygd opp rundt sterke menn, som fører videre en lang tradisjon i kurdisk lederskap. Landsbyhøvdingen som fordelte jord, arbeid og penger blant sine undersåtter er nå blitt partilederen som fordeler jord, arbeid og oljeinntekter til sine fortjente medarbeidere. Galbraith er åpenbart blitt vurdert som en meget fortjent medarbeider, en som burde tilgodeses med skikkelig påskjønnelse. At Galbraith og hans yemenittiske partner i fjor ble fratatt disse lukrative andelene, forteller kanskje at hans nytte for dagens kurdiske høvdinger ikke lenger er like stor.

Kurdernes politiske motstandere, og slike kritiske observatører som NUPI-forskerne Reidar Visser og Henrik Thune, vil ganske sikkert utnytte disse avsløringene til å svekke kurdisk innflytelse i Bagdad og øke presset for å få kurdisk oljeindustri under sentralregjeringa sin kontroll.

Relasjonene mellom DNO, KRG og Galbraith vil også få innflytelse på styrkeforholdet mellom de ulike kurdiske fraksjonene. Regjeringskritiske røster bruker historien til å undergrave den kurdiske ledelsen. Opposisjonspartiet Gorran mener historien nettopp er et eksempel på den type korrupt og lyssky praksis de har satt seg som mål å avdekke og sette en stopper for.

Og den kurdiske administrasjonen vaker for øyeblikket i limbo. De to stor partiene gikk på en smell i de regionale valgene i sommer, særlig viste velgerne seg troløse overfor den irakiske presidenten Jalal Talabani sitt parti PUK. Ikke desto mindre er det nå Barham Salih fra PUK som sliter med å sette sammen en ny regjering. Men det er fortsatt Nechirvan Barzani fra KDP som styrer den kurdiske regionen i Nordirak. Barham Salih ville nok gjerne ha brukt DNO-skandalen som brekkstang overfor Ashti A. Hawrami fra KDP som styrer oljedepartementet, men denne muligheten er blitt betydelig redusert av det faktum at Salih er en personlig venn av Peter Galbraith.

Hele denne lyssky historien, i grenselandet mellom farse og tragedie, viser nok en gang behovet for reform i den kurdiske ledelsen. Den viser derimot ikke at kurderne ikke fortjener selvstyre eller at de ikke har rett til å utvikle en autonom oljepolitikk.

Reklamer

2 kommentarer (+add yours?)

 1. Anders And
  okt 14, 2009 @ 12:44:49

  Det ser ut til at oljeministeren har problemer:
  http://rudaw.net/details.aspx?lang=English&page=articles&c=News&id=12864

 2. Jan Bojer Vindheim
  okt 21, 2009 @ 19:41:30

  Dagens Næringsliv kan nå også avsløre at Galbraith var betalt konsulent for DNO. Dette skal ha skjedd samtidig som han aktivt arbeidet for den kurdiske regjeirng. Den norske observatøren Reidar Visser mener Galbraith har presset de kurdiske lederene til mere kompromissløse standpunkt enn de ellers ville hatt, ikke minst i oljepolitikken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: