Bedøvelsens språk

1255681201000_20091016-017_stort_2865089298x510rEn ny runde i dopdebatten er blitt utløst av professor Willy Pedersens artikkel i Morgenbladet der han – ifølge overskriften – går inn for å legalisere cannabis. En nærmere lesning av artikkelen viser derimot at han slett ikke går inn for legalisering, men derimot – meget prisverdig – tar til orde for avkriminalisering: han mener brukerne av cannabis ikke bør utsettes for straffeforfølgelse. Pedersen går derimot ikke inn for legal produksjon og omsetning av cannabispreparater.

Nå går det faktisk også an å akseptere omsetning av cannabis uten å legalisere. I Nederland er cannabisomsetning tillatt for utsalg (coffeeshops) som følger en liste med lovbestemte begrensninger på sin omsetning. Ikke dessto mindre er bruk og besittelse av cannabis fortsatt forbudt i landet.

Dette har igjen sammenheng med det internasjonale regelverket for rusmidler utenom alkohol. En rekke internasjonale avtaler krever nemlig at signaturlandene forbyr såvel bruk som besittelse av et stort antall urter og kjemikalier. I vanlig språkbruk blir disse substansene behandlet på samme måte, til tross for at de har høyst ulike egenskaper. Alle andre rusmidler enn alkohol samles med en rekke andre substanser under betegnelsen narkotika.

Begrepet narkotika oppfattes gjerne å betegne en gruppe stoffer med mange felles egenskaper. I virkeligheten har de ikke mere enn to slike felles egenskaper. Den viktigste av dem er det enkle faktum at de omfattes av narkotikabegrepet, den andre at de kan endre menneskers bevissthet i større eller mindre grad. Den siste av disse egenskapene deler da narkotika med en rekke substanser som vi ikke kaller narkotika; herunder først og fremst alkohol og tobakk, men også slike relativt uskyldige stoffer som sjokolade, kaffe og te.

Mye av debatten om rusmidlenes legale stilling farges av denne unøyaktige språkbruken. På det populærvitenskapelige nettstedet forskning.no skriver for eksempel Bjørnar Kjensli om prestasjonsfremmende narkotiske stoffer og utdyper dette slik i en epost til meg :

«Narkotika er i artikkelen min brukt som et juridisk begrep, dvs. alle stoffer som er omtalt på narkotikalisten…»

Et annet eksempel på denne språkbruken finner vi i Store Norske Leksikon, som inntil nylig kunne fortelle oss at det sentralstimulerende stoffet crack «har narkotisk virkning». Den fagansvarlige, Erik Andrew (som later til å ha korrigert artikkelen etter min første epost), forklarer dette slik :

«Narkotisk betyr at det virker som narkotika. Narkotika er per definisjon stoffer eller deres omsetningsstoffer som er oppført på narkotikalisten bestemt av helsemyndighetene.»

Men det vanskelige spørsmålet som ingen av disse to fagpersonene forsøker å svare på er da: Hvordan virker narkotika?. Dette spørsmålet lar seg ikke besvare klart, ganske enkelt fordi begrepet narkotika omfatter så mange ulike stoffer uten felles virkning.

Våre to fagpersoner faller begge tilbake på juridiske definisjoner, til tross for at de ikke skriver om jus men om farmakologi. Begrepet narkotisk virkning har nemlig bare en juridisk betydning; det finnes ingen felles biologiske, kjemiske eller farmakologiske egenskaper eller virkemåter ved stoffene på narkotikalisten (og slike lister varierer da også fra land til land, med blant annet den følge at Khat er lovlig i de fleste europeiske land, men forbudt i Norge og Sverige).

Det ville utvilsom gagne den offentlige meningsutveksling om forskere og journalister ville bruke terminologi fra sitt eget fagfelt og ikke nøye seg med å falle tilbake på jussen. I mellomtida får vi glede oss over at Willy Pedersen er modig nok til å endre mening på et faglig grunnlag, selv om også hans språkbruk er uryddig.

Reklamer

1 kommentar (+add yours?)

  1. Konrad
    okt 18, 2009 @ 18:53:42

    Meget bra. Premiert med en link. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: