Klimatilpassing

Presidenten på Maldivene er føre var - han  holdt forleden dag regjeringsmøtet under vann.

Presidenten på Maldivene er føre var - han holdt forleden dag regjeringsmøtet under vann.

Klimautfordringene har nå stått i fokus i mere enn 20 år, og mange vakre ord er blitt presentert, i skrift så vel som i tale.

Planer for å redusere utslippene av klimagasser er produsert i et slikt antall at papirforbruket i seg selv er en økologisk utfordring, men utslippene fortsetter å stige. De ligger nærmere den øvre grense for hva forskerne har spådd, enn de lavere nivåene man håpet det var mulig å begrense seg til. Uten å gi opp håpet om å redusere utslippene av klimagasser, innser derfor flere og flere at vi må forholde oss til alvorlige klimaendringer som det ikke lenger er mulig å hindre.

Øystaten Maldivene i Sørasia er blant dem som ligger dårlig an til å klare seg mot økt havnivå – mange av øyene stikker bare så vidt over havoverflaten idag. Den store tsunamien i 2004 skyllet tvers over de tettest befolkede øyene og ødela betydelige deler av landets infrastruktur.

Vi kan derfor more oss over at Maldivene arrangerer regjeringsmøte under vann, men latteren bør i så fall ha en vond bismak. For president Mohammed Nasheed og de øvrige innbyggerne på Maldivene er dette alvor. Øystaten vil om noen få tiår ikke lenger være beboelig dersom havet fortsetter å stige i samme tempo som nå.

I mellomtida fortsetter rike og fattige land å brytes om innholdet i en mulig ny klimaavtale foran forhandlingene i København i desember. Vi må ønske dem lykke til, men sannsynligheten for at de klarer å bli enige om en forpliktende avtale med mekanismer som kan stanse klimautslippene og at denne mulige avtalen deretter blir satt ut i livet er dessverre ganske små.

Og derfor er det viktig å ha større fokus på unngåelige klimaendringer. Det er to hovedgrunner til dette – dels må vi forberede oss på å møte disse klimaendringene, og dels kan et økt fokus på slike endringer kanskje styrke innsatsviljen hos noen av dem som fortsatt tviler på realitetene i dette spørsmålet.

Regjeringa har opprettet Klimatilpassingsutvalget, – Offentlig utvalg for utredning av sårbarhet og konsekvenser av klimaendringene . Dette utvalget skal, slik utvalg gjerne gjør, legge fram en innstilling. I mellomtida er det et betydelig arbeide i gang for å kartlegge konsekvensene av klimaendringer i ulike deler av Norge.

Utvalget har fått utarbeidet et par omfattende rapporter, dels om situasjonen i dag og dels om hva vi må forberede oss på, og er dessuten i ferd med å arrangere en serie møter i ulike deler av landet for å komme i dialog med fagfolk og politikere. Jeg deltok i fjor høst på en konferanse om Klima og sårbarhet i Fremtidens Byer arrangert av Norsk Utdanningssenter for Sikkerhet og Beredskap, og var dessuten tilstede på møtet i Trondheim for få dager siden.

Et av de alvorlige punktene som ble tatt opp her, blant annet av Mads Løkeland fra Naturvernforbundet i Sørtrøndelag , er den kommende globale veksten i klimaflyktninger. I en situasjon der motstanden mot at Norge og andre rike land skal ta ansvar for de lidelser vi påfører andre verdensdeler er minkende, vil en slik flyktningestrøm stille oss over for betydelige utfordringer. (Dette poenget har tidligere vært tatt opp av bl.a. James Lovelock).

Jeg håper selvsagt på at utredninger og internasjonale konferanser skal vise vei mot løsninger, men jeg er også overbevist om at alvorlige klimaendringer ikke lenger lar seg stanse. Vi må for alle del fortsette arbeidet for å redusere utslippene av klimagasser, men vi må ikke ha illusjoner om effekten av slike tiltak.

Reklamer

1 kommentar (+add yours?)

  1. Jan Bojer Vindheim
    okt 19, 2009 @ 12:08:17

    Nicholas Stern kommenterer muligheten for en global klimaavtale i København i en artikkel i Londonavisa The Observer:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: