Legalisering på dagsorden

Porsjonspakker med medisinsk marihuana  i et cannabisutsalg California - nå også med presidentens velsignelse.

Porsjonspakker med medisinsk marihuana i et cannabisutsalg California - nå også med presidentens velsignelse.

Det er et merkbart klimaskifte i debatten om narkotikapolitikk. I en tidligere blogg anklaget jeg professor Willy Pedersen for å være uklar i sitt forhold til legalisering og avkriminalisering. Idag ser jeg at han er klinkende klar – han går inn for et system der kvalitetskontrollert cannabis kan selges på apotek. Jeg tok altså – og heldigvis – feil da jeg hevdet han bare støttet straffefrihet for bruk og besittelse.

Når professor Willy Pedersen offentlig anbefaler legalisering av cannabis bidrar han selvsagt til å flytte grensene for den offentlige debatten på en helt annen måte enn et tilsvarende utsagn fra sykkelbud Willy Andersen eller kassadame Hilde Pedersen ville gjort. Men Pedersens sideskifte kommer ikke i et tomrom – både i Norge og internasjonalt har holdningen endret seg de siste årene. For cannabis sitt vedkommende kan vi for eksempel merke oss at sosialdemokratene og deres støttepartier i Bystyret i København ønsker å innføre lovlig produksjon og omsetning av cannabis men støter på motstand fra den konservative regjeringa.

Enda mere interessant er det at USAs president Barack Obama har pålagt det føderale politiet å respektere delstatslover som tillater bruk, framstilling og omsetning av marihuana til medisinske formål. Dette vil bringe en langvarig situasjon der lokale og føderale politimyndigheter gjentatte ganger har kommet i konflikt med hverandre til opphør.

Og i California der det også er flest utsalg for medisinsk marihuana, diskuterer delstatsparlamentet nå om det ikke er på tide å regulere og skattlegge den gigantiske marihuanaindustrien, som er anslått til å være den økonomisk største sektoren i Californias jordbruk. Den demokratiske representanten Tom Ammiano, som står bak et av flere forslag til regulert cannbisomsetning, anslår delstatens skatteinntekter fra et slikt tiltak til 1,4 milliarder dollar i året.

En omfattende lokal regulering av cannbis også til ikkemedisinsk bruk vil nok bare kunne innføres med godkjenning fra Washington DC. Det er grunn til å tro at president Obama vil tillate en forsøksordning med legal marihuana i California, dersom deltsatsparlamentet ber om det. I så fall ville han også ha fjernet en viktig hindring for liknende ordninger i en lang rekke andre land, ikke minst i nabolandene Canada og Mexico; frykten for sanksjoner fra USAs side har nemlig vært en viktig faktor når forslag om å avkriminalisere eller legalisere cannabisprodukter har blitt skrinlagt rundt i verden.

I tillegg til at det nå langsomt blir rom for å diskutere smartere kontrollordninger for cannabis, foregår det også en utvikling i opinionen i forhold til utskriving av heroin. Bjarne Håkon Hansen sørget for å få nedsatt et utvalg som sal diskutere endringer i norsk narkotikapolitikk, og vi må tro at hans etterfølger Anne-Grete Strøm-Erichsen vil føre dette prosjektet i havn. Hvilke endringer et slikt utvalg vil foreslå og hvilke som eventuelt kan bli satt ut i livet er det for tidlig å si noe om, men det er selvsagt verdt å merke seg at en lang rekke tidligere forslag om å lempe på straffeforfølgelser av narkotikabrukere har blitt oversett av norsk politikere, som på samme måte som sine fagfeller i andre land styres mere av fordommer og frykt for en offentlig opinion som i årtier er blitt foret med skrekkpropaganda om narkotika, enn av nøktern kunnskap som en amerikansk rapport om hva marihuanaforbudet egentlig koster.

I utbyggingssaker kan politikerne kreve en risikoanalyse for det prosjektet de skal ta stilling til. Kan hende ville en risikoanalyse for såvel ny som gammel narkotikapolitikk også være på sin plass.

11 kommentarer (+add yours?)

 1. Elizabeth Kjønø
  okt 21, 2009 @ 14:22:14

  Takk for et interessant blogginnlegg. Hva mener du er den beste måten å forholde seg til cannabis på. I hvilken grad mener du det bør legaliseres (hvis det er det du mener)

 2. Jan Bojer Vindheim
  okt 21, 2009 @ 14:33:31

  Etter mitt syn bør cannabis legaliseres, men det innebærer ikke at jeg mener hasj og marihuana skal selges til hvem helst eller hvor som helst. For 12 år siden var jeg med å utarbeide en norsk modell for legal omsetning av cannabis. Mulig den trenger å revideres nå, men den ligger iallfall på nettstedet mitt.

 3. Konrad
  okt 21, 2009 @ 15:02:48

  Kanskje avkriminalisering (fortsatt forbud, men ikke straffeforfølgelse for bruk og besittelse) kan være et bra første skritt? Mindre politisk kontroversielt, men samtidig unngår man å straffeforfølge en mengde ungdommer uten grunn og politiet kan bruke ressursene mer fornuftig.

 4. Jan Bojer Vindheim
  okt 21, 2009 @ 16:12:16

  Det vil nok være lettere å få gjennomslag for en slik avkriminalisering enn for regelrett legalisering. Men – som bl. a. bystyret i København påpeker – de store pengestrømmene vil da forbli ukontrollerte, kvaliteten på produktene vil være usikker og det vil ikke være noen begrensing på hvem som får kjøpe varene.

 5. Konrad
  okt 21, 2009 @ 17:20:09

  Det er sant. En «avsnuskifisering» vil nok være det beste, omtrent som i Nederland.

 6. Jan Bojer Vindheim
  okt 22, 2009 @ 12:58:23

  Det store problemet i Nederland er «bakdøra». Coffeeshops har lov å selge cannabis, men ikke å kjøpe det (helt sant). Leveransene til utsalgsstedet er derfor illegale, og det har vært lansert ulike forslag for å organisere legal produksjon. Det er på denne bakgrunnen Københavnforslaget også omfatter regulert dyrking av cannabis.

 7. Konrad
  okt 25, 2009 @ 17:06:34

  En nesten absurd regel i Nederland, men samtidig har Nederland fått til en viktig oppmykning og avsnuskifisering som kanskje ikke hadde vært mulig ved full legalisering som første trinn.

 8. Anonym
  okt 27, 2009 @ 21:31:27

  Den bør vel revideres noe, ja. Mengden marihuana og hasj som kan kjøpes bør være fem gram for begge dele, siden man i dag har marihuana av langt bedre kvalitet og styrkegrad.

  Coffeeshops bør få lov å servere mat og snacks.

  Når det gjelder alkoholservering samtidig tror jeg dette kunne vært tillatt, farene ved å kombinere de to rusmidlene er kraftig overdrevet av forskere og i media, det vet alle som har litt erfaring med dette. Det finnes enkelte coffeeshops i Haag og Amsterdam som serverer både øl, mat og marihuana, og det er i virkeligheten ikke noe problem. Jeg tror vi burde myke opp alkohollovgivningen også slik at Norge får en mer normalisert drikkekultur. Men det er bare min personlige mening. Å få det legalisert etter «norsk modell» er bedre enn ingen legalisering i det hele tatt, selv om jeg altså ikke liker den norske modellen.

 9. Jan Bojer Vindheim
  okt 28, 2009 @ 12:51:06

  Og i mellomtida fortstetter kampanjen for legal cannabis i California:
  http://www.nytimes.com/2009/10/28/us/28pot.html?_r=1&partner=rss&emc=rss

 10. Jan Bojer Vindheim
  okt 31, 2009 @ 06:40:15

  Og den britiske regjeringa sparker en ekspert som gir uønskede råd:
  http://www.guardian.co.uk/politics/2009/oct/30/david-nutt-drugs-adviser-sacked
  Her er professor Nutts egen vurdering:
  http://www.crimeandjustice.org.uk/estimatingdrugharms.html

 11. jaabparadise
  nov 09, 2009 @ 05:36:31

  Siden vi har fått tutet ørene fulle av skremselspropaganda i 40+ år vil jeg poste en lenke til en Lege/Forsker som har forsket på de positive FAKTA om cannabinoler, han slår også fast at cannabinoler er noe som mødrene har naturligt i morsmelken for å styrke spebarna.
  http://www.phoenixtears.ca/videos_robert_melamede.php

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: