Norge og den spanske borgerkrigen

tusendagerDen nye boka til Jo Stein Moen og Rolf Sæther, Tusen dager, har igjen aktualisert den spanske borgerkrigen. I oppløpet til den annen verdenskrig var det denne konflikten som mer enn noe annet definerte tidsånden. Samtidig bar de populære framstillingene av konflikten i svart/hvitt, preg av å være kulisser eller rekvisitter som partene brukte til å fremme sine perspektiver.

Mens krigen fra de nasjonalistiske opprørernes side ble framstilt som en kamp mot bolsjevistisk barbari, ble det fra republikansk side, fra tilhengerne av regjeringa, presenter et bilde av det heltemodige spanske folkets kamp mot fascisme og reaksjon. Slike framstillinger har naturligvis en propagandaverdi, men de tjener samtidig til å maskere de mindre vakre detaljene på ens egen side. Og for republikanernes vedkommende tjente glansbildet til å dekke over motsetningene mellom de moskvatro kommunister og deres sympatisører på den ene side og den sterke syndikalistiske fagbevegelsen CNT, som ble støttet av de populære anarkistene (FAI) og uavhengige marxister i først og fremst i partiet POUM, på den andre.

Denne konflikten ble vunnet med stor brutalitet av kommunistene. Anarkister og radikale marxister ble forfulgt, torturert og henrettet. Mange nye detaljer om dette er avdekket i russiske arkiver av Anthony Beevor til hans bok Kampen om Spania . Den klassiske framstillinga av denne konflikten er likevel fortsatt George Orwells berømte Homage to Catalonia.

Anarkistiske kvinner  på vei til fronten

Anarkistiske kvinner på vei til fronten

Kommunistenes autoritære og brutale framgangsmåte ødela kampmoralen på republikansk side, og ble derfor en medvirkende årsak til at nasjonalistene vant krigen. Hovedårsaken til nederlaget var likevel den internasjonale non-intervensjonspolitikken, som i praksis medførte at nasjonalistene kunne fortsette å motta omfattende militær støtte fra sine åndsfrender i Tyskland og Italia, mens republikanerne bare fikk kjøpt våpen fra Sovjet og Mexico (og at Sovjet etter krigen satt igjen med hele den spanske gullbeholdningen).

Det mest interessante i Tusen Dager er derfor forfatternes gjennomgang av hvordan konflikten i Spania slo inn i norsk politikk. Arbeiderpartiregjeringa sto under hardt press fra sin egen ungdomsorganisasjon og store deler av partiorganisasjonen forøvrig, men valgte å føre det som fortsatt i våre dager kalles en ansvarlig politikk. Det innebar at man aktivt fulgte opp nonintervensjonslinja og overvåket rekrutteringen av frivillige til de internasjonale brigader. Men dette skjedde ikke uten sterke interne konflikter såvel i regjeringa som i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, og betydelig sjelekval hos blant andre utenriksminster Halvdan Koht, hvis hjerte nok lå hos republikanerne.

Samtidig fulgte norsk venstreside trofast opp linja fra Moskva og stemplet CNT/FAI og POUM som kontrarevolusjonære forrædere. Dette var også den linja den revolusjonære gruppa Mot Dag førte, og den framtredende motdagisten, seinere stortingsmann for AP, Trond Hegna skreiv en pamflett med forsvar for Stalins politikk som ble gjenopptrykt av de norske marxistleninistene i SUF(ml) mer enn tretti år seinere.

Tusen dager omtaler detaljert en rekke norske frivillige på begge sider av konflikten, med hovedvekt på det som teknisk sett var regjeringssiden – de fleste norske frivillige var kommunister eller sosialister. Her bringes det et stort materiale fram, som svjv tidligere bare har vært berørt i Jan Jakob Tønseths roman Hilmar Iversens ensomhet.

Forfatterne har lagt ned et stort arbeide for å dokumentere ikke bare hvem som dro for å kjempe i Spania, men også hvorfor de dro – og hvordan de dro. Vi får dessuten høre om hvordan norsk offentlighet forholdt seg til krigen ikke minst gjennom presentasjonen av den unge journalisten Gerda Grepp, som i vår dager gjerne kommer i skyggen av sine mere berømte kolleger Lise Lindbæk og Nordahl Grieg.

Jo Stein Moen og Rolf Sæther har med Tusen Dager levert et viktig bidrag til litteraturen om norsk og spansk venstreside. Forlaget har dessuten opprettet et nettsted med interessant tilleggsstoff og nyttige lenker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: