Isgufs fra Tyrkia

Den kurdiske lederen for DTP heter Ahmet Türk

Den kurdiske lederen for DTP heter Ahmet Türk

Den tyrkiske forfatningsdomstolens vedtak om å forby det prokurdiske partiet DTP er et alvorlig tilbakeslag for tyrkisk demokrati generelt og for kurdiske rettigheter i Tyrkia spesielt. Tyrkias etablerte politikk har de siste åra på mange områder vært under press fra EU, ikke minst organisasjonen EUTCC med sete i Bergen, har sørget for at forhandlingene mellom Tyrkia og EU har holdt fokus på menneskerettigheter generelt og kurdiske rettigheter spesielt. Det uventede og uønskede resultatet har vært at mange tyrkere har mistet interessen for EU-medlemskapet og (ikke uten grunn) anser at europeerne har fordommer mot Tyrkia.

Forbudet mot DTP kan ses som et utslag av et generelt tilbakeslag for politisk liberalisering. En lang rekke politikere knyttet til DTP har blitt fratatt sine politiske rettigheter. Hele DTPs gruppe i det tyrkiske parlamentet har lagt ned sine verv, og den forsiktige tilnærming mellom tyrkiske og kurdiske interesser har stanset opp. Også PKK har bidratt til å forverre situasjonen gjennom en opptrapping av sine angrep inne i Tyrkia, nå sist ved å drepe 7 tyrkiske soldater i provinsen Tokat.

DTP føyer seg med dette inn i ei lang rekke av partier som er blitt forbudt i Tyrkia, de fleste av dem fordi de har forsvart kurdiske interesser, ikke minst retten til bruk av kurdisk språk. Regjeringspartiet AKP var nær ved å lide samme skjebne for mindre enn et år siden; partiet var nær ved å bli forbudt for sin proislamske politikk som av mange anses som en trussel mot Tyrkias sekulære grunnlov.

AKP slo tilbake ved å innlede straffeforfølgelse av flere ledende militære knyttet til det hemmelige nettverket Ergenekon en prosess om nå ser ut til å renne ut i sanda. Ergenekon nettverket blir ansett som ett hode på det mangehodede trollet som kalles den dype staten. Det er ingen overraskelse at det ikke har vært mulig å oppnå fellende dom mot de ledende militære, til tross for omfattende beviser som f.eks. våpenlagre, detaljerte kuppplaner osv.

Leyla Zana  er dømt nok en gang

Leyla Zana er dømt nok en gang

Det tyrkiske rettsvesenet har til gjengjeld ingen problemer med å dømme kurdere på atskillig tynnere grunnlag enn det som er blitt lagt fram i saka mot Ergenekon. Den tidligere parlamentarikeren Leyla Zana ( som i 1992 ble dømt til 15 års fengsel for å ha brukt kurdisk språk i den tyrkiske nasjonalforsamlinga) ble tidligere i høst dømt til 15 måneders fengsel for å ha sagt at det kurdiske problemet i Tyrkia ikke kan løses uten at Abdullah Öcalan og hans organisasjon PKK involveres. En slik uttalelse er fortsatt ikke akseptabel for tyrkisk offentlighet.

Nå har det under AKP vært en forsiktig tilnærming mellom kurdiske og tyrkiske interesser. Statsminister Erdogan har personlig stått fram som langt mere kompromissvillig enn noen tidligere tyrkisk leder, og la tidligere i høst fram en frrdsplan som ble besvart av en tilsvarende plan fra Öcalan. Med forfatningsdomstolens vedtak denne uka om forbud mot DTP har denne prosessen blitt bragt til bråstopp.

1 kommentar (+add yours?)

  1. Jan Bojer Vindheim
    des 24, 2009 @ 12:42:44

    og verre skal det åpenbart bli, nå arresteres både folkevalgte ordførere og andre representanter for DTP
    http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.6922661

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: