Storm på Rådhuset ?

samarbeidspolitikk  medfører gjerne  kamelspising

Samarbeidspolitikk medfører gjerne kamelspising

Fredag 15 januar satte mange trønderpolitikere kaffen i vrangstrupen når de åpnet Adresseavisa. Varaordfører Knut Fagerbakke la nemlig over to sider fram en del problemstillinger som lenge har vært drøftet i rådhusets korridorer, men sjelden har nådd offentlighetens ører.

Kort fortalt dreier det seg om at Senterpartiet har uforholdsmessig stor innflytelse i den rødgrønne koalisjonen som har styrt Trondheim siden 2003.
Allerede i utgangspunkt har Senterpartiet fått god uttelling i formelle posisjoner ; med bare to mandater i bystyret har de fått en kommunalråd i hel stilling og en lang rekke andre posisjoner i råd og utvalg. Til sammenlikning har De Grønne, som også har to bystyrerepresentanter, bare fått en komitelederstilling på deltid og ingen andre verv å snakke om.

Vi i MDG føler at vi får tilstrekkelig gjennomslag i mange politiske saker, til at smaken av de kameler vi må sluke blir akseptabel. Likevel er det åpenbart at AP lar Senterpartiet få for stor innflytelse, og at noe av årsaken til dette må søkes i rikspolitikken.

Den rødgrønne koalisjonen i Trondheim er blitt framhevet som en modell for det rødgrønne samarbeidet i regjeringa, og mens koalisjonen i Trondheim ikke har bruk for Senterpartiets stemmer for å oppnå flertall, er Senterpartiets deltakelse en nødvendighet for det rødgrønne regjeringsprosjektet. Det er også nyttig for ledelsen i Trondheim Kommune å ha tilgang til Senterpartiets statsråder, for eksempel i Samferdselsdepartementet.

Men det stopper ikke der. Arbeiderpartiet ønsker både i Trondheim og på landsbasis å bygge en bred og levedyktig koalisjon (etter at drømmen om eget flertall har falmet stygt). For å få til en slik bred koalisjon er det nødvendig å ha med ett eller flere sentrumspartier, og da har Senterpartiet vært mere enn villig til å delta både her og der. Men det kunne vært lurt av Arbeiderpartiet å reflektere litt over hvorfor Senterpartiet er så samarbeidsvillige. Min enkle analyse viser at Senterpartister som Ola Borten Moe og Tone Sofie Aglen legger større vekt på makt enn på politikk. De er mere opptatt av å ha innflytelse enn av hva denne innflytelsen skal brukes til.

Det er derfor ingen tilfeldighet at Senterpartiet var minst like lykkelig i samlivet med det borgerlige flertallet i Trondheim før 2003, som de er med det rødgrønne flertallet idag. Og ingen skal være i tvil om at Senterpartiet skifter side på nytt, ved den første og beste anledning. Partiet er en ytterst upålitelig samarbeidspartner. Kan hende er det derfor Arbeiderpartiet bruker mere krefter på å blidgjøre Senterpartiet enn på å komme sine mere trofaste samarbeidspartnere i møte.

For oss i de Grønne ligger nok hjertet atskillig nærmere SV enn Senterpartiet. men vi er et selvstendig parti som fører vår egen politikk, både på kort og lang sikt. Det er vel kjent at Senterpartiets rovdyrpolitikk er diametralt motsatt vår, og at Ola Borten Moe åpenlyst frir til rasistiske velgere; mindre kjent er det kanskje at Senterpartiet i Trondheim har gjort sitt beste for å forhindre trikkeutbygging og har vært i konfrontasjon med de Grønne om mange andre interne prioriteringer.

Når Senterpartiet nå forlanger at den politiske avtalen som ligger til grunn for samarbeidskoalisjonen i Trondheim skal gjennomgås på nytt, er det derfor ikke bare SV som får bange anelser. Vi i de grønne har gjort det klart at vi ikke er villig til å reforhandle Lian-erklæringa, men at vi blir med på å gjennomgå den for å se hva vi har oppnådd og hva mere vi kan klare på det drøye året som er igjen til neste kommunevalg.

Og ved det valget kommer De Grønne i Trondheim til å drive sin egen valgkamp, slik vi også tidligere har gjort. Når valgresultatet er klart blir det så på tide å undersøke hvilke samarbeidskonstellasjoner som kan være mulige. I utgangspunktet er nok vi Grønne villige til å spise kameler med Arbeiderpartiet i fire år til.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: