Krekar i våre hjerter

Gårsdagens attentatforsøk i Oslo mot Mulla Krekar har utløst en flom av kommentarer, de fleste av ytterst kunnskapsløs karakter. Som vanlig går FRP til angrep på Krekar, selv om han i dette tilfellet faktisk er et voldsoffer, mens Brynjar Meling benytter anledningen til nok en gang å angripe kurdiske selvstyremyndigheter. En rekke anonyme kommentatorer boltrer seg – f.eks. her på vindheimbloggen – i voldsfantasier og hat- retorikk rettet mot en mann som skribentene i de fleste tilfeller later til å vite ytterst lite om.

Når Siv Jensen og andre profesjonelle rasehetsere benytter anledningen til å fiske i rørt vann,
viser det i grunnen bare at det er den vedvarende hetsen fra Fremskrittspartiet og liknende hold som er den største trusselen mot Krekar idag, og ikke politiske fiender fra Nordirak slik Brynjar Meling stadig påstår.

Det er muligens normalt at heller ikke journalistene later til å ha peiling på hva de skriver om: flere aviser skriver f.eks. i dag at Krekar var leder for ansar al-islam fra 1991 til 2001. Et raskt oppslag i Wikipedia eller Store Norske Leksikon ville vist dem at ansar al-islam faktisk ikke ble opprettet før i 2001. Men faktasjekk har kanskje ikke fremadstrebende unge journalister tid til i vår dager.

Mangelen på kunnskap gjør det også lett for propagandister som Brynjar Meling, som i flere år har opptrådt som frivillig megafon for Krekars voldelige ekstremisme. I Aftenposten nøyer han seg med å antyde, men til NRK sier rett ut at han mener det kurdiske partiet PUK står bak mordforsøket, og framstiller som vanlig Krekar som en stakkars forfulgt uskyldighet.

Slike anklager kan Meling uten problemer komme med overfor journalister som ikke har bakgrunnskunnskaper om situasjonen i kurdisk Irak. Avisene gjentar hverandres feil; flere steder står det for eksempel at Krekar har slåss mot «den kurdiske gruppa PUK» – uten å vise til at PUK er et viktig kurdisk og irakisk parti, hvis leder Jalal Talabani er president for Irak. Dagbladet skriver at «PUK kjemper mot Ansar al Islam, gruppa Krekar leder om kontroll av de kurdiske områdene i Nord-Irak.» hvilket er det rene sludder. Selv den gangen Ansar al-Islam hadde baser i Nordirak (det har de ikke lenger) var størrelseforholdet mellom PUK og Ansar al-Islam som mellom en elefant og ei mus. Krekars gruppe disponerte på det meste ca 600 soldater, mens PUK på samme tid ble beregnet å kunne stille med 50 000 velutstyrte peshmergas. Ansar al Islam har (Allah være lovet!) aldri vært i nærheten av å ta kontroll over de kurdiske områdene i Irak.

Melings antikurdiske fantasier får da heller ikke noen støtte fra folk med sakkunnskap. Oslopolitiet fastslår at angrepet var amatørmessig , og sannsynligheten for at PUK skulle slå til mot Krekar idag blir tillagt liten vekt av Truls Tønnesen fra Forsvarets forskningsinstitutt, som peker på at Krekar neppe har særlig innflytelse i Nordirak lenger.

I lys av Klassekampens artikkel om facebookgrupper med detaljerte angrepsplaner mot Krekar, og tonen i den offentlige debatten de siste dagene, tror jeg sterkere enn noen gang at det er norske ekstremister som står bak også dette terrorangrepet.

Reklamer

14 kommentarer (+add yours?)

 1. arctic
  jan 26, 2010 @ 15:32:50

  Hvem vet kanskje det er Krekar sjølv som står bak det såkalte attentatet ,ingenting er umulig

 2. Rune S
  jan 26, 2010 @ 15:34:44

  For det første:

  «Det er muligens normalt at heller ikke journalistene later til å ha peiling på hva de skriver om: flere aviser skriver f.eks. i dag at Krekar var leder for ansar al-islam fra 1991 til 2001. Et raskt oppslag i Wikipedia eller Store Norske Leksikon ville vist dem at ansar al-islam faktisk ikke ble opprettet før i 1991. Men faktasjekk har kanskje ikke fremadstrebende unge journalister tid til i vår dager.»

  Det er ingenting i veien for at Krekar var leder for ansar al-islam i perioden 1991-2001? Det virker som du prøver å tilbakevise en påstand, med fakta som er i samhold med den opprinnelige påstanden.

  For det andre:

  «I lys av Klassekampens artikkel om facebookgrupper med detaljerte angrepsplaner mot Krekar , og tonen i den offentligi debatten de siste dagene, tror jeg sterkere enn noen gang at det er norske ekstremister som står bak også dette terrorangrepet.»

  Ut fra dette utsagnet er ikke Krekar trygg i Norge pga. overnevnte norske ekstremister (i Norge), og bør derfor sendes ut av landet.

 3. Bongo fra Kongo
  jan 26, 2010 @ 15:36:44

  Han er tydeligvis ikke trygg i Norge heller. Jeg foreslår at han søker asyl i et annet land.

 4. Jan Bojer Vindheim
  jan 26, 2010 @ 15:38:08

  Til Rune S.:
  Det var en liten trykkfeil at ansar ble opprettet i 1991, det riktige er 2001, slik det nå står.

 5. Gunnar
  jan 26, 2010 @ 16:21:48

  Selvsagt er det FrP som er de slemme, de vil jo sende stakkars Krekar ut av landet så snart som mulig… VÅKNE OPP MANN!!

  Den Mangelen på kunnskap du viser til gjør det jo bare enda mer populært å stemme FrP.

 6. Konrad
  jan 26, 2010 @ 17:00:21

  Gunnar:
  Vindheim er vel ikke akkurat kunnskapsløs når det gjelder Nord-Irak/Kurdistan.

 7. tesofa
  jan 26, 2010 @ 18:06:43

  kansje viktig å påpeke at i Wikipedia kan hvem som helst skrive og legge inn opplysninger.

 8. Konrad
  jan 26, 2010 @ 19:17:43

  Tesofa: Riktig, men Wikipedia har faktisk et krav om at påstander skal bygge på «reliable source» (f.eks. anerkjente aviser, forskningsrapporter, anerkjente leksikon), dersom man kommer over en påstand uten dokumentasjon er det bare å flagge denne som tvilsom.

  Tester har vist at Wikipedia jevnt over er minst like feilfri som Britannica.

 9. Morten
  jan 27, 2010 @ 08:31:22

  Akademiker antar jeg………? selvutnevnt intelligent og ihuga FRP motstander? «Er det ikke deilig å ha noen å hate?»…

 10. Jan Bojer Vindheim
  jan 27, 2010 @ 15:14:39

  Hei Morten!
  Hvis du er interessert i mine personlige data kan du slå dem opp ved å trykke på fanen med navnet mitt, øverst på denne sida. Så slipper du å drive sånn grovtipping.

 11. Anders
  jan 27, 2010 @ 16:26:11

  Er rimelig naivt å tro at dette «forsøket» er bestilt av fiender han har fra hjemtraktene. Dette er tydelig en spontanhandling utført av amatører. Nordmenn som er imot at landet våre forfedre bygget skal bli et fristed for kriminelle.

  Er mere enn villig til å gi et innføringskurs i våpenbruk til dem som skulle være interessert i å prøve igjen.

 12. Trond
  jan 27, 2010 @ 19:03:11

  Han bør henrettes. Ferdig med det. Han har stått bak tusenvis av drap. Og bør skytes eller henges.
  Og helst pines ihjel.
  Det skal ikke finnes medlidenhet for sånne mennesker. Ikke 1% en gang.
  Ser jeg han i skogen her jeg bor så går han for å være en ulv. Og ulver på min eiendom skytes.
  Muligheten for å stoppe han ut er også tilstede.

 13. Jan Bojer Vindheim
  jan 27, 2010 @ 20:54:46

  Jaja-

  De anonyme angrepene på Krekar her og andre steder er så menneskefiendtlige og hatefulle at jeg plutselig har fått mye større sympati for mannnen enn jeg hadde før.

  Norske muslimhatere later ikke til å større respekt for menneskeverd og humanitet enn det islamistene har.

  De er nok uenig om hvem de skal drepe og pine, men ellers er de visst helt på bølgelengde

 14. kabylia
  jan 29, 2010 @ 09:27:14

  Krekar har barne og kvinner blod i hendene. Han bør sendes til Kurdistan for å få en dom som han fortjener.

  Jan Bojer Vindheim@ Hvem skulle ha trodd for 20 år siden, at Norge skulle bli en trofast alliert av en anti-human ideologi?

  http://kabylia.wordpress.com/2010/01/17/aldri-mer-det/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: