Krekar igjen.

Krekar ville nekte kurdere å danse og synge

Krekar ville nekte kurdere å danse og synge

Det er nå mulig å oppsummere – iallfall foreløpig – reaksjonene på attentatet mot Krekar. De avspeiler en del holdninger i det norske samfunnet såvel til innvandring og islam som til situasjonen i Irak.

Fra den mere eller mindre rasistiske høyresida bruker man anledningen til å presentere grov hets mot Krekar personlig og mot innvandrere generelt, gjerne ispedd litt hyllest til Siv Jensen. Kanskje litt mere uventet har partiene FRP og Rødt vist seg skjønt enige om å benytte anledningen til å kreve mere politi. De to ytterfløyene mener begge at attentatet viser at politiet ikke utfører jobben sin bra nok. Begge parter mener også at trusler på Facebook og andre nettsamfunn må straffeforfølges.

Når det gjelder å utpeke mulige ansvarlige for attentatet er det derimot stor forskjell på ytterpunktene. Mens høyresida gasser seg i å klage (i de mest groteske ordelag; jf.r kommentarene til mine foregående Krekar-blogger) over at mordforsøket var mislykket, nekter de samtidig for at noen av deres egne kan stå bak.

På den politiske venstresida er man derimot ikke i tvil om at norske rasister står bak, og trekker fram eksempler fra den rikholdige utskjellinga av Krekar som anonyme nettbrukere har stått for. Hos enkelte slår dette over i en ureflektert støtte til Krekars virksomhet i Irak – han framstilles som en uredd frihetskjemper i konflikt med det amerikanske imperiet og dets agenter. Som jeg har påpekt tidligere ville disse raddisene ikke ha akseptert at norske politikere hadde presentert slike holdninger som Krekar står for: forbud mot avbilding av kvinner, mot sang og musikk, mot andre religioner enn Krekars egen autoritære salafisme osv. osv. Dette avspeiler nok en gang den gamle debatten om hvorvidt folk i andre verdensdeler fortjener de samme friheter som vi selv gjør krav på. Krekars ivrigste støttespillere mener åpenbart at irakiske kurdere ikke trenger hverken politisk, religiøs eller sosial frihet.

Fra Krekars talsmann Brynjar Meling spiller man på begge hester: På den ene side er man forferdet over de mange truslene nettet flommer over av, på den annen side klarer man ikke å avstå fra å skjelle ut de kurdiske selvstyremyndighetene, som Krekar jo har viet sin karriere til å bekjempe. For at Krekars tilhengere ansar al-islam, ansar al-sunnah etc. skal framstå i det beste lys, må jo hans motstandere males så svart som mulig.

Meling hevder at den irakiske presidenten Jalal Talabanis parti, PUK, utstedte en dødsdom mot Krekar i 2004. Om så var, har det nok sin forklaring i det blodige attentatet mot PUK og regjeringspartneren KDP som ble gjennomført i Krekars navn den 1. februar 2004. Men Meling går over streken når han hevder at navngitte medlemmer av den kurdiske regjeringa har kommet til Norge for å besørge Krekar henrettet.

I Kurdistan er Krekars gruppe utslettet, og han er ikke noen trussel mot stabiliteten i området. Kurdiske medier har ikke en gang giddet å omtale det nylige attentatet. For Krekar og Meling kan det kanskje være nedslående å ikke stå i sentrum for oppmerksomheten, men regjeringa i Kurdistan har nok annet å ta seg til enn å forfølge avfeldige gamle motstandere.

Lederen for de kurdiske organisasjonenes samarbeidsråd i Norge, Rodi ilgen, som forøvrig er AP-politiker, aviser da også at kurdiske myndigheter skulle ha noen interesse av å angripe Krekar idag. Norske kurdere vil ha Krekar stilt for retten i hjemlandet, sier han til Klassekampen.

Reklamer

3 kommentarer (+add yours?)

 1. xos
  jan 28, 2010 @ 16:52:07

  Helt enig. Godt skrevet!

 2. Konrad
  jan 28, 2010 @ 17:06:52

  Vel talt.

  Jeg har overhode ikke noe til overs for Krekars politiske program, det samme gjelder de voldelige metodene han skal ha vært delaktig i eller oppildnet til. Men selv Krekar har menneskeretter, herunder rett til personlig sikkerhet og rettferdig rettssak (for de kriminelle handlingene han er beskyldt for). Disse motstridende tankene må vi leve med i et sivilisert samfunn, både høyrevridde og venstrevridde klarer tilsynelatende ikke det.

 3. groftekanten
  jan 30, 2010 @ 12:21:23

  En interresant blogg du har her 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: