Kurdiske jenter og tyrkisk identitet

Leyla Zana og Kariane Westrheim

Leyla Zana og Kariane Westrheim

Denne uka foregikk det i Brussel en konferanse om de politiske aspektene av kurdernes situasjon i Tyrkia. To kurdiske jenter som har vært i nyhetene den siste uka illustrerer den sammensatte virkeligheten på høyst ulikt vis.

Nyheten om at Medine Memi ble begravd levende av sin egen familie, fordi hun hadde snakket med jevnaldrende gutter, viser kurdisk tradisjon på sitt verste, mens meldingen om at ei anonym kurdisk jente på samme alder er dømt til åtte års fengsel for å ha deltatt i en demonstrasjon for kurdiske rettigheter, viser hvordan radikal kurdisk nasjonalisme har forvandlet det kurdiske samfunnet.

Konferansen i Brussel var sammenkalt av EUTCC, en menneskerettsorganisasjon med hovedsete i Bergen, nært knyttet til Raftostiftelsen og ledet av Kariane Westrheim. EU Turkey Civic Commission bruker de tyrkiske forhandlingene om EU-medlemskap til å rette søkelyset på kurdernes politiske og humanitære situasjon i Tyrkia. Årets konferanse var den sjette i rekken, og den tredje der jeg er tilstede.

Innledningsforedraget ble holdt av Leyla Zana, som satt ti år i fengsel for å ha snakket kurdisk i den tyrkiske nasjonalforsamlinga. Etter sin løslatelse har hun stadig vært forfulgt av tyrkiske myndigheter og er blitt et symbol på kurdisk frigjøringskamp. Hennes foredrag tok for seg de ulike oppfatningene av dagens situasjon hos kurdere og tyrkere, og presenterte en visjon av et fredelig Tyrkia, også for kurdere.

Osman Baydemir

Osman Baydemir

Hvor langt det er igjen til denne freden llustreres godt ved at en av fjorårets deltakere, ordfører Osman Baydemir fra Diyarbakir, i år glimret ved sitt fravær. Han var nemlig nektet utreisetillatelse fra Tyrkia. I sitt foredrag , som ble lest opp for forsamlingen i hans fravær, trakk han fram situasjonen for tusenvis av andre folkevalgte som er blitt arrestert i kjølvannet av forbudet mot det kurdiske partiet DTP. Dette partiet, som gjorde det svært bra i lokalvalgene for et år siden, er det 33. politiske partiet som er blitt forbudt i Tyrkia, og har allerede gjenoppstått under navnet BDP.

De fleste innlederne på EUTCC konferansen tok for seg motsetningen mellom det tyrkiske regjeringspartiet AKPs kurdiske åpning – som omfatter en forsiktig lemping på forbudet mot kurdisk språk og har vitalisert og legalisert debatten om kurdernes stilling i Tyrkia – og forbudet mot DTP. Flere mente vi må se disse to fenomenene som to sider av samme sak. AKP, som er et moderat islamistparti, var ifjor like ved selv å bli forbudt, og kan ha lansert offensiven mot kurdiske politikere for å demonstrere sitt tyrkiske nasjonale sinnelag overfor de sterke kemalistiske kreftene i det militære og i det tyrkiske statsapparatet for øvrig, krefter som gjerne omtales som «den dype staten». Angrepene på folkevalgte kurdere sperrer veien for demokratisk forandring, og gjør en tilbakevending til væpnet kamp mere attraktiv og mere sannsynlig.

Og om vi vender tilbake til de to kurdiske jentene vi begynte med, så er det nok lite trolig at Medine Memis mordere får like streng straff som den navnløse demonstranten. Æresdrap utgjør ingen fare for den tyrkiske staten. Politisk protest er derimot en direkte utfordring som ikke kan aksepteres.

1 kommentar (+add yours?)

 1. kabylia
  feb 07, 2010 @ 10:20:21

  «Memi ble begravd levende av sin egen familie, fordi hun hadde snakket med jevnaldrende gutter, viser kurdisk tradisjon på sitt verste».

  Denne setningen er en fornærmelse mot den kurdiske kulturen.

  Den tragedien avslører at den arabiske kulturen har begravet den Kurdiske kulturen.

  Den Kurdiske og Tyrkiske konflikten er en rasekonflikt , og det er pga det at verden kjenner til den konflikten.

  Hvis Kurderne kjemper for deres tradisjoner og deres før-islamske kulturen, hadde ikke verden hørt om dem.

  Det ser ut som Islam fascinerer vesten. Ikke sant Jan Bojer Vindheim ?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: