Vi har alltid kunnet lukke øynene.

Etter København-konferansen har klimafornekterne virkelig fått blod på tann. Oljelobbyen og deres sympatisører håper nå at de skal kunne få et stort nok flertall i opinionen på sin side til å stanse – eller i det minste begrense – arbeidet for en lavenergi og lavkarbonisert global framtid.

En snedig og velorganisert internasjonal kampanje har lenge systematisk lett fram detaljer i IPCC-rapportene som kan trekkes i tvil, og framstilt dem som om de undergraver alt det arbeidet som er oppsummert i disse rapportene. Det er derfor vitkig å slå fast at drivhuseffekten er et vel etablert faktum, og at forbrenning av olje og gass øker innholdet av karbon i atmosfæren, slik at drivhuseffekten forsterkes. Fornekterne kan ikke bortforklare dette og må derfor blåse opp detaljer for å skape tvil om det vitenskapelige grunnlaget bak IPCCs rapporter.

I fjor høst ble det offentliggjort et stort antall interne dokumenter og e-poster fra East Anglia University. Det merkelig er jo at selv en svært tett lesing av disse dokumentene ikke har avslørt annet enn at forskerne tidvis har en fleipete tone seg imellom. Enhver sleivete formulering har nå i flere måneder blitt framstilt som bevis på at klimaforskningen er en slags kriminell sammensvergelse som vrir og vrenger på forskningen for å få til et løgnaktig resultat.

Enda høyere roper klimafornekterne om det gledelige faktum at isbreene i Himalaya ikke vil være borte om tredve år, til tross for at årstallet 2035 var kommet med i en IPCC-rapport. At bruken av dette årstallet var godkjent av IPCC-sjef Pachauri selv brukes til grove personangrep på ham.

Noen mener at Rajendra Pachauri  bruker systematisk løgn for å innføre verdensdiktatur

Noen mener at Rajendra Pachauri bruker systematisk løgn for å innføre verdensdiktatur

For de amerikanske konspirasjonstilhengerne er dette helt greitt: FN er for dem et skummelt organ som arbeider for et kommende verdensdiktatur; en mellomting mellom kommunisme og nazisme. For europeere med et mere nyansert politisk ståsted blir det litt vanskeligere, men sannelig har ikke konspirasjonsviruset funnet grobunn blant venstreorienterte her også. På samme måte som 9/11-Trooferne i Europa har måtte rydde vekk de groveste anti-FN og anti-kommunistiske overtonene i budskapet sitt, har også de venstreorienterte klimafornekterne her hjemme erstattet kommunistbeskyldningene med angrep på kapitalister og banksjefer.

 

Nå har jeg personlig også mislikt mange krisemaksimeringer og retoriske overtramp fra den grønne sida. Det er lite trolig at de menneskeskapte klimaendringene vil føre til raske og dramatiske katastrofer, tvertimot er det de langsiktige endringene vi må være redd for. Og jeg tror dessverre at den økonomiske og politiske dynamikken i verdenssamfunnet er for tung å snu til at vi klarer å forhindre temperaturøkning på 3 grader i dette århundret.

Det betyr ikke at arbeidet for kretsløpsenergi er forgjeves. Det betyr bare at det er ytterst vanskelig. Hvert eneste tiltak for redusert bruk av fossilt karbon hjelper til å redusere økningen i global middeltemperatur. Det er av største viktighet at vi ikke gir opp denne kampen.

For noen dager siden var jeg tilstede på et møte i Europaparlamentet der de grønne partiene diskuterte klimapolitikk etter København. (På nettstedet til den grønne EU-fraksjonen kan man se og høre foredragene i sin helhet.)

Innlederne understreket at København-møtet innebar visse framskritt, selv om man ikke nådde «forpliktende grenser for karbonutslipp».  Flere stilte   spørsmål ved hva slags sanksjonsmuligheter som ville  foreligge overfor de som eventuelt ikke oppfylte sine forpliktelser ifølge en slik hypotetisk avtale.  Den situasjonen  vi nå har, der landene forholder seg til selverklærte målsettinger kan i virkeligheten gi et vel så godt resultat, ble det hevdet.

Selv tillot jeg meg  peke på at det ikke er nok å fokusere på å redusere etterspørselen etter  olje og gass. Vi er også nødt til å arbeide for å redusere tilbudet. Skulle alle kjente olje- og gassressurser bli forbrent og karbonet slippes ut i atmosfæren ville karboninnholdet i amosfæren passere 400ppm med god margin. Som det heter: steinalderen tok ikke slutt av mangel på stein. Det er nødvendig å stanse uttapping av olje og gass før de siste dråpene er krystet ut av jordklodens indre. Kampen mot oljeleiting i Lofoten og Vesterålen er et godt eksempel på slik innsats.

Vi kan nok ikke på kort sikt stanse mennskeskapte klimaendringer, men vi må arbeide enda hardere for å redusere dem. Det er selvsagt dette olje-og gassindustrien forsøker å avlede oppmerksomheten fra.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: